Doğruyu Söylemek, Michel Foucault

Dürüst konuşma kavramının araştırıldığı bu dersler, bizi aynı zamanda Foucault’yu daha ilk çalışmalarından itibaren meşgul eden “hakikat” ve “hakikat-özne ilişkisi” meselelerine götürüyor: Eski Yunan ve Roma’da “hakikati dile getirmek” ne demekti? Doğruyu söylemenin toplumsal bağlamı nasıl bir dönüşüm gösterdi? 

“Sadece söylediklerinin doğru olmasına değil, konuştuğun kimsenin bu doğruya katlanabilecek olmasına dikkat et.”

Michel Foucault

Merhaba

Parrhesiazesthai “hakikati söylemek” anlamına gelir. Peki parthesiastes doğru olduğunu düşündüğü şeyi mi söyler, yoksa gerçekten doğru olan şeyi mi? Bence parrhesiastes doğru olan şeyi söyler, zira o şeyin doğru olduğunu bilir; ve o şeyin doğru olduğunu bilmesı, ö şeyin gerçekten de doğru olmasından kaynaklanır, Parrhesiastes sadece dürüst olmakla ve düşüncesinin ne olduğunu söylemekle kalmaz; aynı zamanda onun düşüncesi hakikattir. O doğru olduğunu bildiği şeyi söyler. O halde parrhesia’nın ikinci özelliği, inanç ile hakikat arasında her zaman tam bir örtüşme olmasıdır.

Foucault‘un düşünce tarihiyle nasıl baş etmeye çalıştığını gözler önüne seren bir çalışma. Dürüst konuşma kavramının araştırıldığı bu dersler bizi aynı zamanda hakikat ve hakikat ilişkisi meselelerine götürüyor.
Doğruyu söylemenin toplumsal bağlamı nasıl bir dönüşüm gösterdi?

İnternetten sipariş ettiğim kitabın ulaşmasını sağlayan Eylülkitabevi ve Nadirkitapcom teşekkür ederim.

Doğruyu Söylemek, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: