Asıl hizmet sağlıklı çevre koşullarını yaratmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak olmalı…

Sağlık

İnsanların beden ve ruh sağlığı içinde sağlıklı bir çevrede yaşamalarını sağlama görevi devlete aittir…

Merhaba

Belediye Kanunu 38. Madde “m” fıkrasında “belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak” belediye başkanının görevleri arasında tanımlanmıştır.

Nitekim 1961 tarih ve 224 sayılı Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Hakkında Kanun’un 2. maddesinde sağlık: “yalnız hastalık ve maluliyet hallerinin bulunmamasından ibaret olmayıp fiziki, ruhi ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hali” olarak tanımlanmaktadır.

Sağlık hizmetleri ise: “İnsan sağlığına zarar veren çeşitli faktörlerin yok edilmesi ve toplumun bu faktörlerin tesirinden korunması, hastaların tedavi edilmesi, bedeni ve ruhi kabiliyet ve melekeleri azalmış olanların işe alıştırılması (rehabilitasyon) için yapılan tıbbi faaliyetler sağlık hizmetidir” şeklindeki tanımlamaları ile sağlığın salt beden sağlığı olmadığı, sağlığın beden, ruh ve sosyal bakımdan sağlık olarak bir bütün olarak ele alması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle sağlıklı yerlerde yaşayanların sağlıklı olabileceği yaklaşımıyla sağlık hizmetlerinin kentsel yönetimin ve planlamanın merkezine konulması kritik öneme sahiptir.

İnsanların beden ve ruh sağlığı içinde sağlıklı bir çevrede yaşamalarını sağlama görevi devlete aittir. Yürürlükteki mevzuatlar çerçevesinde belediyeler koruyucu, tedavi ve rehabilite edici her türlü hizmeti sunabilirler. Ancak, belediyelerin asıl hizmetleri sağlıklı çevre koşullarını yaratmak ve sürdürülebilirliğini sağlamak olmalıdır.

Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, ………tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.’’ hükmü ile de personel istihdam ederler. Ancak insan sağlığı hizmeti sunanlar için ‘’Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde tababet icra ve her hangi surette olursa olsun hasta tedavi edebilmek için tıp fakültesinden diploma sahibi olmak şarttır.

Çeşme‘nin nüfusu 2021 yılı başında 46 bin 93 rakamına ulaşmış. Özellikle bu sayı yazın katlanarak çoğalıyor. Bu nedenle hastane kapasitesi sağlık kurumu çalışan sayısı talebin ne kadarını karşılayabiliyor?

Bundan altı yıl önce, yaşamını İstanbul’da ikame ettiren bir vatandaş olarak; belediyelerin Evde Sağlık konusunda verdiği hizmetlerin oldukça kapsamlı olduğunu gözlemlemiştim. Bu bilgi ışığında Çeşme Belediye’sini arayarak yetkililere “Evde Sağlık hizmeti veriliyor mu? diye sorduğumu hatırlıyorum.

Evet, Çeşme Belediyesi Dr. Tayfun Aydemir Sağlıklı Yaşam Merkezi’ni hizmete açtı… İçerisinde 2 adet Sosyolog, 1 adet Psikolog, 1 Fizyoterapist, 1 Fizik Tedavi teknikeri ve 2 adet hemşire ve 1 adet berberin bulunduğu Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde bir adet de Hasta Nakil Aracı da yer alıyor.

Uzm.Dr. Sefer Köstem, “Annenizin, Fizyoterapiste ihtiyacı var” demişti. Sağlıklı Yaşam Merkezini arayarak destek istedim. Desen Hanım telefonda gerekli notları alarak, hafta içi yönlendirme yapacağını söyledi.

Parkinson Hastaları İçin Egzersiz Neden Önemlidir?

Aktif olmak hem fiziksel hem zihinsel sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Egzersiz Parkinson Hastalığının ilerlemesini durdurmaz ama hayat kalitenizi arttırır. Egzersiz, Kaslarınızın esnekliğinde artış, Eklem hareketlerinde açılma, Katılıkta azalma sağlar.

Bu sabah saatlerinde Sağlıklı Yaşam Merkezinden gelen Dr. Turan Yaman , Ebru Sipahican (Sosyolog) Mehmet Çelebi (Fizyoterapist) hasta bilgilerini dinledikten sonra, önümüzdeki hafta programa dahil ederek hizmet verebileceklerini, ayrıca yine Parkinson Hastalığı yeme ve yutma sorunu yarattığı için Annemin beslenmesinin nasıl olduğunu gözden geçirdik. Diyetisyen hizmetinden yararlanmanın faydalı olacağını, Diyetisyenleri aracılığıyla hizmet alabileceğimizi de öğrenmiş olduk.

Öğleden sonra Sağlıklı Yaşam Merkezinden arayan Diyetisyen Utku Bey beslenme konusunda bilgi verdi. Yeniden çerçevelen bilgiyle satır arasında tekrar öğrenilmesi gerekenleri not aldım.

Teşekkür ederim…

Sağlık ve Sevgiyle kalın.

Kaynak : Sosyal Bilimler Dergisi

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: