Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

Martin Heidegger: Varlık Ve Zaman

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

“Susarak bir şey anlatmaya çalışan birinin ‘söyleyecek sözü’ vardır muhakkak.”

— Martin Heidegger

Merhaba

Martin Heidegger yirminci yüzyıl düşüncesine en fazla etkide bulunan felsefecilerden biridir. Yaşamı boyunca “varlığın anlamı nedir?” sorusuna yanıt aramış, düşüncesini bu soru çerçevesinde yoğunlaştırarak felsefe tarihini sorgulamıştır. Gözden geçirilmiş yeni baskısıyla çalışmanın amacı, Heidegger’in felsefesini temel görüş ve kuramlarıyla tanıtmaktır. Bu nedenle en büyük eseri olan Varlık ve Zaman, çalışmanın birinci bölümünde ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Heidegger’in bilgi, bilim, teknoloji ve tarih görüşleri çalışmanın diğer bölümlerinde ele alınarak felsefesindeki tutarlık korunmuştur.

Doğruluğun Özü” adını taşıyan beş ders verdi. 1930’lu yılların sonuna doğru Bremen, Marburg ve Freiburgta yapılan toplantılarda aynı başlık altında birçok konferanslar verdi. Bu yıllarda aletheia kavramını ortaya koydu ve 1942 ve 1943 yılları arasında da bu kavramın ürünlerini aldı. Yine 1930’ların sonlarında ve savaşlı yıllarda Nietzsche üzerine çeşitli dersler verdi. Nietzsche, Heidegger felsefesinin Varlık problemini belirleyen düşünür olmaya başladı. Heidegger, Nietzsche üzerine yaptığı çalışmaları topladı ve bu onun en geniş kapsamlı eseri olarak basıldı. Fakat Batı’nın en son metafizikçi düşünürü hakkındaki çalışması ister istemez Heidegger’i Batı’nın entelektüel düşüncesinin kaynağı olan en erken düşünürlere geri götürdü. 1940 ve 1950’lerde Herakleitos, Parmenides ve yeniden Aristoteles üzerine seminerler verdi.

Öğretmenlik ve seminerlik hayatında genelde Yunan ve Modern Alman felsefecileri üzerinde durdu. O, diğer düşünürlere göre en çok Aristoteles üzerinde dersler, ayrıca da Kant ve Hegel hakkında seminerler verdi. Antik Çağ’ın ilk felsefecileri ve Platon kadar Leibniz ve Nietzsche üzerinde de durdu. Tüm bu seminer ve derslerinde Varlık problemi temel amaçtı ve onun aletheia ile bağlantısı verilmeye çalışıldı.

1950 ile 1960’11 yıllarda Heidegger teknoloji ve dil fenomeni hakkında konuştu ve eserler yazdı. 1958 ve 1969’da Fransa’ya, 1967’de Yunanistan’a gitti. Fakat hiçbir zaman Kara Orman’daki yerinden uzun zaman ayrı kalmadı. Zamanının çoğunu Freiburg’daki evinde veya Messkirch’teki kardeşinin evindeki çalışma odasında ya da Marburg yıllarındaki dönemde Todtnuaberg’deki dağ kulübesinde geçirdi. 1976 yılının 2 Mayısında Freiburg’daki evinde yaşama gözlerini yumdu.

Varlık Felsefesi, S32

Böylece ne zaman ‘varlık’ kavramım kullanıyorsanız, onun ne anlama geldiğinin uzun zamandan beri açıkça farkındasınız. Buna karşılık, onu anladığımızı veya kavradığımızı düşünmeye alışan bizler için şimdi o bir bilmece oldu.

Numaralandırılmamış ve başlık adı verilmemiş bu sayfada Platon’dan aldığı bir alıntı ile kitapta ulaşmak istediği amacı da belirlemiş olur. Heidegger’in amacı, Varlık sorusunu yeniden sormak ve ona verilebilecek en doğru yorumu yapmaktır. Çünkü “varlık’ kavramıyla gerçekten ne anladığımız sorusuna çağımızda bir cevaba sahip miyiz? Kesinlikle hayır. Bu nedenle yapılması gereken şey, “Varlık’ın anlamı nedir?” sorusunu yeniden sormaktır.

“Varlık’ın anlamı nedir?” sorusunun olanaklı yanıtı zamansallıkla birlikte aydınlatılmalıdır.

Heidegger gerçekte iki tane farklı girişe sahiptir: Birinci girişte Varlık sorusunun anlamını sorgular, ikincisinde de bu sorgulamanın planını ve yöntemini açıklar.

Varlık Ve Zaman, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: