
Türk Edebiyatının yaşayan belleği Selim İleri’den tüm edebiyatseverler için olağanüstü bir kılavuz!
“Roman sanatını bütün açılımlarıyla sevdim. Edebiyatımızın romanlarına da bu sevginin görüngesinden yaklaşmaya çalıştım. Edebiyat tarihçilerimizin hor gördüğü eserler de var bu kitapta. O eserlerin önemsenmemiş özelliklerini saptamaya çalıştım. Kılavuzu sevdiğim kitaplarla sınırladım.”
— Selim İleri
Merhaba
Türk Edebiyatının Yaşayan Belleği Selim İleri’den tüm edebiyatseverler için olağanüstü bir kılavuz! Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu, çocuk yaşlarından beri “romanlar karasevdalısı” olan Selim İleri’nin, yarım yüzyılı aşkın okuma serüveninde yolunu aydınlatan romanlara ve bu romanların yazarlarına gönül borcunu ödemek için kaleme getirdiği bir kaynak kitap… Usta yazarın, 1874-1980 yılları arasını ele aldığı, Türk edebiyatının ilk roman denemelerinden yakın döneme kadar, yayınlanmış binlerce roman arasından seçtiği 229 romanın farklı dünya görüşlerinden, farklı üsluplardan örneklerle bezediği bu seçki, Türkçe romanın tarihi seyrini takip etmek, roman sanatımızın inceliklerini öğrenmek isteyenler için çok önemli bir yol haritası…
Türk yazar, senarist, eleştirmen. Kadıköy’de doğan yazar, adını I. Selim’den aldı. Lise öğretmenleri Vedat Günyol ve Rauf Mutluay’ın etkisiyle edebiyata yöneldi. Lise ikinci sınıftayken Peride Celal’in Dar Yol romanından esinlenerek yazdığı Unutulmak adlı romanının yayımlanmasını için yayınevlerini dolaştı fakat reddedildi. 1967’de “Savaş Çiçekleri” adında bir öyküsü Yeni Ufuklar adlı dergide yayımlandı. 1968’da Günyol’un da yardımıyla öykülerinin yer aldığı Cumartesi Yalnızlığı/Güz Notları kitabı yayımlandı ve merhum babasına ithaf etti. 1970’lerin başında tanıştığı Halit Refiğ’in etkisiyle senaryo yazmaya başladı. 1971’de Cennetin Kapısı adlı ilk senaryosunu yazdı. 1973’te Destan Gönüller adıyla ilk romanı yayımlandı..
Edebiyatımızda En Sevdiğim Romanlar Kılavuzu, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın