
Bu kitapta yer alan, geçerliliği zaman içinde kanıtlanmış öğütler, elli yıldır milyonlarca insan tarafından okundu, on binlerce ünlü insanı hem iş hem de özel yaşamlarında başarı merdiveninin zirvesine taşıdı.
“İnsanları yüreklendirin. Hataların kolayca düzeltilebilecekmiş gibi görünmesini sağlar.”
— Dale Carnegie
Merhaba
Bu kitapta yer alan, geçerliliği zaman içinde kanıtlanmış öğütler, elli yıldır binlerce ünlü insanı hem iş hem de özel yaşamlarında başarı merdiveninin zirvesine taşıdı.
Dost Kazanma Ve İnsanları Etkileme Sanatı, neredeyse bilinen tüm dillere çevrildi. Her nesil onu tekrar keşfetti ve kendine yakın buldu.
Evrensel çekiciliğini ve etkinliğini kanıtlamış olan ve kanıtlamaya devam eden bir kitabı yeniden gözden geçirmek niye? Neden başarı kurcalanıyor?
Buna cevap verebilmek için, Dale Carnegie’nin hayatı boyunca kendi çalışmalarını bıkıp usanmadan gözden geçirdiğini bilmemiz gerekir.
Haftanın belirli zamanları okuduğum kitaplardan kafamı kaldırıp, başucu kitaplarına, dönüp sayfalarını karıştırırım. Yine o günlerden biri.
Hiç kimse emir almaktan hoşlanmaz. S191
Karşınızdaki insanı eleştirmeden önce kendi yanlışlarınızdan söz edin. Yani iğneyi kendinize, çuvaldızı başkasına batırın.
Yukarıdaki satırı dinlediğinizde, kulağınıza nasıl geliyor?
Dale Carnegie‘den yazdığım alıntıyı okuduktan sonra karar verin derim.
Bir kez Amerikalı Biyografi Yazarları Başkanı Bayan Ida Tarbell ile yemek yeme mutluluğuna erişmiştim. Bu kitabı yazmaya başladığımı söylediğimde, insanlarla geçinmek gibi önemli bir konu üzerinde konuşmaya başladık. Bana Owen D. Young’ın biyografisini yazarken Bay Young ile üç sene aynı ofisi paylaşan genç bir adamla yaptığı görüşmeyi anlattı. Genç adam bu süre zarfında Owen D.Young’ın hiç kimseye doğrudan bir emir verdiğini duymamıştı. Daima emretmek yerine öneride bulunuyordu. Örneğin hiçbir zaman “Şunu yap, bunu yap!” dememişti. “Bu durumu göz önünde bulundurabilirsiniz, ” veya ” Bunun işe yarayacağını düşünüyor musunuz?” demeyi tercih ediyordu. Asistanlarından birinin yazdığı mektubu gözden geçirirken, ” Belki de bu paragrafı şöyle yazsaydık daha iyi olabilirdi” diyordu. İnsanların işleri kendi bildikleri gibi yapmalarına fırsat veriyordu. Hiçbir asistana ne yapması gerektiğini söylemiyor, bildikleri gibi yapmalarını istiyor ve kendi hatalarını görerek düzeltmelerini bekliyordu.
Bu yöntem insanın hatalarını düzeltmesini kolaylaştırır. Kişinin onurunu korumasına yardımcı olurken kendisini önemli hissetmesini de sağlar ve insanları karşı çıkma yerine işbirliğine yönlendirir.
Düşüncesiz bir emrin neden olduğu kırgınlık kolay kolay geçmez; emir kötü bir durumu düzeltmek için verilmiş olsa bile.
Satırları okuduktan sonra kendinizi nasıl hissettiniz?
Hata yapmayan insan, gelişmiyordur. Kendi hatalarınızdan işe başlarsanız, karşınızdaki kişi kendi hatalarının farkına varacaktır.
Karşınızdaki insanı eleştirmeden önce kendi yanlışlıklarınızdan söz edin. Yani iğneyi kendinize, çuvaldızı başkasına batırın.
Bu güne geldiğimde 32 yıllık çalışma hayatında hatalarımdan geliştiğimi görüyorum. Hislerinizi olduğu gibi aktarmayı deneyin , kelimelerinizi takip ettikçe, doğru yolu göstereceklerdir.
Dost Kazanma Ve İnsanları Etkileme Sanatı, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın