Merhaba,
İçinde yaşadığımız ve yazgımızın belirlendiği bu dünya karşısında ne diyeceğini bilemeyen, şaşkınlığa düşen, hatta kaygı duyan herkese kendimi yakın hissediyorum.
Kafamızın içinde sürekli sorular uyandıran, bizi altüst eden bilgilerle her gün karşı karşıya kalıyoruz ve çoğu kez nasıl tepki vereceğimizi ya da daha doğrusu onları bir “dünya görüşü” yle nasıl bağdaştıracağımızı bilemiyoruz; oysa bu, yaşamımızı sürdürebilmek için o kadar gerekli ki.
Dünyamızın güzelliği ve zenginliği insan eliyle, yani bizim tarafımızdan tehlikeye atılmaktadır. İnsanoğlu çevre için, biyolojik çeşitlilik için ve en sonunda kendisi için dünyadaki en büyük tehdit durumuna gelmiştir. Evrenin “Güzel Öyküsü” ile insanlığın “O Kadar Güzel Olmayan Öyküsü” nasıl uzlaştırılabilir?
Canlı varlıkların katliamı devam ediyor ve hızlanıyor. Doğanın yağmalanması ve ortaya çıkan zararlar o kadar büyüktür ki keskin görüşlü bazı gözlemciler umutsuzluğa kapılıyor. Lamatck’ın 1830’da söylediklerine kulak verelim.
“İnsan, kendi çıkarları için gözlerini kör eden bencilliğiyle, eline geçirdiği her şeyden yararlanma eğilimiyle, tek sözcükle, kendi geleceğine ve benzerlerine karşı umursamazlıkla, kendini koruyan araçları, hatta kendi türünü yok etmek için çabalıyormuş izlenimi veriyor. Toprağı koruyan büyük bitkileri, o andaki açlığını doyurmak için her yerde yok ederek, üzerinde oturduğu toprağı hızla verimsiz hale getiriyor, kaynakları kurutuyor, o topraktan beslenen hayvanları oradan uzaklaştırıyor, dünyanın eskiden verimli ve her türlü canlıyla dolu olan büyük bölümü şimdilerde çıplak, verimsiz, üzerinde barınılamaz çöllere dönüşmüş durumda. Kendi tutkularının peşinden koşmak için, deneyimin ortaya koyduğu derslere kulak tıkayıp benzerleriyle sürekli savaş halinde; onları her yanda, her türlü bahaneyle yok ediyor: Öyle ki vaktiyle çok kalabalık olan toplulukların giderek yoksullaştığı görülüyor. İnsanlar, dünyayı yaşanamaz hale getirdikten sonra kendini yok etmeyi amaçlıyor sanki.”
“Tehlikenin doğduğu yerde kurtarıcı da doğar.” Alman şairi Hölderlin’in bu güzel dizesi, bugün içine düştüğümüz durumun çifte görünümünü bütünüyle kapsıyor.
Tehlikenin Doğduğu Yerde Kurtarıcı Da Doğar,okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın