
Geştalt yaklaşımı hem bir yaşam felsefesi hem de bir terapi yaklaşımıdır.
“İnsan yaşamının anlamını belirleme sorumluluğunun yanı sıra yaşadıkları nedeniyle hissettiklerinden, yaşadıklarına yüklediği anlamdan ve bunlarla nasıl başa çıkacağından da sorumludur.”
— Ceylan Daş
Merhaba
Geştalt bizlere ne anlatmak istiyor?
Geştalt yaklaşımı hem bir yaşam felsefesi hem de bir terapi yaklaşımıdır. Geştalt yaklaşımı kişinin yargılamadan, suçlamadan, utanmadan, korkmadan ve endişelenmeden kendisiyle ve çevresiyle bütünleşebilmesine, bütünleşerek büyümesine ve büyüdükçe “büyük” bir dünyada “olduğu gibi” varolmasına olanak tanıyan hümanist bir bakış açısına sahiptir. Dolayısıyla Geştalt yaklaşımını anlatan bu kitap kendini anlamanın, insan insana temasın ve kişisel gelişimin önemine inanan herkes içindir.
Geştalt yaklaşımı ülkemizde henüz çok yaygın olarak tanınan bir bakış açısı değildir. Bu nedenle kitabın amaçlarından biri Geştalt yaklaşımını tanıtmak ve tanıtırken de okuyucuların ihtiyaçlarının, isteklerinin, çevreleriyle nasıl temas kurduklarının, tamamlanmamış işlerinin, dirençlerinin ve kördüğümlerinin farkına varmalarına yardımcı olmaktır. Kitabın ikinci amacı ise terapi eğitimi alan terapistlere, Geştalt yaklaşımının kuramını ve yöntemlerini örneklerle anlatarak terapötik bilgi ve beceri düzeylerinin yükselmesine katkıda bulunmaktır.
Geştalt kuramına göre bütün, parçaların toplamından farklı bir anlam taşır ve kişi parçaları ayrıştırarak değil bütünlük içinde algılar. Bütün parçadan farklı ve daha önemlidir. Geştalt terapi, geştalt kuramından yola çıkarak geliştirilmiş bir terapi yöntemi. Kitabın giriş kısmında da yer alan bilgiye göre Geştalt terapi uygulamalı çok uzun eğitimler ve bireysel terapileri de içine alan uzun bir süreci kapsıyor. Öyleyse bu kitaptan ne öğrenebiliriz ? Uzmanların olduğu kadar diğer okurlarında faydalanabileceği, içerisinde anlaşılır örneklerin olduğu, bir çok bilim insanının görüşlerinin yer aldığı bu kaynak gündelik hayatta da işimize yarayacak bir çok uygulama ve yöntem sunuyor. Kendinize yakınlaşmaya ve tanımaya dair oldukça iyi bir kaynak aynı zamanda. Yarım kalmış işlerden yansıtmalara, iç içe geçmiş ilişkilerden izolasyona, saptırmadan kendine döndürmeye bir çok konuyu açık bir dille ele alan geştalt terapi varoluşçu, fenomenolojik ve bütüncül bakış açılarını içeriyor. Diğer terapi yöntemlerinde insanın varoluşunun göz ardı edildiği vurgulanarak Geştalt terapi yönteminde insanın kendisini seçme ve yeniden yaratma kapasitesine inanılıyor. Diğer birçok yaklaşıma nazaran bireyin daha çok göz önünde olduğu, değişim ve gelişimin daha odakta olduğu, bireyin kendi hayatinin sorumluluğunu alarak güçlenebilmesi ve kendisi ile bütünleşmesinin yöntemlerini sunuyor.
Geştalt Terapi, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın