
Bilinç dışı, Sigmund Freud’un psikanaliz kuramında geliştirilmiş bir kavramdır. Buna göre; bilinç yapısı ikili bir nitelik taşır, yani görülen bilinç durumlarının gerisinde çok daha derinde ve görünmez bir bölgede işleyen başka bir yapı daha söz konusudur.
“Bir gün dönüp geçmişe baktığınızda, mücadelelerle geçen yılların hayatınızın en güzel yılları olduğunu fark edeceksiniz. İd neredeyse, ego orada olacaktır. Sevildiğinden emin olunca, insan ne kadar da cüretkâr oluyor.”
— Sigmund Freud
Merhaba
Edebiyat demişken, Çeşme Marinaya gelmişken, D&R ziyareti olmaz mı. Kitapların kokusunu içime çektim. “Hücrelerim sendendir” dedim. Raflarda yerini alan kitapları bir süre izledim.
Sigmund Freud’e ait “Bilinçdışı” kitabıyla karşılaştım. Kitapta şöyle yazıyordu;
“İnsanın gündelik hayatını anlamlandırma çabası ve metafor olarak kullanılan buzdağı, olaylar karşısında akıl edebildiklerimiz buzdağının görünen kısmını oluştururken, görünenin ardında bizler için çok da açık olmayan bambaşka bir dünya söz konusudur.”
“Freud insanı ele alırken “ben”i açıklamak için buzdağı temsilini kullanır. Buzdağının görünen yüzü bizler için daha tanıdık olan bilinci temsil ederken, insanın az bilinen yanı derin sular altındadır. Buzdağını tanımlamak içim suyun üzerini ve altını beraber ele almak gerektiği gibi, Freud’a göre insanı anlayabilmek için de bilinç ve bilinç dışını tamamlayıcı unsurlar olarak değerlendirmek önemlidir.”
Sigmund Freud, Avusturyalı nörolog ve psikanalizin kurucusu. Çek Cumhuriyeti doğumlu, İngiltere’de öldü.
1923’te kendisine üstçene ve damak kanseri tanısı kondu. İzleyen yıllarda 33 kez ameliyat oldu. Sürekli protez takması gerektiğinden dolayı uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938’de Naziler’in Viyana’ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya’yı terk etmek zorunda kalarak Londra’ya yerleşti. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etti.
Freud, prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmamış, hepsini yakmıştır. Bu nedenle, Freud’a dair ilk ve en kapsamlı bilgiler ilk olarak yakın dostu İngiliz psikaytr Ernest Jones’un 1953’te yayımlanan üç ciltlik Sigmund Freud’un Yaşamı ve Yapıtları adlı kitabıyla ortaya çıkarıldı.
Psikoloji alanında önemli işlere imza atan duayenin, kanser hastalığına neden yakalandığı araştırıldı mı?
Birçok uzmanın, hastalığın altında yatan nedenler Sigmund Freud’ün yaşamında bulunabildi mi?
Bilinç Dışı, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın