Merhaba,
Mihri’nin Aile kütüphanesinden seçtiği değerli kitap sayfamda konuk olarak sizlerle buluştu.
Bu kitap Tanrıöver’in ölümünü izleyen ilk günden başlamak üzere bir yıllık yoğun bir çalışma ile birlikte 25 yıldan beri aynı konu üzerine toplayabildiğim notlar tespit ve elde edebildiğim anılar ve Konak’taki evrakın gözden geçirmesi sonucu meydana geldi.
Böylece Tanrıöver” Tam” a yakın bir biçimde tanıtan tarafsız bir eser meydana getirmeye çalıştım. Düşündüğümü ne dereceye kadar başarıbildim onu bilemem tabi bu konudaki yargı kuşku yok ki okuyucuya ve eleştiriye aittir. Mustafa Baydar
Hamdullah Suphi Tanrıöver’i biraz yakından tanıyalım istedim. Portresi sizinle.
- Abdülhamit’in iradesiyle parasız ve yatılı olarak orta tahsilini Galatasaray Lisesi’nde tamamlar. 1905 yılında Reji idaresinde tercüme servisinde ilk görevine başlar. Daha sonra muhtelif okullarda öğretmenlik yapar. Edebiyat Fakültesinde ders verir. Profesör olur. 1913’te Edirne’deki Bulgar zulmünü dünyaya anlatmak için seçilen heyetin içindedir.
Fecri Ati grubu içinde şair ve eleştirmen olarak Türk edebiyatına giren Tanrıöver, gerçek yerini ve kişiliğini milli edebiyat cereyanı ve Türk Ocağı kadrosunda bulmuştur. Ayrıca Hamdullah Suphi Tanrıöver, Ömer Naci’den sonra Türk dünyasında büyük ün kazanan yeni bir milli hatiptir.
35 yaşında Milli Mücadeleye Antalya Milletvekili olarak katılan Tanrıöver’e milletvekilliği uhdesinde kalmak üzere Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü görevi verilir.
Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilen H. Suphi Tanrıöver, bu görevini muayyen zamanlarda iki defa sürdürmüş, Mehmet Akif Ersoy‘un yazdığı Istiklal Marşımızın Millet Meclisinde kabulü onun büyük çabaları sonucu gerçekleşmistir.
Okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar okumaya davet ediyor.
Okuyunuz…
Sevgiyle
Yasemin Emre
Bir Cevap Yazın