
Günlük Yaşamın Psikopatolojisi, Sigmund Freud’un ruhbilimi üzerine yaptığı çalışmalarına duyulan ilginin artmasını sağlayan en önemli eserlerdendir. Günlük yaşamda karşılaştığımız pek çok durumun altında yatanların genel okuyucu kitlesine hitap eden bir dille kaleme alındığı Sigmund Freud’un bu eseri, ilk baskısının yapıldığı 1901 yılından bu yana güncelliğini korumayı başarmıştır.
“İnsanlar düşünmeye başladıklarında, belli ki dış dünyayı, kendi imgelerindeki kişilik kalabalığı tarafından antropomorfik (insan biçiminde) bir şekilde açıklamaya mecbur kalmışlardı; batıl inançla açıkladıkları tesadüfler, bu nedenle kişilerin eylem ve dışa vurumlarıydı.”
— Sigmund Freud
Merhaba
Sıradan bir psikoloğa, bildiğimizden emin olduğumuz özel bir ismi nasıl
olup da unutabildiğimiz sorulsaydı, özel adların belleğimizde yer tutan diğer bilgilere göre daha unutulmaya yatkın olduğu cevabını vermekle yetinirdi. özel adların tercihli bir şekilde unutulması konusunda haklı nedenler ileri sürer, ama bu sürecin daha derindeki nedenlerini açıklamadan konuyu kapatırdı.
Çok genel bir şekilde olmasa da kimi vakalarda belirgin olan bazı gariplikleri gözlemleyerek geçici unutkanlık konusunu baştan sona incelemeye başladım. Bu vakalarda sadece unutkanlık değil, bir yanlış hatırlama da söz konusuydu: Unuttuğu sözcüğü hatırlamaya çalışanlar, sahte oldukları hemen anlaşılan, fakat konuşmacının zihninden inatla sızan diğer sözcüklere, yani yedek sözcüklere, bilinç katıyorlardı. Bu hatırlanmayan ismin yerine bir yenisinin türetilmesi süreci sanki o sözcük ile onun uygunsuz bir vekilinin yer değiştirmesi gibi görünüyordu.
Bu yer değiştirmenin ruhsal bir keyfiyet olmadığını, haklı ve mantıklı bir yol izleyerek gerçekleştiğini kabul ediyorum. Başka bir deyişle, bu yedek ismin (ya da adların) unutulan adla doğrudan bağlantılı olduğunu varsayıyor ve bu bağlantıyı göstermede, adların unutulmasının kaynağına ışık tutmada, başarılı olabileceğimi ümit ediyorum.
Sigmund Freud; tanıdık insanların isimlerinin ya da yapılması amaçlanan bir şeyin unutulması, dil sürçmesi ve hatalı kelime yazımları gibi ilk bakışta önemsenmeyecek aksaklıkları bizzat kendisinin ve hastalarının yaşamından örneklerle inceleyerek aksaklıkların tesadüfi olamayacağının altını çizmiştir.
Her unutuş ve her hatanın sebebini bilinç dışında ya da geçmişte arayan Freud, Günlük Yaşamın Psikopatolojisi’nde kendi günlük yaşamımızı gözden geçirebilmenin tekniğini sunmuştur.
Günlük Yaşamın Psikopatolojisi, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgi’yle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın