Hareket Sağlığınız İçin Şart

Merhaba

2018 yılında sağ koltuk altı lenflerinde nüks gerçekleşti. Ameliyatın ardından, 16 kür kemoterapi aldım. Kemoterapinin etkisiyle bir süre sonra, nöropati oluştu.

Sabah, akşam odamda ve koridorda bacak hareketlerine çalıştım. Hastanede asansör çalışmadığında bacak kasları kuvvetli olunca 6 katı merdivenlerle çıkmak daha kolay oldu.

Neden dışarı çıkmadın? sorusuna cevap vermek gerekirse. Enfeksiyon alma riski olduğundan, gerekmediği sürece dışarı çıkmadım. Bu süre içinde en çok deniz kenarındaki yürüyüşleri özledim.

Fırsatınız varsa, doğada bol bol yürüyüş yapın. Nefes alın. Eksik olan her ne varsa vücudunuzda tamamlanacaktır.

Kemoterapi sürecinde kan değerlerinde düşme olduğu için, 1000 adet kan iğnesi oldum. Ayrıca ayakta kalabilmek için güçlü tutacak besinler almak gerekliydi. Vejeteryan olduğum için, sebze ağırlıklı, besinler, vegan ürün olarak da tavuk, yumurta tükettim.

Kullanılan ilaçlar ve tedavinin etkisiyle, ağzınızda, boğazınızda ve midenizde hassaslaşma ya da yaralar oluşuyor. Korkmayın tüm bunların çözümü var. Kırmızı kantaron yağı, ağız yaraları ve Işın yaralarına iyi geliyor.

Sağ kalça bölgesinde, kanser tedavi sürecinden sonra, tutulma oluştu. Yürümem zorlaşmaya başladı. Yürümek için önce ayakkabıları değiştirdim. Sonra elime baston aldım.

Bastonu ilk kullanışım değil. “Asetabuler Displazi”yle 2003 yılında tanıştım. Yürümem zorlaştırmaya başlamıştı. Ameliyat oldum. Leğen kemiği kesilerek femura, baş yapıldı. Üç çivi eklendi.

Ortopedistimin sayesinde operasyon başarılı geçti. Üç ay koltuk değnekleri sayesinde ihtiyaçlarımı karşıladım. Üç ayın sonunda ayağa kalkmam gerekiyordu.

Ayağa kalktığımda, ayağım 0 kilo bile basmıyordu. Profesörümün verdiği egzersizle her hafta kilomun dörtte biri, sonra yarısıyla, sonra tamamıyla alıştırmalara başladım. Kum torbasını unutmuyorum. Bir yıl içinde tüm baston çeşitlerini kullandım. Ayrıca, üniversitede ders olarak okutuldum.

Kısaca kalça hikayemi paylaşırken, şu notu iletmek istiyorum.

Kanser, tedavi sürecinin ağır geçmesi, sonrasında kullanılan hormon ilacı iskelet ve kas sistemi üzerinde baskı yaparak, ağrı oluşturuyor. Şu an yine aynı bölgede ağrılarım var. Nedeni 9 Eylül Hastanesi, İzmir’de araştırılıyor. İstanbul’da bulunan ortopedistim Prof. Dr. Tuncay Centel’den konuyla ilgili destek alıyorum.

Yolculuğa yine bastonla devam ederken, kasların hareket etmesini, güçlenmesini sağlamak gerekiyor. Kaslar güçlü olduğunda, kemikler kuvvet kazanıyor.

Şu an 65 kiloyum. Kiloma dikkat ediyorum. Yiyeceklerime dikkat ediyorum.

Gluteus Maksimus: İnsanlar, glutcus maksimuslarının sadece üzerine oturmak için olduğunu düşünürler. Gerçek şudur ki gluteal kaslarınız olmadan yüzüstü düşerdiniz. Yürüyemez, koşamaz, sıçrayamaz ve hatta ayakta duramazdınız. Dokuz popo kası arasında gluteus maksimus en büyük olanıdır. Gluteus maksimus içindeki tetik noktalar, alt sırtta ve popoda ağrıya neden olur. Gluteus maksimusun görevi, kalçanın ekstansiyonudur. Bu, merdıveni çıkarken kullanılan harekettir. Sıçramak, koşmak ve hızlı yürümek için bu kasların gücüne ihtiyaç duyulur; rahat yürüyüş sırasında ilk alt seviyede aktiftirler. Gluteus maksimus kasları dizleriniz bükülmüşken öne eğildiğinizde, çömeldiğinizde veya dizlerinizi çok büktüğünüzde kuvvetle kasılırlar. Ayrıca oturma pozisyonundan kalkmaya da yardımcı olurlar.

Kendi üzerinde çalışan biri olarak, öğrendiklerinizi bir disiplin haline getirebilirseniz, siz de sürecinizde harikalar yaratabiliriz.

Yürüyüş süresi kısalmış olsa da, kasvet, kaygı ve korkuyu hareket ederek yok edebilirsiniz. Hareket sağlığınız için şart…

Sevgi’yle okuyunuz..

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: