1984, George Orwell

Oysa çok kısa bir süre önce yalnızca birkaç yüz gırtlaktan yükselen çığlıkta yüreklere korku salan bir güç yatıyordu! Neden gerçekten önemli sorunlar söz konusu olduğunda böyle haykıramıyorlardı!”

— George Orwell

Merhaba

Winston, birazdan günce tutmaya başlayacaktı. Günce tutmak yasadışı değildi (aslında hiçbir şey yasadışı değildi, çünkü artık yasa diye bir şey yoktu). Kalem sapına bir uç taktı…

Gelecekle nasıl iletişim kurulabilirdi ki? Doğası gereği olanaksızdı. Gelecek ya şimdiye benzeyecekti, ki o zaman ondan haberi bile olmayacaktı ya da şimdiden farklı olacaktı, ki o zaman da içinde bulunduğu durumun hiçbir anlamı kalmayacaktı.

Geçmişi çarpıtmanın dolaysız yararları apaçık ortadaydı, gel gör ki gerçek neden bilinemiyordu.

Winston kalemini alıp yazdı :

Nasıl’ını anlıyorum : Nedeni’ni anlamıyorum.

Daha önce de pek çok kez olduğu gibi, yoksa ben deli miyim, sorusu geçti aklından. Belki de, deli dedikleri tek kişilik bir azınlıktı. Bir zamanlar dünyanın güneşin çevresinde döndüğüne inanmak nasıl delilik belirtisi olarak görüldüyse, şimdi de geçmişin değiştirilemeyeceğine inanmak delilik belirtisi olarak kabul ediliyordu.

Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, imparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti.

Orwell‘ in en çok tanınan yapıtlarından 1984, bilimkurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır.

Aldous Huxley, Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret eserinde Orwell‘ın 1984 kitabıyla ilgili görüşlerini şöyle söyler:

Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret, Hitler Almanya’da iktidarın en üst basamağına çıkmadan, Rus zorbası yürüyüşüne başlamadan önce yazılmıştı. 1948’de dönüştüğü çağdaş saplantısal olgu değildi henüz; benim hayali dünyanın gelecekteki diktatörlüğü de Orwell‘ın çok başarılı bir biçimde betimlediği gelecekteki diktatörlükten çok daha acımasızdı. 1948 bağlamında 1984 korkutucu derecede inandırıcıydı. Fakat, en nihayetinde, zorbalar ölümlüdür. Rusya’daki son gelişmeler, bilim ve teknolojideki son gelişmeler, Orwell‘ın kitabını, gerçeğe olan korkunç benzerliğinin bir kısmından mahrum bıraktı. Elbette ki, bir nükleer savaş herkesin tahminlerini altüst edecektir. Fakat, bir an için Büyük Güçler‘in bir şekilde bizi yok etmekten kaçınacaklarını kabul edersek, diyebiliriz ki 1984 gibi bir şeyden ziyade Cesur Yeni Dünya bir şeyin lehinedir.

George Orwell’in kült kitabı 1984, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır 1984. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir baç yapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.

1984, George Orwell, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle, okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: