Balzac’ı severim, çünkü kâhindir...
Merhaba,
İnsanlık Komedisi adlı eseri yazarın ilk kitabıdır. Yazar, Goriot Baba‘dan sonra yazdığı eserlerdeki tüm karakterleri birbiriyle ilişkilendirmiştir.
İnsanlık Komedisi, İlk önce 12 cilt halinde 1834-1837 yıllarında basılan proje, daha sonra Balzac‘ın eser vermeye devam etmesi ile toplam 95 roman ve öyküye kadar çıktı.
İnsanlık Komedisi’nin eşsiz evrenine girmek için en elverişli kapının Goriot Baba olduğu söylenebilir.
Goriot Baba; dünya edebiyatının para güç ve iktidar uğruna erdemlerinden vazgeçen insanların hikayesini anlatan klasik eserlerden biri. Kızları uğruna gücünü onurunu bir kenara bırakır Goriot Baba.
Yavuz Ekinci‘ nin de belirttiği gibi ” Goriot Baba’nın arkasında Shakespeare’in Kral Lear oyununun ruhu vardır.”
Yazınsal teknikler üzerinde çalışırken doğaya dönüşün resmedildiği Kral Lear‘in harika hikayesi ile karşılaşmış farkındalıkla okumasını büyük bir keyifle yapmıştım.
“Kitap vardır, ancak tadına bakılmak içindir; kitap vardır yutulmak, kitap da vardır çiğnenmek, özlenmek içindir; başka deyimle kimi kitapların birkaç bölümüne göz atmalı, kimisini baştan sona şöyle bir okuyup geçmeli, pek azını da her ayrıntı üzerinde durarak adamakıllı okumalı” der Francis Bacon
Sizler kitabı ne için okuyorsunuz?
Bu konuda bugün biraz düşünmek ister misiniz?
Dünya edebiyat tarihine yalnızca bir yazar olarak değil, edebiyat üzerine düşünceleriyle de damga vuran İtalya’nın “kalem sincabı” Italo Calvino’nun, hayatının değişik dönemlerinde kendisi için büyük bir önemi olmuş yazarları, şairleri, bilim adamlarını ağırladığı Klasikleri Niçin Okumalı?
Italo Calvino, Klasikler niçin okunmalı? adlı denemesinde klasikler için on dört tanım önerisinde bulunur. Bu tanım önermelerinin ilkine şöyle der; “Klasikler asla ‘okuyorum’ sözünü değil, genellikle ‘yeniden okuyorum’ sözünü işittiğimiz kitaplardır.” Denemenin sonlarına doğruysa sorduğu soruyu cevaplar: “Klasikler kim olduğumuzu ve nereye vardığımızı anlamamızı sağlar.” İnsanın en büyük arayışının “ben kimim” sorusu olduğu gerçeği klasiklerin neden her dem okunduğunu açıklar.
“Balzac’ı severim, çünkü kâhindir.”der.
Goriot Baba, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgi’yle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın