
Harflerin Maliyeti
Horizon dergisinin Eylül 1946 tarihli “Harflerim Maliyeti” başlıklı anketinde George Orwell’a aşağıdaki sorular soruldu.
- Geçimini sürdürmek için sizce yazarın ne kadar gelire ihtiyacı vardır?
- Azimli bir yazarın yazdıklarıyla bu gelire kavuşabileceğini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız neden?
- Öyle düşünmüyorsanız, yazarın yapabileceği en iyi ek iş sizce nedir?
- Yazar enerjisini başka işlere vakfettiğinde sizce edebiyat zenginleşir mi yoksa zarar mı görür?
- Devletin ya da herhangi bir başka kurumun yazarlara daha fazla destek vermesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
- Bu soruna getirdiğiniz çözümden memnun musunuz? Ve yazıyla geçimlerini sağlamak isteyen gençlere vereceğiniz tavsiyeler var mı?
— George Orwell
Merhaba
Paranın şu an ki satın alma gücü üzerinden hesaplarsak kaç lira bir yazarın geliri. Yazar bu parayla, geri dönülmez şekilde imtiyazlı sınıfa dahil olduğunu hissetmeksizin, alacakları peşinde koşmadan ve ufak tefek işler almak zorunda kalmadan nispeten rahat bir yaşam sürebilir. İşçi geliriyle geçinmeye çalışan bir yazardan mükemmel bir iş çıkarmasını beklemek bence insaflı değil. Marangoz için kullandığı aletler nasıl vazgeçilmese, yazarın da en öncelikli ihtiyacı rahatsız edilmeyeceğini bildiği iyi ısıtılmış rahat bir odadır. Bu ihtiyaç kulağa p kadar önemli gelmeyebilir fakat ev ortamında yapılması lazım gelen düzenlemeler düşünülürse bu koşulu sağlayabilmek için aslında ciddi bir gelir gereklidir. Yazar evde çalışır; olur da ipin ucunu kaçırırsa sürekli olarak rahatsız edilip bölünecektir. Rahatsız edilmeye karşı önlem almanın ister dolaylı ister dolaysız her zaman bir bedeli vardır. Yazar ayrıca çok sayıda kitaba ve dergiye ulaşmalı, yazılarını dosyalamak için boş alana ve mobilyaya sahip olmalı.
Ve yine yazarların pek çoğu seyahat etmenin, hoş olarak nitelendirecekleri ortamlarda bulunmanın, en sevdikleri yiyecekleri-içecekleri tüketmenin ve arkadaşlarını yemeğe çıkarıp misafir etmenin faydasını görecektir. Bütün bunların bir bedeli vardır. Aslında, epey yüksek tutulduğu sürece, her insanın aynı gelire sahip olmasını dilerdim; Fakat gelir farkı olduğu müddetçe yazarın gelir yelpazesindeki yeri bence ortalarda olmalı; ki bu da mevcut koşullarda senede aşağı yukarı bin sterline tekabül eder.
Sizce yazmanın bedeli nedir?
Eric Blair, namıdiğer George Orwell’in hayatı Eton’dan mezun olduktan sonra daha konforlu bir yolda ilerleyebilirdi. Oysa bağımsızlığına düşkündü, belki düzenli bir gelir kazanmayacak, istikrarlı olarak yazılar yazdığı yayın olmayacaktı. Fakat özellikle üzerinde çalıştığı deneme türü sayesinde geçimi kazanacak, istediğini istediği biçimde söyleyebilecekti.
Orwell, Edebiyat Üzerine adlı bu seçkisinde okuyacağınız yirmi iki yazıda, roman sanatının savusunu yapıyor. Hayvan Çiftliği‘nin karşılaştığı sansür çabalarından bahsediyor, bilimkurguya, basın özgürlüğüne, kitap fiyatlarının pahalılığına dair bitmek bilmeyen o tartışmalara ile sol düşünce arasındaki ilişkiye değiniyor, mizah, şiir, siyah biraraya dair fikirlerini paylaşıyor.
Edebiyat Üzerine, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz.
Bir Cevap Yazın