
Her zaman, Her yerde Etkili Olan Tek Bir Liderlik Tarzı…
“Büyükbabam bir gün bana iki çeşit insan olduğunu söylemişti: İşi yapanlar ve övgüyü alanlar. Bana ilk gruba dahil olmamı söylemişti. Çünkü orada çok daha az rekabet vardı. “
— Joan Marques
Merhaba
Uyanık liderliğin toplumun varlığını sürdürmesi için çok önemli olmadığı bir zaman var mıdır acaba?
Peki, daha uyanık liderlerin var olması için günümüzden daha uygun bir zaman var mı?
Kitap yalnızca uyanık bir liderin nasıl olduğunu ortaya koymakla kalmayıp aynı zamanda sizin nasıl bir lider olabileceğinizi netleştirmektedir.
Yılda kaç kez derin düşünmek için zaman ayırıyorsunuz?
Herkes sürekli olarak diğerlerine yetişmekle meşgul ve bu keşmekeş içinde İnsanlar en büyük içsel değerlerini kullanmayı unutuyor. Hayattaki amaçlarını belirleyebilmek için öncelikle kendi içlerine dönmeleri gerektiğini akıllarından çıkarıyorlar. Akıntıya kapılıp gidiyorlar ve bu akıntının içinde olmak isteyip istemediklerini bile düşünmüyorlar. Ralp Waldo Emerson un da ifade ettiği gibi : Birçok insan düşünmektense ölmeyi yeğliyor.
Düşünmeye vakit ayıran kimseler, hayat üzerine kafa yorarlar. İnsanlar üzerine kafa yorarlar. Dünya üzerinde düşünürler. Toplum üzerine ve şimdiye kadar yanlış yapılanların nasıl düzeltileceği hakkında kafa yorarlar. Kendi özüyle yeniden ilişki kurmak ve sonra diğerleriyle ilişki kurabilmek için çaba harcayan kişidir. Fakat yüzeysel şekilde değil, derinlemesine yapan kişidir. Hayat denen bu Yolculuğu hem kendileri hem de diğer insanlar İçin faydalı bir hale getirmek adına her şeyi yapan gerçek işçilerin azınlıkta kalan kısmıdır uyanık lider.
Bilinçli liderin özellikleri ve davranış tarzına ilişkin yazısında Secretan, farkındalığın, hayatta Olmanın gizemli ve dile getirilemez yönlerinin bilincinde olma hali olduğu sonucuna varmıştır. Mantıklı ve bilinçli bir zihin arasındaki farkı şu ifadesiyle muhteşem bir şekilde vurgulamıştı: mantıklı zihin, sınırlı kaynaklara sahip bir dünya görür ve bunun karşısında korkar. Bilinçli zihin ise, sınırsız kaynaklarla dolu bir dünya görür ve buna sevgiyle karşılık verir.
Uyanık liderin bir takım güçlü özelliklere sahip olması gerekir. Kirkpatrick ve Locke’ın sıralamış olduğu altı nitelik.
- Liderlik etme isteği
- Dürüstlük
- Doğruluk
- Kendine güven
- Bilişsel beceri
- Alan bilgisi
İş odaklı liderler öncelikle hedefe ulaşmakla ilgilenirken, ilişki odaklı liderler ise kişilerarası yakın ilişkiler kurmaya önem verirler.
Duygusal zeka ve özgünlük. Neden? Çünkü içinde yaşadığımız ve çaliştığımız giderek daha da karmaşık hale gelen çevremizde bu iki özellik son derece önemlidir.
Nezaket, her şeye boyun eğmek anlamına gelmez. Nezaketin manası: diğer insanlara ve onların düşüncelerine saygı göstererek kendi amacınızı ortaya koymanız demektir.
Hedefinize odaklanmalısınız. Hangi yöne gittiğinize yoğunlaşın. Ne olduğunuza ve gerçekten söylediğiniz gibi yapıp yapmadığınıza dair kendi vicdanınızı tekrar tekrar sorgulayın. Buna derin düşünmeye ve gelişmeye odaklanma da diyebiliriz.
“Doğru yolda devam ediyor muyum?” sorusunu sormak adına yapılmalıdır.
Uyanık Liderlik yeni bir deneyim değildir. 2500 yıl önce Buda, günümüze dek zaman sınırlarını aşan bir rol modeli ve lider olarak görülmüştür.
“Buda Öğretileri” adlı kitabını okudum ve onun ilk sayfasında Buda’nın aydınlanma sonrası gezileri esnasında karşılaştığı bir adamı anlatan bir öykü vardı. Adam Buda’ya onun bir tanrı mı, sihirbaz mı yoksa başak bir şey mi olduğunu sormuş. Ve Buda ise bu saydıklarından hiçbiri olmadığını ifade etmiş. Adam en sonunda ” O halde nesin sen?” diye sorduğunda, Buda yalnızca şunları söylemiş ” Ben uyanığım.”
“Geliştirilip eyleme dökülen bir fikir, yalnız fikir olarak kalan bir düşünceden çok daha önemlidir.” Buda
Tüm zaman sınırlarını aşmış büyük liderlerin uyanık liderlik teorisini uygulamış olduğunu söyleyebiliriz.
Uyanık bir lider olarak, dürtülerinizi ve bakış açısını değiştirmekle birlikte üzerinde yaşadığınız dünyada her şeyin birbirine bağlı olduğunu farkına varmakla başlar. Uyanık bir lider olarak sizin farkındalığınız, yaptıklarınızın eninde sonunda dünyadaki diğer insanların da etkilediğini farkına varmanızla; göz ardı ettiğiniz ve onayladığınız her kötü şeyin bilincinde olmakla; herkes gibi sizin de üzerinde yaşayan herkes ve tabi kendi “aydınlanmacı” bireysel çıkarlarınız için dünyayı daha iyi bir yere dönüştürme sorumluluğuna sahip olduğunuzun farkına varmakla başlar.
Lider, düşünmeye vakit ayıran kimsedir. Hayat üzerine kafa yorar. İnsanlar üzerine kafa yorar. Dünya üzerine düşünür. Toplum üzerine ve şimdiye kadar yanlış yapılanların nasıl düzeltileceği hakkında kafa yorar. Lider, kendi özüyle yeniden ilişki kurmak ve sonra diğerleriyle ilişki kurabilmek için çaba harcayan kişidir. Bunu yüzeysel değil, derinlemesine yapan kişidir.
Lider Uyanıktır.
Uyanık Lider, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amacıyla.
Yazarlar sizleri okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın