Huzursuzluk, Zülfü Livaneli

İstanbul’un kargaşası içinde sıradan bir yaşam süren İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölüm haberi üzerine doğduğu kadim kent Mardin’e gider. Onun, önce sevdaya sonra ölüme yazılmış, Mardin’de başlayıp Amerika’da sona ermiş hayatını araştırmaya koyulur. Böylece âdeta bir girdabın içine çekilir, tutkuyla ve hırsla gizemli bir kadının peşine düşer. 

“Merhamet zulmün merhemi olamaz…”

— Zülfü Livaneli

Merhaba

Bilenler bilir, iyileşmem biraz zamana yayıldı. Haliyle uzun bir süredir kalça operasyonu nedeniyle dışarı çıkmıyordum. Çıkamıyordum. Atalet değil, iyileşme haliydi…

Geçen gün biraz yürüyüş yapayım istedim. Serotonin mutluluk, canlılık hissi verir. Benim de bolca nefes almaya ihtiyacım vardı. Ayrıca, yürürken yeni aparatın sürüşünü test etmiş oldum.

Sabrın Öğrettikleri” başlıklı bir kitap yazacağım sanırım. Yaşadığım durumun bildirimini de böylelikle yapmış oldum.

Yürüyüşten sonra, ziyaret ettiğim yerde, tam da karşımda, kitapların arasından Livaneli’nin “Mutluluk” kitabı bana bakıyordu. Evren çok hızlı çalışıyor olmalı… Filmi seyredenler burada mı?

Orta okul yıllarında Livaneli’nin kitaplarıyla tanışmıştım. Haliyle konu kitap olunca, birincil olarak anlatılanlar daha kapsamlı oluyor. Hatta kitapta en önemli yerler, sinema karelerinde yerini almıyor. Neden alamıyor, derinlemesine düşünmüşümdür. Yönetmen veya Yazarın verdiği mesaj farklı mı?

Geçirdiğim günün hislerini, sayfaya aktarırken, dünyanın içinde bulunduğu durumu “Huzursuzluk” kitabının anlatabileceğini düşündüm. Satırlarından seslendim.

İnsanlarda aynı Ortadoğu’nun içinde bulunduğu durum gibi. Karşısındakini bitiriyor. Kanatıyor. Kendini öldürdüğünü anlamıyor. Bu denli sarhoş insanlar.

Livaneli okuru, sevda ile acının iç içe geçtiği Ortadoğu gerçeği ile buluşturuyor.

Huzursuzluk, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

engereğin gözü, livaneli

25. yıl baskısıyla yeniden okurlarıyla buluşan Engereğin Gözü, bir dönem romanı olmanın ötesinde, insan psikolojisinin derinliklerine; dün, bugün ve yarının saraylarına, en gizli sırları bile aydınlatacak gerçeklikte ışık tutan bir Zülfü Livaneli klasiği.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: