Türkiye “Gezi direnişi” ile başka bir sabaha uyandı. Taksim Gezi Parkı’ndan ülkenin dört bir yanına yayılan geniş katılımlı eylemler, AKP’nin en az 10 yıl daha iktidarda kalacağını varsayanları hazırlıksız yakaladı. Başbakan Erdoğan’ın “her şeye hâkim lider” imajı büyük yara aldı. Erdoğan’ın “büyük Türkiye” rüyasına itiraz eden kitlenin varlığını eylemlerle ortaya koyması, ülkenin tartışmasız tek sahibi haline geldiklerini düşünenleri çok rahatsız etti.
“Bugün herhangi bir konuda fikir beyan etmek riskli ama risk almadan da anlamı bir şey söyleme olanağı yok sanki…”
— Osman Ulagay
Merhaba
Geleceği öngörmenin çok zorlaştığı bir dünyada yaşıyoruz. Hangi eğilimler geçici, hangileri kalıcı, saptamak çok zor. Şu anda en kalıcı görünen eğilim, Batı’nın iyi yaşam modelinin küreselleşmesi. Batı’yı model alan yeni küresel orta sınıf hızla gelişiyor. Şu anda ana akım bu ve buna uyum sağlayan çoğunluk görünürde.
Peki, Dengeli ve sürdürülebilir büyüme modeli nedir? Nasıl geçilebilir?
Osman Ulagay, İstanbul’da sanayici bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Robert Kolej Lisesi’ni ve daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’ne dönüşen Robert Kolej Yüksek Okulu’nun ekonomi bölümünü bitirdi. İngiltere’de, Manchester Üniversitesi’nde “Kemalizm ve Ulusal Kalkınma” konulu tez çalışmasıyla siyasal bilimler dalında master derecesini aldı. 1981’den itibaren Cumhuriyet, Sabah ve Milliyet gazetelerinde ekonomi sayfası editörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. Milliyet’teki köşesini 2010 yılında kendi isteğiyle bırakan Ulagay, halen Dünya gazetesinde haftalık yazılar yazıyor. Ulagay’ın yayınlanmış 15 kitabı bulunuyor.
“Türkiye kime kalacak?” sorusunu soran Osman Ulagay, gelinen noktayı böyle görüyor ve sorusunu yineliyor aslında. Cevaba bir adım daha yaklaşan Ulagay‘a göre, giderek daha net görünen yalın bir gerçek var: Türkiye eskisi gibi olmayacak. Çünkü dünya hızla değişiyor ve dünyadaki değişime ayak uyduramayan ülkelerin, liderlerin, iktidarların başarıyı yakalama şansı kalmıyor. Türkiye şimdi yeni rüyasını arıyor…
“Gezi Parkı direnişi, Türkiye’nin ortamını değiştirerek bu kısırdöngüyü aşmamı sağladı”diyen Ulagay “ Kendi ölçülerime göre kısa sayılabilecek bu kitabı yazabildim.” “Bu nedenle en büyük teşekkürü Gezi ruhunu yaratanlara “Türkiye kime kalacak?” sorusuna yeniden anlam kazandıranlara, umudunu yitirmiş insanlara umut aşılayanlara borçluyum.”
Gezi Parkı yıl dönümünü nedeniyle; birkaç ay önce karşılaştığım “Türkiye Eskisi Olmayacak” Osman Ulagay’ın kitabı aracılığıyla, Gezi Parkı olayları zaman çizelgesini gözden geçirelim istedim.
Çabuk unutan insanlar olarak, tarih bizlere tüm yaşananları en büyük bellek olan yazıyla, kitaplar aracılığıyla hatırlatıyor.
Türkiye Eskisi Gibi Olmayacak, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın