
Marifet ve Tecelli, İbni Arabi
Fütühat-ı Mekkiyye’nin cilt 14, sayfa 211’den başlayarak cilt 15, sayfa 203’e kadar olan kısmıdır. Bu bölümde İbn Arabî pek çok alt ve bağımsız konuyu ele alarak sûfîlerin elde ettikleri bilgileri anlatır. Bununla birlikte bilgiler, naslarla irtibatlandırılarak gerçek bilgiye dönüşür.
“O halde idrak tektir: bir insan bu tek idrakle gerçeği bulunduğu halde idrak ederse, bu idrak “basiret” diye isimlendirilir, çünkü bu bilgi kesin bilgidir. Bu idrakle duyuda ortaya çıkan bir nispeti idrak ettiğinde, bu idrak “görme” diye isimlendirilir.”
Merhaba
İbni Arabi der ki: “Yol, hakikatin kendisidir.” Yolculuk, yolcunun yol üzerindeki iş ve eylemidir. Yolun üzerinde bulunmak ve yürümek önemli… Hedefe doğru yürürken hesapta olmayan engeller çıkabilir, yorgunluk ve hastalık oluşabilir. Yolcu tökezleyip düşebilir, ümitsizlik baş gösterebilir. Yolcu hedefine ulaşamasa ve yolculuk esnasında ölse bile, hicret niyeti onun kurtuluşuna vesile olur. Yolculuk mutluluktur. Öyleyse mutluluk yolun kendisidir.
Bu yolculuk tasavvufta, masivadan Allah’a hicret etmektir. (Masiva; Allah’tan başka her şey). Tasavvufî yürüyüşte bazen; akıllı ‘’biraz düşüneyim“ derken, aşk delisinin sıçrayıp karşıya geçtiği olur. Çünkü işleyen yasa, hukukun determinizasyonu değil, hakikatin kuantumudur.
İbn Arabi’nin bilgi görüşü insanın bilgi sürecindeki etki durumundan edilgenliğe doğru intikal ettiği bir süreçtir. Başka bir anlatımla insan hakikati aramaya çıkarken, hakikati edilgen ve “bekleyen” bir şey olarak düşünürken sürecin içinde bu algı değişir. Fark edilir ki insanı kendine çeken ve ona hakikati gösteren bizzat Allah’ın kendisidir.
“Allah öğretir.”
İbnü’l-Arabî’yi tarihin en önemli ve etkin düşünürlerinden birisi yapan Fütûhât-ı Mekkiyye’yi bir cümleyle nitelemek isteseydik onu mebde ve mead (başlangıç ve son) arasında insanın serüveni olarak niteleyebilirdik. Vakıa bu eser, bir sefer ve yolculuk kitabıdır: başlangıcı Allah, nihayeti Allah olan ve her şeyden önemlisi de her merhalesi Allah ile yapılan bir yolculuk! ‘Allah’tan geldik, Allah’a gidiyoruz ve Allah ile/sayesinde seyrediyoruz’ düsturu tasavvufun insan-Allah irtibatı düşüncesinin ana fikridir.
Marifet ve Tecelli, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın