Görmenin Önemi

Sağlık

İnsan duyuları çevresiyle temasından ibarettir … Bunlardan en önemli duyu organlarımız gözlerimizdir. Görme yoluyla tüm izlenimlerin %80’ine kadarını algılarız. Ve tat veya koku gibi diğer duyular çalışmayı durdurursa, bizi tehlikeden en iyi koruyan gözlerdir.

Merhaba,

“Hayatı gözlemlemenin öğrettikleri” bir önceki yazıda yerini alırken; gün içinde çekilen yaşamın fotoğrafı, bilimden alınan destekle yazıya dönüşüyor. “Görmenin önemi” yazının başlığını oluşturuyor.

On gün önce görme alanında uçuşan cisimler veya küçük beneklerin sayısı fazlalaşırken, göz de bulanıklaşma arttı. Görme alanı boyunca hareket eden siyah bir perde veya gölge ya da görmede azalma başladı. Yan görüşte ışık çakmaları vardı . Özellikle karanlıkta ışık çakmaları artıyordu.

Çoğu insanın AVD geçirdiğinden haberi yoktur.

Birincisi kural; DİKKATLİ OL! spesifik bir rahatsızlığın varsa gecikmeden uzmana görün. Bu belirtiler normal olabilir öte yandan retina yırtılması veya retina dekolmanı geçirdiğiniz anlamına da gelebilir. Siz aradaki farkı anlayamazsınız ama göz doktorunuz anlar

Bayram ertesi yoğunluğun bilincinde olan vatandaş olarak, bir gün ertelemeyle öğleden sonra hastanede yerimi aldım. Belirttiğim gibi kanser hastalarının önceliği olduğu için randevu sırasını ona göre veriyorlar.

Çeşme’nin 46.394 kişilik nüfuzu yaz ayında 1 milyon kişiye ulaşınca, kapasite ister istemez zorlanıyor. Özellikle sağlık sektörü çalışanları yükselen kapasiteye hizmet vermek için var gücüyle çalışıyor.

Gelelim, göz kontrolünde neler yapıldı. Göz damlası ile göz bebeği genişletildi. Yarım saat bekledikten sonra tekrar muayene odasına girdim. Sonrasında göz özel aletler ile detaylı bir şekilde muayene edildi. Sevindirici haber retinada yırtılma yoktu.

Gözküresinin içi, adına “vitreus” denen saydam bir jel-sıvı ile doludur. Sıklıkla, yaşın ilerlemesi ile birlikte, vitreus sıvısı jel kıvamını kaybeder ve büzüşür. Bu büzüşmeyle birlikte vitreus, gözün arka duvarından ayrılır. Bu ayrılma olayına “arka vitreus dekolmanı” adı verilir.

Göz doktoru reçete yazdı. “Vitreus jel dokuda meydana gelen büzüşme ve liflenme geçmez, damlalar bir süre rahat etmeni sağlar” dedi.

04.01.2022 tarihinde yazıyı revize ediyorum. İzmir, Medicana hastanesinde rutin kontrol esnasında göz doktoru muayenesi de oldum. Önce göz ölçümü yapıldı. Opt. Dr. Berna Şahan’la gözümle ilgili yaşadıklarımı paylaştım. Yeni bir gelişme olarak sağ gözümde bulanıklaşma meydana gelmişti. OCT (göz tomografisi) istedi. Optik koherens tomografi (OCT), gözün arkasını kaplayan ışığa duyarlı doku olan retinanın kesit resimlerini çekmek üzere ışık dalgalarının kullanıldığı girişimsel olmayan bir görüntüleme tekniğidir. OCT yoluyla retinanın her bir tabakası görülür ve tabakaların kalınlıkları haritalanıp ölçülür. OCT sonucu sağ görme sinirinde zayıflama olduğunu söylüyordu.

17.01.2022 Görme Alanı testi için hastaneye tekrar gittim. Görme Alanı, Gözlerden herhangi birisinin sabit bir noktaya bakarken görebildiği sahanın tümüne “Görme Alanı” adı verilir. Normal bir gözde görme alanının genişliği burun tarafında (nazalde) 60º, altta 70º, üstte 50º ve kulak tarafında (temporalde) 90º’dir.

Testin sonucu OCT’yi doğruluyordu. Göz sinirleri nöroloji alanına girdiği için, Nörolog Prof. Dr. Yıldız Aslan, gereken, klinik muayeneden sonra Beyin MR’ı ve dobler istedi. Uzunca bir bekleyişten sonra tetkikler yapıldı. Hastaneler çok kalabalık. Bekleyiş olumluydu, ertesi gün doktorum telefonla arayarak “sonuçlar temiz çıktı” dedi. Metastaz olasılığını ya da beyinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık seçeneğini de elemiş olduk.

Opt. Dr. Berna Şahan nöroloji tetkikleri temiz çıkınca, “glokom hastalığının bir çeşiti olduğunu düşünüyorum” dedi. Glokom göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içindeki sıvının basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine bası yapıp zarar vererek görme sinirinin hücrelerinin ölümüne neden olur. Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı ortaya çıkar.

Jose Saramago’nun kitabı Körlük’te olduğu gibi. Yakın gelecekte 11 milyon kör insan olacağı söyleniyor. Geç kalmaktan korkun! Kontrolleri zamanında yaptırın.

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: