Koçluk Tarafsız Dinleme Ve Salt Sorular Sorma Yaklaşımı Olarak Tarif Edilir. Herhangi Bir Yorum Yargı, Yönlendirme Yoktur, Ancak Geribildirimler Verilir.
Merhaba
Carl Jung aslında bugün koçluk olarak adlandırılan yaklaşımı psikologlara tavsiye eden bir yazısında şöyle ifade eder:
“Büyük titizlik ve enerji gerektiren bu iş için psikologun sonsuz bir sabra ihtiyacı vardır; tüm çabayı karşısındakine bırakıp, danışmalık ve öğüt vericilik gibi kolay bir rol üstlenerek “olmalı” ve “olsa gerek” gibi geleneksel fikirlere yaslanmaz. Herkes arzulanan şeyler hakkında vaaz vermenin ne kadar faydasız olduğunu bilir, yine de bu durumda genel çaresizlik o kadar büyük ve ihtiyaç o kadar acildir ki, insan kişisel ve öznel bir sorun hakkında beynini zorlamak yerine bu eski hatayı tekrarlamayı tercih eder.”
Koçlar, kişinin hayatıyla ilgili kararlarda asla yol gösterici olmaz…
Koç problem çözen kişi değildir.
Koçluk hastalıkların, sıkıntıların tespiti ve iyileştirme süreciyle uğraşan bir alan değildir. Temel amacı, bozulmuş bir şeyler onarmak değil, her insanın zihnindeki müthiş potansiyeli ortaya çıkarmak, gelişmek ve insan ruhundaki zenginliği vurgulamaktır.
İnsanların neleri yapacaklarına ve hayatlarındaki nelerin yanlış olduğuna odaklanmaktansa, neleri yapabileceklerini keşfetmelerine yardımcı olmak, onların zihinsel sağlıklarını, yaşam kalitelerini, şahsi ve profesyonel hayatlarını her alanda yükseltmektir.
Bu tanıma göre koçluk, “istediğiniz hayatı yaratmanıza (ilham) güç veren, amacınıza yönelik “bir” konuşmadır.
Tüm bunları açıklama nedenim ise Koçluk Yaklaşımı Türkiye’de etkinliği diğer ülkelere göre daha düşük olduğu için.
Koçluk yapmayı daha çok kişi öğrenmeli, bunu da muhakkak bir meslek olarak icra etmesi gerekmez. Koçluk becerilerini, kendinizde, çevrenizde uygulayabilirsiniz. Koçluk Yaklaşımını kullanmayı öğrenirsek önümüzdeki yıllarda yepyeni bir kuşağın gelişmesine yardımcı olabiliriz.
Sevgiyle okuyunuz…
İnsanın Değişebilmesine Dair Bir Soru: Karakterimiz Ve Yeteneklerimiz Doğuştan Mı Gelir, Yoksa Zamanla Geliştirilebilir Mi?











Hatırlatmakta fayda gördüğüm bazı notlar:
- Koçluk, sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihindeki kişinin daha başarılı ve daha mutlu olmasına yardımcı olur.
- Koçluk uluslararası tanımına göre : Sizin yerinize karar veren kişi, İmaj danışmanı, kıyafet danışmanı, Kişisel asistan, Geçmişinizi çözen, çocukluğunuzu sorgulayan, Sizi iyileştiren, Bir kaç ayı geçmiş depresif, mutsuz halinizden sizi toparlayacak olan kişi değildir.
- Soru sormak temel olarak alışık olmadığımız bir beceridir. Hele bir de karşınızdakine kendi benliğiyle ilgili sormamız gerektiğinde işler iyice zorlaşır. Kendimize ve başkalarına sorduğumuz soruların kapsamı, tarzı, genişliği ya da darlığı tüm çözüm olasılıklarını etkiler. Doğru soruları soruyor muyuz? Sorularımız öğrenici (yapıcı) ya da yargılayıcı sorular mı? Yıkıcı düşünce zincirlerinden, yapıcı düşünce zincirlerine, yapıcı sorularla geçebiliriz.
- Koçluk nihai olarak insanın farkındalık seviyesini ya da eşanlamı olarak bilinç seviyesini arttırır. Hayatının bu döneminde ne yapması gerektiğini anlamasına, kendisini dinlemesine yardımcı olur. Kendine dönüp kendisiyle, kendi üzerinde çalışmaya yardımcı olan bir süreçtir. Farkındalığı yükseltme yolları arasında konulara daha geniş açıdan bakabilmek, kendi düşünce duygularıyla dışarıdan bir göz gibi yüzleşebilmek vardır. Yaşadıklarını objektif bir şekilde değerlendirerek ve başkalarının bakış açısını anlayarak geliştirilir. Ayrıca doğrudan farkındalık arttırıcı farkındalık odaklı koçluk (mindfull-mindfulness) teknikleri de bulunmaktadır.
- Liderlik ile ilgili en önemli şey, karakteriniz ve yaşamınıza rehberlik eden değerlerinizdir…
- Hiç kimse bir başkası gibi olmaya çalışarak otantik olamaz.
- Kendi Kendine Koçluk Yaklaşımı olarak; Derin Koçluk, derin bir düşünme, sorgulama, araştırma sürecinde amacını, vizyonunu, değerlerini belirlemek. Yaşamında derin, anlamlı, köklü bir değişim başlatmak. Orta ve uzun vadelidir, biraz daha soyut, içsel inançlar, temel yaşam felsefesi sorgulama odaklıdır.
- Derin Koçluk: “Doğru yolda devam ediyor muyum?” “Kapasitemi nasıl arttırabilirim?” “Diğer insanları doğru bir şekilde anlayabilmek için ne yapmalıyım?” sorusunu sormak adına yapılmalıdır.
Bir Cevap Yazın