Denemeler, Montaigne

Montaigne bu düşüncelerinin önemli bir kısmını da 107 denemeden oluşmuş olan “Denemeler” adlı eserinde paylaşmıştır.

“Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder; çünkü, her yerde olmak hiçbir yerde olmamaktır.”

Michel De Montaigne

Merhaba

Michel De Montaigne Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ”barbar, yamyam” nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ”İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar”. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu.

Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme, türünün yaratıcısı olarak kabul edilir.

“Denemeler”, daha çok eğitim ve felsefe konularına değinen ve ortaçağ dogmatizmini yıkan bir aydınlanma kitabıdır. Humanist kültürün en önemli kaynaklarından biri olan bu yapıt, yazılmasının üzerinden 441 yıl geçmesine rağmen aydınların başucu kitabı olmayı sürdürmüştür. Sokrates’ten sonra insan üzerine eğilen en önemli düşünür kabul edilen Montaigne, bu kitabıyla Avrupa insanına özgür düşünmesini öğretmişti.

Deneme”ler denilince özellikle bulunduğu çağlarda Avrupa insanına “özgür düşünün” tavsiyeleri veren Montaigne Sokrates’ten sonra insan üzerine eğilen en önemli düşünür olarak belirtilmektedir.

Montaigne bu düşüncelerinin önemli bir kısmını da 107 denemeden oluşmuş olan “Denemeler” adlı eserinde paylaşmıştır.

Her dönem bizlerle iletişim kuran kitap başta insan sevgisi olmak üzere, iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılardan oluşuyor.

Montaigne eser de şöyle der:

Bu kitap, gerçekleri anlatan ve samimi bir kitaptır. Burada ne kendimi ne de çevremdekileri düşündüm. Sana hizmet etmeyi ya da kendimi meşhur etmeyi düşünmedim. Bu kitabı, çevremdekilere bir yol çizmek için kaleme aldım. Düşündüm ki, beni kaybettiklerinde hakkımda daha fazla şey bilsinler. Eğer kendimi herkese beğendirmek gibi bir niyetim olmuş olsaydı, özenir en gösterişli halimle ortaya çıkardım. Bu kitabı kaleme alırken yalın, anlaşılması kolay ve gündelik halimle olabildiğince sade görünmek istedim. Çünkü ben burada kendimi anlatıyorum. Burada hatalarım, nasıl bir kişiliğe sahip olduğum, görgü kurallarının izin verdiği ölçüde açıkça görülecektir. Eğer ilk doğa yasalarının biri olmuş olsaydım, emin olun ki kendimi mükemmel biri gibi gösterebilirdim. Kısaca ben, kitabımın ta kendisiyim. Zaten boş zamanlarını böylesine basit ve anlamsız bir konuya ayırman pek akıllıca bir davranış olmaz. Hoşça kalın…

Nasıl yazmalı?

Yazarken, anlatım biçimimi bozar korkusuyla, kitaplarla dostluğumu bir yana bırakırım. Gerçekten de iyi yazarlar beni çok zayıflatır, cesaretimi kırar. Ben de berbat horoz resimleri yaptıktan sonra uşaklarına, dükkanına hiçbir canlı horoz sokmamalarını tembihleyen bir ressam gibi olurum…

Kitaplar Üzerine

Kitaplarda aradığım, yalnız dürüstçe bir oyalanmanın yarattığı hoş duygulardır; ya da amacım öğrenmekse, kendimi tanımama yardım edecek, daha iyi nasıl yaşanacağını ve ölüneceğini bana öğretebilecek bilgi bulmak isterim.

Denemeler, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: