“Yalnızca belli bir seviyede zihinsel özgürlüğe ulaşmış biri, dünya üzerindeki bir gezgin olduğundan öte bir şey düşünemez, nihai bir varış noktasına giden bir seyyah gibi olduğunu da. Çünkü böyle bir varış noktası mevcut değildir.”
— İnsanca Pek İnsanca, Friedrich Nietzsche
Merhaba
“Yürümek, insan faaliyetleri arasında en faydalı olanıdır. Bu şekilde mekanlarımızı oluşturur ve bütün dünyaya uyum sağlarız. Bu, yinelemenin -bir ayağı sürekli diğerinin önüne atmanın- gerçekte kişinin anlam ifade edecek bir gelişim göstermesini sağladığının canlı örneğidir. Ebeveynlerin çocuklarının ilk adımlarını kutlamaları tesadüf değildir. İlk ve belki de en büyük adımlar bağımsızlığa işarettir.”
John Kaag, Nietzsche’nin izinde bir yolculuğa çıktığı Nietzsche ile Yürümek’te kendimiz olmak üzerine sorular soruyor. Nietzsche’nin deyimiyle “kendin olmak” tırmanma sürecinde ve fırsatın ayağa geldiği kaçınılmaz yanlış adımlardadır.
Hem felsefeyle hem insan olmanın dehlizleriyle yüklü bu yolculukta Nietzsche’nin dahiyane zihni ve yaşamı rehberiniz olacak.
Ben” der Zerdüşt , ” bir gezgin bir dağcıyım; düzlüklerden hoşlanmam ve görünüşe göre uzun süre kıpırdamadan oturamam. Beni bekleyen kader neyse, yaşayacak daha neyim varsa, yürümek ve dağa tırmanmak olacak içinde; kişinin tecrübe edeceği şey nihayetinde hep kendidir.” Nietzsche için çıkmak, tırmanmak, yükselmek demektir yürümek.
“Kopmak zordur” der Nietzsche, “bir bağı ortadan kaldırmak acı vericidir. Fakat çok geçmeden yerine yeni bir kanat çıkar.” Nietzsche’nin hayatı böyle ayrılmalardan, kopmalardan oluşur. Fakat yalnızlığın içine salladığı her kürek özgürlüğünün biraz daha derinleşmesinin işaretidir.
Nietzsche yorulmak nedir bilmeyen hatırı sayılır bir yürüyüşçüydü. Sık sık yürüyüşten bahsederdi. Açık havada yürüyüş yapmak, Nietzsche külliyatının doğal bileşeni, yazarlığının da değişmez refakatçisiydi.
Yazar bu kitapta Nietzsche’nin hemen hemen bütün eserlerini mercek altına almış ve onun ayak izlerini takip ederek kendini bulma yolculuğuna çıkmıştır. ancak çıktığı her iki seyahatten “kendin olmanın” formulünün yanı sıra çok farklı dersler de alarak dönmüştür. Bu kitapta bize Nietzsche’yi daha yakından tanıma ve eserlerini anlama fırsatı yanında Ralph Waldo Emerson, Paul Ree, Lou Salome, Richard Wapner, Arthur Schopenhauer, Soren Kierkegaard, İmmanuel Kant, Thomas Mann, Theodor Adorno, Carl Jung, Hermann Hesse gibi değerli isimlere de yer vermiş; hayatlarından kesitler sunup eserlerine değinmiştir.
Kendisi de bir filozof olan John Kaag, bütün savlarını dayandırdığı kaynaklardan alıntılar sunmuştur.
Nietzche İle Yürümek, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın