
Sağlık
Eski yaşam standartlarınızı geri kazanmak ve konforlu bir şekilde hayatınızı devam ettirebilmek için Kalça Protezi Ameliyatınızı olabilirsiniz...
Merhaba
Ülkemizde ortopedi uzmanı çok fakat protez ameliyatını gerçekleştirecek “Ortopedik Onkoloji” uzmanı bulmak oldukça zor.
Sağlığımız hakkında, en gerekli zamanlarda, ulaşabileceğimiz, görüş ve yoruma ihtiyaç duyacağınız doktor adresleri oluyor.
İnternetten yaptığım araştırma sonucu İzmir’de Doç.Dr.Burçin Keçeci‘ye ulaştım. Hemen iletişime geçerek, kalça grafisini ve kalça hikayesini içeren maili hikayenin sorusunuda ekleyerek gönderdim.
Hemen cevap geldi. Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar kemoterapi, kalça bölgesinde yıpranma meydana getirmişti. Eklem dokuda uyuşmazlık vardı.
Karşılıklı görüşmek üzere randevu tarihini belirleyerek biraraya geldik. Doç.Dr.Burçin Keçeci’yle yaklaşık bir saat süren work shop çalışmasında kemikte meydana gelen kanserler konusunda bir sunum seyrettik.
Kemik Metastazı;
Kanser, vücudun bir bölümünden (birincil bölge) kemikler dahil olmak üzere başka bir bölümüne yayılabilir. Meme Kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri ve böbrek kanseri gibi çeşitli kanserler, kemiklere daha yaygın olarak yayılır. Kemikler ayrıca, multipl miyelom gibi kemiklerde başlayan ve kemiklerde birden fazla alana yayılabilen kanserlerden de etkilenir.
Kanser kemiklere yayıldığı zaman, kemikler daha zayıf ve kırılgan hale gelir.
Kemiğe yayılmış olan kanser hücreleri, normalde kemik kalitesini koruyan iki hücre tipi olan osteoklastlar ve osteoblastların aktivitesi arasındaki dengeyi bozar. İşlevi bozulmuş olan osteoklastlar veya osteoblastlar, kemiklerde zayıflamaya veya aşırı yapıma neden olabilir. Kanser hücreleri kemiklere zarar verdikçe, kalsiyum salınır. Yükselmiş kan kalsiyum düzeyleri; iştah kaybı, aşırı susama, bulantı ve kabızlık gibi başka sorunlara neden olabilir. Kanser kemikleri erittiği için, kemikler kolayca kırılır. Diğer durumlarda kanser kemikleri sertleştirir ancak kemik normal bir kemikten yapısal olarak daha zayıf hale gelir. Bu hususlardan bağımsız olarak, kemik metastazıyla birlikte şiddetli ağrı görülebilir.
Tüm bu bilgilenmeden sonra sevindirici olan kalçada metastaz yoktu. Fakat protez ameliyatı olmak gerekliydi.
2 Ekim 2019 tarihinde ameliyat günü ayarlanarak Çimentosuz kalça protezi ameliyatı gerçekleşti.
Peki, ameliyattan sonra beni neler bekliyordu. Çimentosuz kalça protezi takıldıktan sonra nelere dikkat etmeliydim?
Yeni bir ders daha başlamıştı.
Ameliyat Sonrası İlk 8 Hafta Alınması Gereken Tedbirler.
- Ameliyatlı kalçanızı 80 dereceden fazla eğmeyin.
- Bacak bacak üstüne atmayın veya ameliyatlı bacağınız vücudunuzun orta hattına getirmeyin.
- Yatarken bacaklarınızın arasına yastık koyun.
- Otururken dizlerinizi en az 15-20 cm ayrık tutun.
- Yan tarafınıza yatarken bacak aranıza yastık koyun.
- Doktorunuz izin vermeden yan tarafınıza dönerek yatmayın.
İyileşme aşamasında “wolker”la yürüyüşe devam ederken, ilerleyen zamanlarda gelişen durumları aktarmak için yazıyı taslak olarak buraya bırakıyorum.
Yol uzun, öğrenilecek çok şey var. Hızla iyileşirken, deniz kenarında yürüyüş yapabilmek için zamanın özlemle gelmesini bekliyorum.
Başta doktorum, Doç.Dr Burçin Keçeci’ye Dr. Mustafa Ayas‘a ve emeği geçen tüm ekibe, teşekkür ederim.
Sağlıkla ve Sevgiyle kalın…
Bir Cevap Yazın