Merhaba,
Antikçağda bir yaşam tarzı, yaşama dair bir seçim, hatta bir sağaltım yolu olarak görülen felsefe, günümüze bu özelliklerinden koparak geldi. Modern çağların filozofu orijinal olmaya çalıştıkça, felsefe bizden uzaklaşıp karmaşıklaştı; kişisel ve toplulukla ilgili yanlarını bir bir kaybetti. Modern felsefenin bulanık kavramlarının umutsuzluğa sürüklediği felsefecilerden biri de Pierre Hadot. Diyaloglardan oluşan Hadot’nun bu kitabı, her şeyden önce felsefeyi ve kavramlarını berraklaştırma, sadeleştirme girişimi olarak görülmelidir.
Bergson’un cümlesini hatırlatıyor: ‘‘Felsefe bir sistem inşası değildir. Felsefe, kişinin kendisine ve çevresine naif biçimde bakma kararı almasıdır.’’
Pierre Hadot’un Yaşam İçin Felsefe kitabında, CrossFit adı, verilen üyelerinin belirli bir zamanda yapabilecekleri en fazla yarıştığı gayet eziyetli bir egzersize girişiyor.
21 Barfikste kendini yukarı çekme
21 Barfikste dizler dirseklere
21 Sıçrama – 60 santim
20 Çömelip kalkma
1 mil koşu
(Günlük egzersiz 9 kg ağırlığında ceket giyilerek yapılmaktadır.)
“Spordan çok daha fazlası” diyor. ” Beceri ve dürüstlük de gerektiriyor. Günlük bir karekter testi; çünkü daha iyi zamanlar elde etmede ya da rakibinizi yenmede hile yapabilirsiniz ama kestirmeye saptığınızı da bilirsiniz. Egzersizin verdiği, ağır bedensel ve duygusal stres altında iyi kararlar verip vermediğinizi ölçme olanağı sağlıyor. Beklenmedik anlar İçin alıştırma yapmanızı sağlıyor ve size kendinizi kontrol etmeyi öğretiyor. ” Bunu bir küsür saat boyunca boş mideyle yapıyor. Günde tek bir öğün yiyorum, o da akşamüzeri 5 ila 9 arası dört saatlik dilimde. Bunu bir kaç yıldır uyguluyorum. Açlığın giderek daha rahat geldiğini öğreniyorsunuz. Buradan bir kontrol hissi geliştiriyor, haz ve acıyı yönetir oluyorsunuz.
Yaşamak İçin yiyin, yemek için yaşamayın...
İçinde bulunduğum durum nedeniyle, sağlığı iyileştirecek tüm bilgilerle çalışmak huzur verici oldu. Aç kalındığında vücudun hafiflediğini deneyimleyen biri olarak, amatör ruhumun , getirdiği yeniden öğrenme çalışmasıyla, özellikle felsefenin iyileştirici ve geliştiren gücünü paylaşmak istedim.
Okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgi’yle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın