
Sağlık
Sanatçı, güzel şeylerin yaratıcısıdır. Sanatın amacı, sanatı ortaya çıkarıp sanatçıyı gizli tutmaktır. Eleştirmen, güzel şeylere dair kendi kanısını başka bir yola veya yeni bir malzemeye dönüştürebilen kişidir.
Merhaba
İzmir 9 Eylül Hastanesi Onkoloji Bölümünde yapılan rutin kontrollerden sonra hastane bahçesindeki ağaçların gölgesinde nefes aldım. Terapi yaptım…
Ana caddeye çıkıp, yürüdüm. Yemek, kitapçı, kahve keyfi derken, saat ilerlemişti. Bastonla, Üçkuyulardaki Otobüs Terminaline geldik.
Arkamdan bir kadın sesi; “Yerinizi ayırttınız mı?”
“Evet“dedim.
Beklemeye devam ettik. Yeni yapılan terminalde yolcuların bekleyeceği alan, henüz düzenlenmedi. En kısa zamanda düzenlenmesi dileğiyle.
Otobüs ileriden görününce, kapıdan geçip, yolculuk terapisi için yerime oturdum.
Az önceki kadın telaşla yanıma geldi. “iki kişilik yer ayırttım, şimdi yer yok,diyorlar”
9 Eylül Üniversite Hastanesine kontrolleri için gelmiş. Hijyen sağlamak içinde iki kişilik yer almak istemiş. Otobüsten tekrar indi, yetkililer çözümü yanıma oturtmak da buldu. Bence, İyi de oldu…
Bağışlanan her organ hayat kurtarır!
Ayşe ablanın, iki kişilik yer istemesinin özel bir sebebi var. 7 aydır, böbrek hastası. Haftanın 4 günü diyalize giriyor. Bir ay önce koluna kateter takılmış. Damar kısa sürede tıkanmış . Sol kolunda, enine iki derin kesik var.
“İyileşir mi?”
“Ayşe abla, daha çok yeni, iyileşir”dedim.
Sağ göğüs kısmına yeniden kateter takılmış.
“Özel araçla gidip, gelmek dünya parası tutuyor” “Bu nedenle iki kişilik yer istemiştim” “Böyle bir şey olmaz”dediler.
İnsanların içinde bulunduğu zor şartların bir şeyler anlatıyor olması lazım. Bu yazı umarım, bu duyarlılığa sahip insanlara, yetkililere ulaşır.
Ayşe abla, böbrek nakli bekliyor. Eşini mide kanserinden kaybetmiş. “iki gün içinde öldü” dedi. Ablası yaşadığı bu zorlu süreç de en büyük destekçisi olmuş. Azimli bir ablaya sahip. MS hastalığına yakalanıp, yürümeyi başarmış.
Ayşe abla, “Okuyamadık”dedi. Kendini yormadan yaptığı el işlerini satarak minik de olsa kazanç sağlıyor.
Ülkemizde kronik böbrek hastalığının prevalansı yüzde 15,7 olarak bulunmuştur. Bu, ülkemizde 7,5 milyon kronik böbrek hastası bulunduğunu, yani her 6-7 erişkinden birinin böbrek hastalığı olduğunu göstermektedir. Böbrek hastalıklarının farkındalığı ise yüzde 1,6 düzeyindedir.
Hayat, anlayışla, destek olmakla, duyarlılık göstermekle anlam kazanıyor.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Bir Cevap Yazın