Koçluk Okulu, Timur Tiryaki

Koçluk becerileri ve koç yöneticilik yöneticilerden beklenen bir standart haline geliyor. Ayrıca kişisel bir stratejik planlama süreci olarak koçluk, özel hayatlarımızda da fark yaratıyor. 2013 yılından itibaren Türkiye’de de bir meslek olarak kabul edilen “Koçluk” hakkında yazılmış bu kapsamlı kitapta okuyacağınız bilgileri en az üç farklı alanda kullanabilirsiniz:

“Yapmış olduğun şeylerin üstünde, bir şey yapmadıkça büyüyemezsin.”

— Timur Tiryaki

Merhaba

2013-2014 yılı Koçluk Eğitimi alıyorum elimde eğitim notlarından başka argüman yok.

Kitapevi ziyareti yaptığım bir gün rafta Timur Tiryaki’nin Koçluk Kitabı’yla karşılaştım. Türkiye’de sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için Koçluk Okulu keyifli bir referans kitabı. Hemen satırlarına göz gezdirdiğimde şunlar yazıyordu:

“Bu kitap kendini gerçekleştirmeyi arayanların yüzyıllardır kullandığı yaklaşımların ve düşüncelerinin bir sentezi. Yüzlerce yıllık yaklaşımları harmanlayıp duruyoruz, çünkü bunlara, ihtiyacımız var. “

Koçluk , psikoloji, felsefe ve yönetim alanlarını biraraya getiren insancıl ve danışan odaklı bir yaklaşımdır.

Koçluk terapinin alternatifi değildir. Geçmiş odaklı olmadığı gibi, tanı teşhis veya iyileşme amaçlı bir yaklaşım sunmaz. Koçluk şimdiye ve geleceğe bakar, hedef-başarı odaklı olabileceği gibi amaç ve iyi olma odaklı da olabilir.

Koçluk :Yaşam amacı gibi daha derin farkındalıklara da hizmet eder…

Bu kitapla birlikte 2013 itibariyle Türkiye’de yasal olarak meslek olarak kabul edilmiş koçluğun temelleri, tanımları ve temel bazı uygulamaları sunulmaktadır.

Bu kitap Koçluk hakkında derinlemesine bir ders kitabı, bir referans kitap. Somut bir insani ihtiyaçtan ortaya çıkan koçluğun disiplinlerarası yapısının tek bir kitap ve tek bir eğitimle çözülemeyeceği muhakkak.

İlk bölüm koçluğun temellerini, ne olduğunu, psikoloji ve felsefe ve iş dünyasıyla bağlantılarının anlaşılmasını kapsıyor.

İkinci bölüm koçluk için gereken bazı iletişim becerilerini dinlemeyi, soru sormayı, empatiyi ve geribildirimi ele alıyor.

Son bölüm ise koçluk atölyelerini 5 Y koçluk modelini amaç tanımlama ve hedef belirleme atölyesini ve zaman odaklı benlikler kavramını masaya yatırıyor.

Koçluğun temel prensiplerinden birini hatırlatalım, “Değişmek ve gelişmek istemeyen birine yardımcı olamazsınız.”

Koçluk yapabilmek için esnek, insan odaklı olmak gerekir. En önemli özelliklerinden birkaçı da başkaları yerine asla karar vermemek ve yargılamamak. Bu zihinsel hale /terbiyeye gelmek hiç kolay bir içsel süreç değildir.

Günümüz insanlarının en önemli eksiklerinden biri felsefe eksikliğidir. Teorik ya da akademik felsefe değil bahsettiğim. Yapıcı güçlendirici aklımızı doğru kullandığımız bir yaşam felsefesi. Ayıran, bölen değil kendi yolunda ilerlemesini ve başka yollara hoşgörü ile yaklaşmasını sağlayan insancıl bir yaşam felsefesi.

Felsefe bize kendimizin hekimi olmayı öğretir.” Cicero

İyi bir koç olmak isteyen ve bu uğurda ciddi paralar harcayan kişilerin en önemli eksiklerinden biri felsefi düşünme özelliğidir. Diyalektik ve retorik sanatlarını anlamayan birinin iyi bir koç olacağını düşünmek nasıl mümkün olabilir ki!

Koçluk Okulu, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: