“Eğer meditasyonun herhangi bir yönü acıyı dindirmeye yardımcı olabiliyorsa, herkese sunulması gerekir.”
—
Merhaba
Meditasyon, hakkında bildiğiniz bazı şeyler yanlış olabilir. Fakat meditasyonla ilgili doğru olan şeyleri de bilmiyor olabilirsiniz.
İki yol var ; “derin olan” ve de “geniş olan”. Bu iki yol birbirlerinden oldukça fazla farklı olsalarda, sık sık birbirlerine karışırlar.
Derin yolun iki seviyede cisimleştiğini görüyoruz: ilki katıksız bir biçimde, örneğin Güney Doğu Asya’da uygulanan antik Theravada Budizmi soylarındaki veya Tibetli yogiler arasında olduğu gibi. Bu en yoğun pratik türünü Seviye 1 olarak adlandırıyoruz.
Seviye 2’de bu gelenekler adanmış yaşam tarzının bir parçası olmaktan çıkarılmış ve Batı İçin daha hoşa giden şekillere sokulmuştur. Bu seviyede, meditasyon, kültürler arası yolculuğu zorlaştırabilecek orijinal Asyalı kaynağının parçalarını geride bırakmış biçimlerde gelir.
Ve bir de geniş yaklaşımlar bulunur. Transandantal Meditasyon gibi.
Seviye 4’teki daha da geniş biçimde erişilebilen meditasyon biçimleri, gereklilik yüzünden en sulandırılmış olandır ve en geniş sayıda insan İçin kullanışlı olması açısından en iyisidir. Günümüzde masanızda, farkındalık , yaşayın veya birkaç dakikalık meditasyon modaları bu seviyeyi örnekler.
Seviye 5’i de şimdiden görebiliyoruz; şimdilerde sadece ufak şeyler olarak varlar fakat sayıları ve erişimleri zamanla artabilir. Bu seviyede, bilimcilerin diğer bütün seviyeleri inceleyerek öğrendikleri dersler en geniş kesimin faydalanabileceği icatlara ve uyumlamalara yol açacak ; “Sağlıklı Bir Zihin” başlıklı son bölümde araştırdığımız bir potansiyel bu.
Meditasyon hakkında bildiğiniz bazı şeyler yanlış olabilir. Fakat meditasyonla ilgili doğru olan şeyleri de bilmiyor olabilirsiniz.
“Eğer meditasyonun herhangi bir yönü acıyı dindirmeye yardımcı olabiliyorsa, herkese sunulması gerekir.”
Meditasyon bilişsel ve duygusal faydalar sağlayabilir mi?
Meditasyonunun üretebileceği hoş durumların ötesinde, gerçek faydalar sonuçta elde edilecek kalıcı kişilik özellikleri olabilir mi?
Zen meditasyonunun diğer meditasyonlardan farkı nedir?
Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını merak ediyorsanız, detayları kitapta bulabilirsiniz. Farklı bir bakış açısıyla anlatılan meditasyon çeşitleri ile sizlerin yaptığı meditasyonu gözden geçirerek hangisinin insan zihni üzerinde sağlıklı gelişime etken olduğunu öğrenebilirsiniz.
“Uyanma” fikri, yani derin yolun nihai amacı, bir modern anlayışa acayip bir peri masalıymış gibi görünür. Ancak Richard’ın laboratuvarından gelen veriler (bu kitapta tam baskıya girerken bir kısmı bilimsel dergilerde yayınlandı) derin yol hakkında uzun süredir tarif edilen şeylerle aynı türden olan, beyindeki ve davranışlardaki dikkat çekici pozitif değişimlerin bir efsane değil gerçek olduğunu doğruladı.
Yaklaşık yüz yaşında olan modern psikoloji insan potansiyeli yelpazesiyle ilgili tamamen habersizdi. Daniel’in alanı olan klinik psikoloji, aşırı endişe benzeri özel problemlere bakmaya sabitlenmiş ve sabitlediği şey neyse onu düzeltmeye çalışmıştı. Asyalı psikolojilerin yaşamlarımıza bakışlarında daha büyük bir mercekleri olmuştu ve pozitif yanımızı geliştirmek için yollar sundular. Daniel Hindistan’dan Harward’a dönüşünde bu konuda karara varmıştı; bizim psikolojimizde hayal edilmiş her şeyden çok daha nüfuz edici bir içsel iyileşme gibi görünen şeyden meslektaşlarını haberdar edecekti.
Sayfa 51’de gördüğüm önemli detay, hipnoz ve meditasyon arasındaki fark.
Bazı insanlar meditasyon oturumu sırasında (özellikle de uzun inzivalardan) elde edilen çarpıcı durumlara sabitlenmiş ve eve gittikten sonra bu durumların yaradılış özelliklerinde iyiye doğru kalıcı değişimlere nasıl dönüşebilecekleri veya dönüş dönülemeyecekleri konusunda çok az dikkat vermişlerdi. Sadece uçuşlara değer vermek pratiğin gerçek amacını, yani ” günden güne kendimizi kalıcı yollarla dönüştürmeyi”ıskalar.
Bir meditasyonun gerçek kalite işareti, zihnini negatif duygulardan özgürleştirerek disipline etmiş olmasıdır.
Hissettiğim durumda, yalnız olmadığımın bilgilerini okurken, netice benim tecrübem, yazarlarımızın klinik çalışması konu hakkında aydınlattı.
Sizlerde meditasyon yapıyorsanız, kendinizi gözden geçirin derim.
Klinik psikolojinin öğrenecek ne çok şeyi varmış. Bebek adımlarıyla keşfediyor. Tarihine bakınca da bu gerçekliği kavrıyoruz.
Yazarlarımızın kim olduğuna gelecek olursak.
Dr. Richard Davidson, Sağlıklı Zihinler Merkezi’ni kurdu. Ayrıca beyin görüntüleme laboratuvarını yönetmekte.
Dr. Daniel Goleman Duygusal Zeka üzerine çok satan kitabından tanıyoruz.
Karakteri Değiştirmek, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın