
“Gerçekleri öğrenir, kurguyu üretiriz. Olanı kavrar, olabilecekleri düşleriz.”
— David Eagleman
Merhaba
İnsan dünyanın yeni versiyonlarını yaratıyor, hem de her gün. Yenilik üretme yeteneğimiz canlılar arasında eşi benzeri yok. İnekler koreografi hazırlamıyor, sincaplar ağaç tepelerine ulaşmak için asansör inşa etmiyor, timsahlar sürat motorları tasarlamıyorlar. Bizler ise, binlerce yıl önce meydana gelmiş evrimsel bir ince ayar sayesinde, deneyimlerimizi özümseyip onlardan “şöyle olursa ne olur” lar türetebiliyoruz.
Ünlü nörobilimci David Eagleman ve besteci Anthony Brabdt şu sorunun peşine takılıyor: İnsanlığın yaratma becerisi ve güdüsünün temelinde yatan şey nedir? Zihnimizdeki yaratıcı yazılım nasıl çalışıyor, ona neden sahibiz ve bizi nereye götürüyor? Yaratıcı Tür, Picasso’dan konsept arabalara, şemsiyelerden Ay’a seyahate, eğitim sistemimizden ketçap şişelerine kadar uzanıp yaratıcı zihni mercek altına alan etkileyici bir yolculuk.
Yaratıcı zihniniz başka beyinlerden destek alarak mı, yaratıyor?
Nöral ağlarımız, doğal dünyadan aldıkları bilgileri bir arada dokumakta uzmandır. Sanatçı Joris Laarman, insan iskeletinin gelişimini simüle eden yazılımı ” kemik mobilyaları” üretmek İçin kullanmış. Bir iskeletteki kemik kütlesinin optimal dağılım göstermesi gibi, Laarman’ın mobilyaları da daha fazla ağırlık taşımak zorunda oldukları noktalarda daha fazla malzeme içeriyorlar.
Yoksa nöronlarda şimşek çaktığında yaratıyor mu?
1994’de telefon kulübesinde annesiyle konulurken üzerine yıldırım düşen ortopedik cerrah Antony Cicoria olaydan birkaç hafta sonra birdenbire beste yapmaya başlamış, izleyen yıllarda bestelediği “Yıldırım Sonat“ından söz ederken, müziğin kendisine “öte taraftan” armağan edildiğini söylemiş.
Bu gökgürültülü, yıldırımlı fırtınaların mecazen ortasında durup yaratıcı fikirler, mevcut anı ve izlenimlerin evrilmesiyle ortaya çıkar. Yeni fikirler yıldırım çarpmasıyla ateşlenmez, beynin derin karanlıklarında çakıp duran milyarlarca mikroskobik kıvılcımın birbirine örtülmesiyle yaşam bulurlar.
Beyninizi ve işleyişini ne kadar tanıyorsunuz?
Haklısınız, insan kendi zihnini bilmiyorken, başka zihnin işleyişini nasıl bilecek.
Ben de önceliği kendi beynime vererek yıllardır kitaplar arasında yürüyorum.
Evet, bazıları İçin konu tekrar olacak. Konu gelişim olunca, tüm paylaşımlar bu tonda oluyor. Şu an ki farkındalıkla tekrar okumayı seçerken yeni bilgiler ekleyerek öğreniyorum.
Sizler okuduğunuzda kendiniz hakkında hangi bilgilere ulaşacaksınız. Ya da ulaştınız? Konuyla ilgili, yorumlarınızı bekliyor olacağım.
Gerçekten inanılmaz bilgiler. İnanmayı değil, gelişmeyi seçiyorum.
Yaratıcı Tür, Fikirler Dünyayı Nasıl Yeniden Yaratıyor? okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın