Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

“Total Tiroidektomi” Nedir?

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

Sağlık

Tiroid terimi Grekçe’deki kalkan şekilli anlamına gelen, thyreoides kelimesinden köken alır.

Merhaba

Pandemi nedeniyle vaka artışları, polikliniklerin kapatılmasına, sebep olurken doktorlara ulaşmak zorlaşmıştı.

Özellikle “Sağlık” konusunda benim gibi öğrenciyseniz, 6 yıldır kanser hastalığıyla mücadele ediyor her evresinde yeni bir dersle karşılaşıyorsanız ; takipte olmanız gereken durumlar çoğalıyor.

Bunlardan biri 2017 yılından beri takipte olan tiroid nodülleri. İki biyopsiyle sonuç alınamıyorsa, nodül hızla büyüyorsa, tiroid kanseri olma şüpheside varsa operasyon gerekli hale geliyor.

Sağlığımız hakkında, en gerekli zamanlarda, ulaşabileceğimiz, görüş ve yoruma ihtiyaç duyacağımız doktor adresleri oluyor.

Ortopedik Onkoloji Doktorum Doç.Dr. Burçin Keçeci’nin tavsiyesiyle Genel Cerrah Doç.Dr.Varlık Erol’ a ulaştım.

Doç.Dr.Varlık Erol Laparoskopik olarak Obezite cerrahisi başta olmak üzere, Reflü Cerrahisi, Safra Kesesi Ameliyatları, Kalın Bağırsak ve İnce Bağırsak Ameliyatları, Mide Ameliyatları, Dalak Ameliyatları gerçekleştirmektedir. Tiroid Bezi, Meme, Pankreas ve Karaciğer ameliyatları da uzmanlık alanında bulunmaktadır.

15 Mart 2021 tarihinde randevu saati için Medicana İzmir Hastane kapısından içeri girdiğimde, kısa hikayemi anlatan mavi dosyamla soru, cevap için hazırdık.

Tiroid terimi Grekçe’deki kalkan şekilli anlamına gelen, thyreoides kelimesinden köken alır. Bu bezi ilk olarak Galen (Galenos M.S.129-198) tarif etmiştir. Tiroid ismi ise 1656 yılında Adenographia adlı eserinde Thomas Wharton tarafından kullanılmıştır.


Tarihte ilk defa tiroid bezine cerrahi girişimi Egina’lı Paulus gerçekleştirmiştir.


19.yüzyıla kadar tiroid hastalarının tanı ve tedavisinde büyük bir ilerleme görülmemiştir. Bern Üniversitesinden Theoder Kocher tarafından tiroid cerrahisi ile ilgili tıp literatüründe ilk büyük eser 1878 yılında yazılmıştır.

Patolojik anatominin gelişmediği çağlarda tüm tiroid kanserleri “sarkomatöz dejenerasyon” olarak isimlendirilmiştir.İlk olarak 1862 yılında Paris’te Gosselin tiroid kanser hücresini ortaya koymuştur.

1932 yılında soliter nodül ile tiroid kanseri arasındaki ilişki anlaşılmıştır.Tümör çapı,lenf ganglion metastazı ve uzak metastaz varlığını gösteren TNM sistemi tiroid kanseri sınıflamasında kullanılmaya başlanmıştır.

Tarihçe’den sonra, gelsin farkındalık soruları.

Total tiroidektomi nedir?

Bütün tiroid bezinin tamamının çıkarılmasıdır.

Sinir hasarını önleyen cihaz var mı?

Tiroid bezi, boyun ön duvarındaki çok önemli damar ve sinir yapıları ile komşuluk içindedir. Ameliyatın bu yüzden büyük bir dikkatle yapılması gerekir. Önemli sinirlerle komşuluk içinde olduğu için bu sinirlerin kesilmesi ya da yaralanmasıyla hastalarda ameliyat sonrasında nefes darlığı, ses kısıklığı, çatallaşması veya ses yorgunluğu görülebilir. Sinir zedeleme riskini azaltmak amacıyla artık ameliyatlarda sinir izleme aleti kullanılmaktadır.

Ameliyat sırasında patolojik inceleme (frozen) yapılmalı mı?

Tiroit ve Paratiroit ameliyatlarında ‘frozen inceleme‘ Tiroidektomi ameliyatları sırasında frozen yönteminin en yaygın kullanım alanları ise; tiroiddeki nodülün ameliyat sırasındaki değerlendirilmesi, tiroit kanserlerinde tiroit dışına yayılım alanın değerlendirilmesi, lenf düğümü metastazının (sıçramasının) belirlenmesi ve özellikle normal paratiroit dokusunun tanımlanması amacıyla yapılmaktadır.

Haşimato, nedir?

Tiroit bezinin otoimmün; yani kişinin kendi koruma mekanizmasını, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan bir tiroit hastalığıdır. Bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide yol açabilmekle beraber yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine de neden olabilmektedir.

26 Mart 2021 tarihinde Tiroid bezinde en büyüğü 4 cm olmak üzere her iki tarafta çok sayıda nodül olması nedeniyle sinir monitörizasyonu eşliğinde Total Tiroidektomi ameliyatı uygulandı…

Ameliyat esnasında frozen inceleme sonucu olumlu olsada, 10 gün sonra çıkacak patoloji sonucu ve yapılacak kontroller esnasında öğreneceklerimi aktarmak dileğiyle.

İlgisi ve her konudaki desteğiyle doktorum Doç. Dr. Varlık Erol ve ekibine, süreçte hep yanımda olan Aileme, arkadaşlarıma, emeği geçen herkese teşekkür ederim.

“Bana hiçbir şey olmaz” demeyin. Kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın!!!

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: