Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

Türk Mitolojisi, Prof. Dr. Bahaeddin Öğel

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

,

Oğuz destanında da görüldüğü gibi, Türk mitolojisindeki kahramanların hatunları, umumiyetle Tanrı tarafından gönderilmiş kutsal kadınlardı. Türk mitolojisindeki erkek insani, kadın ise ruhani bir kisveye bürünmüşlerdi.

Prof. Dr. Bahaeddin Öğel

Merhaba

Her insan topluluğundan insan olmaz. Dolayısıyla millet olmanın özellikleri vardır. Tarihin derinliklerinden beri ortak yaşanmışlık, kederde ve sevinçte birliktelik ve varlık yokluk mücadeleleri verme; bu tecrübelerle ortak kültür oluşturma milletleri oluşturur. İşte mitoloji ortak kültür değerlerinden ve millet olmanın hatta büyük millet olmanın özelliklerindendir.

Türklerin yazılı ve sözlü olarak köklü ve zengin bir mitolojisi vardır. bu zenginliklerin tespiti, kayda alınması ve sonraki nesillere ulaştırılması son derece önemlidir. Prof. Dr. Bahaeddin Öğel‘in ömrünü vererek iki cilt biçiminde hazırladığı “Türk Mitolojisi” başlıklı eseri, Türk mitolojisinin tespiti, kayda alınması ve gelecek nesillere ulaştırılmasına gerçekten güzel bir örnektir. Gerçek anlamda geçmişe ve geleceğe ışık tutmaktadır.

Bugünkü milletler arasında da, köklü bir mitolojiye sahip olanlar veya olmayanalar vardır. Mesela Alman ve İskandinavya kavimleri, çok geniş ve eski bir edebiyata sahiptirler. Bunun için de bu milletler, tarihi metoda büyük bir önem vermişlerdir. Ne yapalım ki bizim de çok eski bir tarih ve edebiyatımız vardır.

Kitabın 1. cildi efsanalere ayrılmış.

  • Tarihlerde geçen ve özel olarak eskiden yazılmış Türk efsaneleri.
  • Halk ağzından derlenmiş efsaneler. Hun, Göktürk ve Uygurlarla ilgili efsaneler toplama ve inceleme.

Türk mitolojisinin motiflerini içinde toplayacak olan 2. cilt ise, devlet destanlarının, halk arasındaki kalıntıları ile izleri ve kökleri üzerinde durulmuştur. Halktan gelmeyen veya halka dayanmayan devlet destanlarının değerleri, daha azalmış olur. Eğer devlet mitolojisinin motifleri, halk destanları ile masalları içinde yaşamış ise, konunun ruhunun boyutları, çok daha büyük ve görkemli olacaktır.

Mehmet Bahaeddin Öğel, Orta Asya Türk Tarihi alanlarında uzman Türk tarihçidir.

Türk Mitolojisi, Kaynakları ve açıklamaları ile destanlar okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: