Yaşam Sanatı, Zygmunt Batman

Bireyselleşmenin sonuna kadar hüküm sürdüğü ama büsbütün kendi tercihlerimize de dayanmayan bir toplumda, bilsek de bilmesek de, istesek de istemesek de, hoşlansak da hoşlanmasak da, hepimiz kendi hayatlarımızın sanatçılarıyız. 

“Farkında olalım veya olmayalım, hoşumuza gitsin veya gitmesin, yaşamlarımız sanat yapıtıdır.”

— Zygmunt Batman

Merhaba

Her ne kadar kimi araçlardan yoksun olsak da, böylesi bir toplumda, doğru ya da yanlış, kendi yeteneklerimizi ve kaynaklarımızı kullanmak için hayatımızı bir amaca vakfetmek isteriz.

Z Bauman, bu kitabında, bireyin kendi öz gücüne dayanarak hayatını sürdürme çabasını “yaşam sanatı” olarak adlandırır. “‘Akışkan modern toplumlarda” yaşamak zorunda olan bireyin yaşam sanatı performansının, ne anlama geldiği tartışmalı da olsa “mutluluk”la, “mutlu olmak” isteğiyle doğrudan bağlantısı var. Kişi dünyada mutlu olmak istemektedir, ama toplum halinde yaşamak da sorumluluk gerektirmektedir, kişi yalnızca kendini değil, hemcinslerini de gözetmek zorundadır fakat “tüketim toplumu” mekanizmaları,içine çekilmiş modern insan, mutluluk arayışında toplumsal gerçekliği bir kenara bırakıp kendini merkeze alarak hareket etmektedir. Sorun da buradadır: Mutluluk arayışında tek başına olduğunu düşünmesinden ve buna inanmasından ötürü çoğunlukla mutsuzlukla cebelleşmek zorundadır modern inşan.

Amaç ve araçların birbirine karıştırıldığı; gelgeç zevklerin başköşeye oturtulduğu tüketim toplumu insanını mercek altına alan Bauman, bu parlak çalışmasında, insanın kendini gerçekleştirme seruveninin aydınlık olduğu kadar karanlık noktalarına da bakıyor. Okuru kendi gerçekliğiyle yüzleşmeye davet eden Bauman, yaşam sanatının inceliklerini ustalıkla gözler önüne seriyor, daha iyi bir yaşam düşünü de elden akmayarak…

Dünya üzerindeki milyarlarca insanın farklı beklentileri ve amaçları olsa da tek bir ortak hayali var: Mutlu olmak. Hepimiz mutlu olmak için çabalıyor, bunun için yaşamlarımızda bazı şeçimler yapıyor, bazı şeylerden vazgeçiyor, kısaca yaşamlarımıza yön vermeye çalışıyoruz. Peki nedir bu, mutluluk denen muamma? Gerçekten aranıp bulunabilecek bir şey midir? Mutluluğu ararken, kader dediğimiz şeyin ağlarında debelenen bir piyondan mı ibaretiz, yoksa seçimlerimiz sayesinde kendi yaşamlarımızı “yaratan” sanatçılar mıyız?

Mutlu bir şekilde yaşamak … Bütün insanların dileğidir,

Ancak sıra, yaşamı mutlu kılanın ne olduğunu açıkça görmeye geldiğinde,

Işık el yordamıyla aranır;

Aslında, mutlu yaşamı elde etme güçlüğünün bir ölçütü şudur:

Şayet insan yolda yanlış bir dönemece girmişse,

Onu elde etmek için ne kadar didinirse, ondan o kadar uzaklaşır…

Seneca, Mutlu Yaşam Üzerine

Yaşam Sanatı, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz..

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: