İnsanlığın Öyküsü Sensin, J.Krishnamurti

Tek bir gerçeklik, ikincisi olmayan tek bir yüce vardır. Tek bir insanlık ve tek bir doğruluk vardır ve bunun farkındalığı herhangi bir yolda, sizden başka herhangi bir kimsede yatmaz. Kendi kurtuluşunuzu arayın, o zaman dünyayı karmaşa ve çatışmadan, kederden ve düşmanlıktan kurtarırsınız. Çünkü siz dünyasınız ve sizin sorunlarınız dünyanın sorunlarıdır.

“Çünkü güç ve duyusal değer düşünceye hükmettiği sürece insanlar insanlara, ülkeler ülkelere, ideolojiler ideolojilere karşı olacaktır. İktidar olduğu sürece baskı, savaşlar,kaos olacaktır. Kişi ülkesi için çalıştığı sürece, nefreti çekişmeye ve gelecek Savaşları besliyordur. Her politikacı hangi renk olursa olsun iyi olan için, ülkenin zaferi için çalıştığını söyler ve aslında tam da bu olguda karmaşanın ve sefaletin tohumları yatar. Milliyetçilik ülkeyi yoluyla, ırk yoluyla, grup yoluyla kendiliğin zaferidir ve yıkıcı bir zehirdir.”

— J.Krishnamurti

Merhaba

Gerçek gizemli bir şey değildir; gerçek siz neredeyseniz oradadır. Oradan başlayabilirsiniz. Gerçek şudur ki öfkeliyimdir, kıskancımdır, kavgacıyımdır, çekişme içindeyimdir. Bu bir olgudur. O halde kişi, eğer buna hürmetle dikkati çekebilirse, olduğu yerden başlamaIıdır. Bu nedenle kendinizi bilmeniz, kendinizle ilgili bütünlüklü bilgiye sahip olmanız, ne olduğunuzu bilmeniz önemlidir ve bu bilgiyi başkalarından, psikologlardan, beyin uzmanlarından ve benzerlerinden almamalısınızdır. Çünkü sizler insanlığın öyküsüsünüz. Kendiniz olan bu kitabı okumayı bilirseniz, o zaman insanlığın bütün etkinliklerini, zalimliklerini ve saçmalıklarını öğrenirsiniz çünkü sizler dünyanın geri kalanısınız.
—J. Krishnamurti, 1. Soru ve Yanıt Buluşması
Brockwood Parkı 1983

J. Krishnamurti’nin öğretilerini okurken kişi, kelimelerin insanın kendi düşüncesine yönelik olarak ne kadar kişisel olduğunu ve kendi insani psikolojik etkinliklerimize ayna tuttuğunu görünce aniden çarpılıyor. Onun dili zaman, mekân veya koşullarla sınırlandırılmış değil, bu nedenle okuyucular hangi çağda veya hangi kıtada olurlarsa olsunlar kendilerini berrak bir şekilde ve şefkatle açıklığa kavuşturulmuş halde bulabilirler.

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Krishnamurti halka açık konuşmalar yapmaktan ziyade, Ojai’de sessiz ve sakin bir yaşam sürmeyi tercih eder. Fakat insanlar, kişisel ikilemlerinden, sorunlarından bahsetmek için onunla konuşmaya gelir. Sorunları evrensel, herkesin kafasını kurcalayan şeylerdir ve bunların her biri “Siz dünyasınız” cümlesini doğrular niteliktedir. Krishnamurti, endişelerin merkezine inerek bu kişilerin düşünme biçimlerini ve hislerini derinlemesine inceler, böylece endişenin nedeni tarafsız bir şekilde, yargılanmadan açığa çıkarılmış olur. Bu kitaptaki diyaloglar, Krishnamurti’nin notlarından derlenmiştir.

İnsanlığın Öyküsü Sensin, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: