Üstatlar İfşa Oluyor, K.Paul Johnson

Yazar, Blavatsky’nin kaynaklarına dair tartışmayı mitler âleminden tarihe taşıyor. Blavastky’nin bir şeyler öğrendiği kişilerin özlü biyografilerine dair iyi araştırılmış bir seriyle birlikte bunların her biriyle ilişkilerinin doğasını da veriyor. Çalışması, karşılıklı hakaretlerle kutuplaşmış bir ilme kendi mantıklı çıkarımlarını getiren yazar sınırlarını çok güzel koyuyor. Ne amacını aşıyor ne de çıkarımları için aşırı iddialarda bulunuyor.

“Bu harekete dair henüz kestirebileceğinizden çok daha fazlası var ve Teozofi Cemiyeti’nin çalışmaları dünyanın her yerinde gizlice dönen benzer işlerle bağlantılı… Bütün Kardeşlik ve şubeleri hakkında bir şey biliyor musunuz? Yaşlı Kadın açıklamalarında yalancılık, yanlışlık yapmakla suçlanıyor. “Soru sormazsan yalan da duymazsın.” “Bildiklerini anlatması yasak. Onu parçalara ayırabilirsiniz ama yine de bir şey söylemez. Hayır; bazı durumlarda insanları yanlış yönlendirme talimatı aldı…”

— Mahatma Morya

Merhaba

Madame Blavatsky’nin okült “Üstatlar”ının varlığı yüzyıldan uzun süredir şiddetle tartışılmaktadır. Hakkında onlarca kitap yazıldığı halde hiçbiri bu anlaşılması zor hocalarının tarihsel kimliklerine odaklanmamıştır. Bu kitapta Blavatsky’nin, Avrupa ve Amerika’daki gizli cemiyetlerin liderleri ve hatta İngiliz hükümet ajanlarını içeren gizli sponsorlarından 32’sinin profilleri veriliyor. Spiritüel arayışını sürdürdüğü ortam devrimci komploların ve gizli koalisyonların yuvası olarak canlı bir şekilde ifşa ediliyor. Ancak bütün bu politikaların ardında küresel öneme sahip hakiki bir spiritüel uyanış yatmakta.

Teozofi Cemiyeti’nin alenen açıklanan amaçları,

  1. Evrensel kardeşlik çekirdeği oluşturmak,
  2. Kıyaslamalı din, bilim ve felsefe çalışmaları yapmak, ve
  3. Doğanın gizli kanunlarını ve insanın özünde olan güçlerini araştırmaktı.

Ancak bu oybirliğiyle kabul edilmiş hedeflerin altında çeşitli gizli gündemler yatıyordu. Teozofi Cemiyeti’nin kuruluşunun arkasındaki Mason ve Gülhaç Üstatları HPB’yi Cagliostro’nun on dokuzuncu yüzyıl halefi olarak tanıtmayı amaçlıyorlardı. Asıl amaçları Batı Okültizm’ini canlandırmak ve doğmatik Hiristiyanlığa karşı çıkmaktı.

Üstatların olduğu iddia edilen yazılar kutsal yazıtlar sayılıyordu; almaya hazır olduğunda insanlığa iletilecek, dünya çapında gizli bir kardeşlik tarafından korunan edebi hakikatler olarak görülüyordu.

Aslında HPB’nin hayatı çeşitli gelenek ve milliyetlerin spiritüal hocalarıyla sürekli karşılaşmasını sağladı.

Kitabı okuduğunuzda ustaların yaşamlarına dair pek çok detayla karşılaşacaksınız.

İster Gülhaç, Kabalacı ya da Yogi denilsin, Ustalar her yerde Usta’dır, sessizdirler, gizlidirler, inzivaya çekilirler ve kendilerini hiçbir zaman tamamıyla ifşa etmezler.

“Bunun altında yalnızca insan doğası var. Ve de modern toplumun ve dinlerin insanları, para ve şeref peşinde koşmaktan daha yüce ve daha ulu bir şeylerle donatamaması. Bu başarısızlığı bir kenara koyun ve de modern spiritüalizimle insanların beyinlerinde üretilen fesatlığı ve tahribatı, o zaman esrarı çözmüş olursunuz.”

HPB Üstatlara dair yanlış fikirler edinilmesinde kendisinin sorumluluğunun fazla olduğunu belirtiyordu.

Madama Blavatsky hakikatlerin ortaya çıkmaması için her şeyi değiştirmişti.

Diğer önemli detay, Tibet. Her şey neden oradan çıkıyor olabilir? Başka bir kitapta bu sorunun, cevabını bulacağımı biliyorum.

Mahayana öğretisinin oluşumunu da diğer yazımda okuyabilirsiniz.

Günümüze baktığınızda çoğunlukla olaylar bu şekilde akıyor. Neyin gerçek neyin yalan olduğunu anlamak için iyice araştırma yapmak gerekli. Aktaranların anlatma şeklini hesaba da katıyorum. Bilgileri birbirinden ayırıp doğru olana ulaşabilirsek tabi…

“Yalnızca tek bir bilgelik vardır zira yalnızca tek bir hakikat vardır; ve o da ne Doğudan ne de Batıdan gelir, insanın kendisini tanımasıyla ulaşılır.”

Hakikat onun içinde ve onun aracılığıyla kendisini göstermezse kimse kimseye hakikatleri öğretemez. Yüksek sesle size hakikatleri gösterebileceğini iddia edenlerin peşinden gitmeyin, hakikatin kendisini arayın.”

HPB gizli Üstatlara hizmet etmekten kurtulduğunda kariyerinin en verimli dönemine girdi.

HPB kasıtlı bir şekilde kişisel tarihini gizli tuttu, 1889’da meydan okurcasına yazdı:”En iyi dostlarıma bile seyahatlerimin hikayelerini parça parça ve yüzeysel olarak anlattım, kimsenin özelliklede düşmanlarımın merakını gidermeye çalışmadım.”

Farkındalık adına kitaptan aldığım birçok bölüm var. Hepsini aktarmayarak sizlere de okuyacak bir şeyler kalsın istedim.

Üstatlar İfşa Oluyor, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Okuyunuz…

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: