
Sağlık
Sintigrafi sonucunu değerlendirdik. Raporun doğrulanması lazımdı. Peki, nasıl doğrulanacaktı.
Merhaba
Dün, bastonla beraber İzmir’e Özel Galen Tınaztepe Hastanesi‘ne keyifli bir yolculuk terapisi yaptık.
Geçen gün yazdığım kalple ilgili yazıyı hatırlayanlar, ziyaretin nedenini hemen anlamıştır. Eğer yazıyı yeni okuyorsanız, kardiyoli doktoru Doç.Dr.Ozan Kınay‘ı görmek için gittim.
Her zaman olduğu gibi randevu saatinden önce giderek, yapmam gerekenler hakkında bilgi aldım. Sekreterlikte kayıt işlemi yapıldıktan sonra EKG çekildi.
Görüşme saatini beklerken, kitap okudum ve bekleme salonunda yeni insanlar tanıdım. Gündemin konusu pandemi ve insanların ne kadar bilinçli olduğuna dairdi.
Randevu saati geldiğinde, kardiyoloji doktorunun kapısından girerken öznesi olduğum hikayeye neler eklenecekti.
Karşımda, tiyatral yeteneği olan, yeni bir karakter yaratma konusunda uğraş veren bir beyaz önlüklü, harika bir insan vardı. Kimi zaman savcı, kimi zaman hakim edasıyla yargıladığı dosyamı aklamaya çalışıyordu.
Yaratıcı görüşme için yazar kimliğim ve tüyümle teşekkür ettim. Ne var ki, karşısında Yasemin Emre, hastası olarak bulunuyordum.
Sintigrafi sonucunu değerlendirdik. Raporun doğrulanması lazımdı. Peki, nasıl doğrulanacaktı.
Koroner BT ile…
Miyokard perfüzyon sintigrafisinin koroner anjiyografiden farkı nedir?
Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi (MPS) incelenen bölgenin hücre canlılığı ve perfüzyon durumu hakkında bilgiler veren bir yöntem olmaktadır. Koroner anjiyografi ise arterde bulunan makro patolojiyi gösteren bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kalp sintigrafisinin koroner anjiyografiden farkı nedir?
Kalp sintigrafisi damardan verilen radyoaktif madde ile kalbe ulaşan kan oranının saptanması ve bu şekilde tıkanma ya da daralmaların tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Ancak damar tıkanması ya da daralması şüphesi ile yapılan kalp sintigrafisinin koroner anjiyografi ile doğrulanması zorunludur. Çünkü bu uygulama, şüphelenilen sorunla ilgili kesin sonuçlar elde edilmesine olanak sağlamaktadır.
Diğer yandan kalp sintigrafisinin ve koroner anjiyografinin birbirini tamamlayan tetkikler olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle kalp sintigrafisinden sonra damar tıkanıklığı veya daralmalarından şüphelenen hekimler, bu şüpheleri koroner anjiyografi ile kesin sonuçlara ulaştırmaktadır.
Koroner hastalıkların psikolojik yanı olduğunu söyleyen kardiyolog, Psikiyatri bölümüne de gitmemi önerdi.
Psikolojik nedenler kalp ve damar sağlığımızı bozar mı?
Yani stres kalp ve damarı bozmakta, bozulan kalp ve damar sistemi de kişiye ayrıca stres yaratmaktadır.
Koroner BT’den sonra, bu şıkkı da elemeye karar verdim. Önce çay içmeliydim. Çay terapisiyle, anda kalarak kısa bir meditasyonunun ardından, Psikiyatri bölümünden Uzm.Dr. Yaprak Çilem Arslan ile olan randevum İçin hazırdım.
Destek aldınız mı?
Kısa zamana onca yaşanılan sığar mı? Sığmayacağını bilerek, sorunun ve soruların cevabını hızlıca uyguladıklarımla anlattım.
Yıllar içinde öğrendiğim şey sizi kimsenin dinleyecek zaman olmadığı. Dışarısı kendini anlatmak, hastalığını paylaşmak isteyen insanla dolu
Zorlandınız mı?
Zor olması gerekiyordu. Eğer zor olmasaydı herkes bunu yapabilirdi. Zor, harika olanı gerçekleştirir.
Bu size ‘ruhunuzun’ öğrettiği bir şey.
Gelişkin metod uyguladığımı, rasyonel baktığımı ve olayları çözümlediğim sonucuna ulaştı. İlaca ya da herhangi bir terapi yöntemine ihtiyaç yoktu.
Bu bölümü açıkça yazıyorum. Kanser hastalığı yaşamış, ya da psikolog gözlüğüyle yaşanılan süreci sorgulayan, yargılayan, “hiç iyileşme yok mu” diyen oldu. “Gittikçe kötüledi” diyen, birbirleri arasında konuşan, mesaj atan oldu. Bilimsel çalışmalara katkı sağlamak için klinik psikoloji öğrencileri anket doldurmamı bile istedi. Belki bu okuduğunuz satırlar beş yıldır içinde bulunduğum durumu net açıklar.
“Kanser tedavisinin yan etkileri”ni eklemeden yazıyı bitirmek istemedim.
“Kanser tedavisinin kardiyotoksisite (kalp hasarı) gibi yan etkileri her hastada görülmese de bu riski birkaç faktör tetikliyor. Örneğin bir grup meme kanseri tedavisinde çok başarılı olan ve sık kullanılan bir ilaç grubunda her dört hastadan birinde kalp yetmezliği gelişebiliyor. Kemoterapi ilaçlarının türü, dozu, veriliş şekli, öncesinde radyoterapi uygulama gibi bazı faktörler kalp üzerine yan etkilerin gelişiminde önemli. Kalp yetmezliği, damar tıkanıklıkları, ritim bozuklukları gibi etkilerin yanı sıra, hipertansiyon da oldukça sık kanser ilaçlarına bağlı olarak gelişebiliyor ya da kötüleşebiliyor. Önemli olan, kanser tedavisinde çok büyük ilerleme kat edilmesini sağlamış bu ilaçları kalbe yan etkisi var diye hiç başlamamak ya da kesmek değil, bu yan etkilerin farkında olmak ve hastayı bunları bilerek daha güvenli tedavi etmek. “
Yaşamın en büyük paydası sağlık. Sağlık en büyük servet. İlla spesifik hastalığınız olması gerekmez, kontrol yaptırmak ya da destek almak için. Herkes gerekmeden de sağlık kontrollerini yaptırmalı ya da destek alabilmeli!
Güç, duygularımızı açıkça belirtiyorsak ve gerçekler üzerinde sağlam bir şekilde yürüyebiliyorsak güçtür…
Sağlıkla ve Sevgi’yle
Bir Cevap Yazın