
Osho, Zen deneyimini ani bir kavrayış ve daima etrafını kuşatan bir müziğin farkına varmak olarak tanımlar. “Kalbin, bütünün kalbiyle aynı ritimde atar.” Kitapta her bölüm Osho’nun bizi bilmediğimiz ama içimizde derin yankı bulan bir dünyaya götürmek için kullandığı bir Zen öyküsüyle başlar. Zen’in büyük mucizesi basit şeylerin olağanüstü bir şeye dönüşmesindedir.
“Sadece büyük bir sorun, büyük bir kriz insan bilincinde bir değişikliğe yol açar. Bizler de bu şekilde büyümekteyiz.”
— Oscar Wilde
Merhaba
Birisi içeriden değişirse , dışarısı da tümüyle değişir. Benim dünya tanımımda derin bir içsel karanlık içinde yaşıyor olması-bu yüzden dünya. İçsel lambanı yakarsan , birden dünya kaybolur ve yalnızca tanrısallık kalır. Dünya ve tanrısallık iki farklı şey değil, aynı enerjinin iki farklı algısıdır. Eğer farkında değilsen , enerji sana dünya, sansara olarak görünür; uyanıksan aynı enerji tanrısallık olarak görünür. Bütün olay senin içsel farkındalığına veya farkında olmayışına bağlıdır. Tek değişim, tek dönüşüm, yapılması gereken tek devrim budur.
Meditasyon kelimesi (meditation) ilaç/tıp (medicine) tıbbi, (medical) kelimeleriyle aynı kökten geldiğini ve kelimenin asıl anlamının bütün olma tekniği, sağlıklı olma tekniği olduğunu bilmeyebilirsin. İlaç tedavi edicidir, aynı bunun gibi, meditasyon da tedavi edicidir. Seni tam, bütün ve sağlıklı yapar.
Dikkatini ver, olabildiğince tefekkürle dinle. Tefekkürle dinlediğinde anlarsın, yoğunlaşarak dinlediğinde öğrenirsin. Dikkatini toplayarak dinlediğinde, bilgi edineceksin; tefekkürle dinlersen, bilgiyi kaybedeceksin. Fark çok incedir.
Konsantrasyon bilgiye giden yoldur; bir şeye odaklı zihin elbette daha fazla öğrenir.
Çamlarına Kadim Müziği, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın