Kütüphanem kitaplardan oluşan bir bahçedir…

  • Ölüme Götüren Hastalık, Soren Kierkegaard

    Ölüme Götüren Hastalık, Soren Kierkegaard

    “İnsan bir aynada kendine bakarken bile kendini tanımak zorundadır, zira bunu yapmazsa orada kendini göremez, sadece bir insan görür. Ama olasılığın aynası olağan bir ayna değildir, büyük bir dikkatle kullanılması gerekir…” — Soren Kierkegaard Merhaba 13 Mayıs yolculuk terapisiyle başlayan yeni bir gün… İzmir, 9 Eylül Hastanesi Radyasyon Onkolojisi tetkik değerlendirme randevusu. 2025 yılı yapılacak…


  • Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe, Soren Kierkegaard

    Felsefe Parçaları ya da Bir Parça Felsefe, Soren Kierkegaard

    “Tüm öğrenme ve araştırma bir anımsamadan ibarettir. Şöyle ki, cahil olan sadece anımsamak zorundadır, ki bildiği şeyi böylece kendiliğinden anımsamış olur. Hakikat onun içine yerleştirilemez, zira onun içinde zaten vardır… “ — Sokrates Merhaba Kierkegaard, felsefi araştırmasına Sokrates’in hakikat anlayışını irdeleyerek başlar ve Hıristiyan geleneğin hakikat anlayışıyla devam eder. Hakikate Sokrates’in belirttiği gibi anımsama yoluyla…


  • Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik, Frederic Lenoir

    Arayanlar İçin Açıklamalı Bilgelik, Frederic Lenoir

    “Bütün arzular kendi içinde kötü değildir. Aksine, kendini iyileştirme, daha iyi olma ve ‘Uyanma’ arzusu en gerekli ve en yararlı arzulardır. Bilgeliğe yönelerek çabaladığımızda ruhsal bir kahraman olmak ya da başkalarından daha erdemli, daha bilge olmak için çabalamayız; sınırlarımızı, hasar görebilir taraflarımızı ve kırılganlıklarımızı kabul ederek olgunlaşmak için çabalarız. Bilgelik arayışı bir tevazu ve olanı…


  • Spinoza Mucizesi, Frederic Lenoir

    Spinoza Mucizesi, Frederic Lenoir

    “Doğa durumunda ne iyilik ve kötülük vardır ne de adalet ve adaletsizlik; insanlar sadece sevdiklerini korumaya, nefret ettiklerini yok etmeye çalışırlar. İnsanlar kendilerinin en iyi kısmı olan aklın hükümranlığında yaşasalardı asla kimseye zararları dokunmazdı. Ancak daha ziyade tutkularının (haset, kıskançlık, tahakküm kurma ihtiyacı ve muhtelif heyecanların) hükmünde yaşadıkları için birbirlerini paralarlar… “ — Baruch Spinoza…


  • Spinoza İle Karşılaşmalar, Derleyenler: Güçlü Ateşoğlu, Eylem Canaslan

    Spinoza İle Karşılaşmalar, Derleyenler: Güçlü Ateşoğlu, Eylem Canaslan

    “Bir insan için gerçek dünyevi mutluluk ve gerçek sonsuz mutluluk, bilgelik ve gerçek bilgiden oluşur; yoksa başkalarından daha bilge olmasından ya da bir başkasının gerçek bilgiye sahip olmamasından değil…” — Baruch Spinoza Merhaba Etika, Baruch Spinoza’nın 1661 ile 1675 yılları arasında yazılan, ilk kez ölümünden sonra 1677’de yayımlanan eseridir. Etika her şeyi açıklama iddiası içeren yapısı…


  • İbni Sina ve İbni Rüşd Belirlenimcilik ve Rastlantı, Catarina Belo

    İbni Sina ve İbni Rüşd Belirlenimcilik ve Rastlantı, Catarina Belo

    “Doğada oradaki bir çatlağa konabilecek bir şey sonradan meydana gelmez; zira doğa her zaman aynıdır ve onun her yerinde aynı etkinlik ve eylem gücü kendini gösterir; yani her şey meydana gelip bir biçimden diğerine değişirken doğanın yasaları ve buyrukları, her yerde ve her daim aynı kalır; böylece ne olursa olsun her şeyin doğası aynı yöntemle…


  • Aristoteles Retorik Sanatı, Robert C. Bartlett

    Aristoteles Retorik Sanatı, Robert C. Bartlett

    “Ne retorik ne de diyalektik, herhangi bir konunun dayanaklarının neler olduğuyla ilgilenen bir bilimdir; bilakis her ikisi de argümanlar sunan özgün birer yetidir…” — Aristoteles, Retorik Sanatı 1356a32-34 Merhaba 2013-14 yılında okuduğum Koçluk Okulu kitabında “Koçluk ve Retorik Sanatı” hakkında şu satırlar yazıyordu: Sokrates ve öğrencileri sofistleri pek sevmezler, çünkü parayla eğitim veren bu filozofların…


Kitapları Nasıl Okumalı

“Vücudumuzun sahip olduğu sınırlılıklara zihnimiz sahip değildir. Zihnin büyümesi ve gelişmesinin bir sınırı yoktur. Zihinsel gelişim bedenimiz gibi herhangi bir yaşa geldiğinde son bulmaz; sadece beyin kuvvetini, dinçliğini kaybettiğinde zihin de beceri ve anlayış olarak gelişme gücünü yitirir. Zihin kullanılmadığında, tıpkı kaslarda olduğu gibi dumura uğrayabilmektedir. Zihnin dumura uğraması, ölümcül bir hastalıktır. İyi bir okuma zihnimizi canlı ve gelişme halinde tutan şeydir…”

İyi Bir Kitap

Okumalarınızı Karşılıksız Bırakmaz… İyi, zor bir kitabı layıkıyla okuduğunuzda okuma beceriniz gelişir. Uzun vade de bu önemlidir. İyi bir kitap size bütün bir dünyayı ve kendi kendinizi öğreticisidir. Bu sayede iyi bir okumadan çok daha fazlasını yapar ve yaşamın kendisini okursunuz. Daha keskin bir bakış açısı sahibi olursunuz. Ancak buradaki keskin bakış, insan yaşamının büyük ve kalıcı gerçeklerini daha derinden hissetmek ve farkında olmakla ilgilidir.”

Bir WordPress.com Sitesidir.