Yoksullar Nasıl Ölür? George Orwell

Hastalardan biri hayatını kaybedince birçok kez gerçekleşen bu ölümleri herkesten önce haber alır-ıslık çalarak bana haber verirdi, “Numero 43” diye haykırırdı, kollarını havaya savururdu…

“1928 yılında Paris’e gelen George Orwell, 1929’un Mart’ında hastalandı ve bir süre bu şehirdeki hastanede kaldı. Orada gördükleri uzun zaman aklından çıkmayacaktı. Orwell, aynı zamanda İspanya İç Savaşı’nda bir kere kulak enfeksiyonu, bir kere de boğazından vurulduğu için hastaneye kaldırılmıştı. Yoksullar Nasıl Ölür?’e adını veren denemesinde, hayatı akciğer sorunlarıyla geçen ve zor koşullarda çalışan birçok hastanede bulunmuş yazar, kendi tecrübelerinden de yola çıkarak tıp yazını ve tarihini irdeliyor, yoksul hastaların yaşadıkları zorluklardan bahsediyor. “

— George Orwell

Merhaba

Hayatını baştan sona kadar güzel bir hikaye gibi anlatan biri büyük olasılıkla yalan söylüyordur çünkü içeriden bakıldığında her hayat bir dizi yenilgiden meydana gelir. Fakat dürüstlükten en uzak anlatı bile yazarı hakkında ister istemez gerçekçi bir resim sunabilir.

Orwell, bu kitabında Salvador Dali’ye, İspanya İç Savaşı’ na değiniyor. Güncelin sorunlarından asla kaçmayan ama kafasının estiği yere gitmekten de çekinmeyen bir yazarın denemelerinden oluşan kıymetli bir seçki.

İyi kötü kitaplar bölümünde “Kitapların belki de en üstün örneği Tom Amca’nın Kulubesi’dir” diyor. Kitap ciddi bir şekilde dünyevi meseleleri ele alıyor.

George Orwell bu satırlarında zihin yolculuğuna çıkardı. Sekiz yaşlarında okumayı kavradığım zamanlarda kütüphanemde İlk okuduğum kitaptır.

Tom Amca’nın Kulubesi, Amerikalı yazar Harriet Breecher Stowe‘un kaleme aldığı kölelik karşıtı roman.

Bir hikaye kitabı tüm dünyanın gözünü açmak için bir baş kaldırı olabilir. Amerika’da kölelik kurumunun kaldırılmasında büyük bir rolü gerçekleştirmek gibi.

Yazarların işte böyle büyük görevleri var.

Yoksullar Nasıl Ölür? okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Değerlendirme: 5 / 5.

“Ar arda yazıldığında, Orwell’ın dürüstlük nezaket, özgürlük, adalet gibi temel değerleri birçok insan için muğlak kalabilir ama hiç kimse, yirminci yüzyılın en karanlık günlerinde, bu fikirlerin ne anlama geldiğiyle onun kadar boğuşmamıştır.”

Dorian Lynskey

Değerlendirme: 5 / 5.

Orwell, kendini yayımlanan sahteliğin, ikiyüzlülüğün ve yalanların maskesini sertçe düşüren biri olarak görüyor, duymak istemediklerini anlatıyordu.

Bernard Crick

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: