Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

Sağlıklı Yaşama “Hedef”ine Kimler Sahip?

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

Sağlık

Risk yönetimi, işletmelerin işlevleri sırasında ortaya çıkabilecek risklerin önceden dikkatli bir biçimde ve ayrıntıları ile tanımlanıp değerlendirilmesi ve bu riskleri minimize edecek veya tam olarak ortadan kaldıracak önlemlerin alınması.

Merhaba

Çeşme Seyahat, otobüsünün gelme saatini beklerken, yazıya geçmeyi bekleyen kelimeleri, gökyüzünün mavisinden seçerken; Ege depreminin üzerinden bir hafta geçmiş ve ben yine aynı noktayım…

Aynı noktayım fakat farkındalık olarak aynı yerde değilim.

30 Ekim 2020 tarihinde eve dönüş yolunda, depreme tam bu noktada yakalanmıştım. Kocaman bir dalganın üzerinde, bastonla sörf yapar gibiydik. Saniyeler boyu süren dalga, geldi geçti. Ama… Bazı yürekleri deldi geçti.

1999 depreminin yaşattığı acılara şahit olan biri olarak; insanların gözlerindeki çaresizliğe bir kez daha tanık oldum. Boyutu aynı değildi, fakat bıraktığı iz, izler aynıydı. Belki de daha derin…

Sizce, depremden sonra neleri daha iyi hale getirdik?

Düşündüm, geçirdiğimiz onca acılı süreçten, kaybettiğimiz onlarca candan sonra ülke, bilinç, amaç doğrultusunda nerede olduğumuzu.

Sonra tekrar düşündüm, bir yıl boyunca mücadele edilen, maske, hijyen ve sosyal mesafe konusunun devamlı hatırlatıldığı pandemi süreci için dünya, ülke, insanlık ve insan olarak neler yaptık ve yapıldı?

Dikkatsizlikten, kaç insanı kaybettik?

Yaşanan tüm bu olumsuzluklardan sonra risk planı oluşturuldu mu?

Birey ya da kurum olarak sağlık konusunda hedefsiz ya da amaçsız mıyız?

Dikkat etmediğiniz her an BİR YAŞAM SONA ERİYOR!!!

Dikkat edilen her an bizleri korurken, tedavi sürecinde olan hastaların tedavilerinin yarım kalmamasını da sağlayacaktır.

Unutmayın!!!

Covid19, can alıyor. Almaya da devam ediyor. Mesleğinize, yaşınıza, gelir düzeyinize bakmadan hem de.

Kanser hastası kimliğini, dün sabah 11.00 ‘de bir kenara koyup, yazar şapkamla, izleyici şapkamla hastaneki sağlık çalışanlarının gözlerindeki çaresizliği bir kez daha gördüm. O an neden bu durumda olduğumuzu daha iyi anladım.

Bizi, bizden başka yok eden hiçbir şey yok.

Risk yönetimi bilinenin aksine amaç ve hedefler ile ilişkilidir. Amaç ve hedef olmadan, risk olmaz. Bir insan ya da kurum nereye gideceğini bilmiyor ise, nasıl gideceği ya da giderken başına ne geleceği önem taşımaz. Ancak ortada somut amaç ve hedefler var ise risklerin yönetimi anlamlı hale gelir. Hedefsiz kişi ya da kurumlar, rotasız gemilere benzer. O limandan bu limana sürüklenirler. Başlarına gelen tüm olumsuz olaylarda reaktif olarak ancak “kriz yönetimi” yaparak, olumsuzluklardan kaynaklanan zararları azaltmaya çabalarlar.”

Sağlık konusunda rotası olmayan insanlığın sonu yok oluştur. Okuduğum tüm duayen kalemler yüzyıllardır yaşanan durumu anlatırken; “hayat denen oyun”da nasıl bir oyuncu olduğunuzu anlamazsanız, sonumuz diğer medeniyetler gibi olacaktır.

Geçmişi öğrenmek, bugünü ve geleceği değiştirmek için etkendir.

Yaşamak ve yaşamın değerini kavramak için okuyun.

Dün ne yaşadığımızı görürsek bugün ve yarın neler yaşayabileceğimizi belirler ancak birlikte daha iyi hale getirerek ortak bir amaç için çalışmış oluruz.

Yaşam çarkında sağlıktan daha önemli bir payda olmadığını tekrar tekrar tekrar hatırlatmak isterim.

Hepimizin yaşamı çok çok çok değerli. Bu değere lütfen sahip çıkın…

Sağlıkla ve Sevgiyle kalın.

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: