Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

Kadınlığın Faturası, Zuhal K.Köseler

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

Zuhal K. Köseler’in kadına bakışıyla ilgili, kendi yaşantısından süzerek çıkardığı deneme tarzındaki bu ilginç çalışmasını sunuyor.

“Bizi yaradan doğa, insan edende sanattır… “

—Zuhal K.Köseler

Merhaba

30 yılını başarıyla tamamlayan “Türk kadın sanatçıları” içinde yer almış ve Cumhurbaşkanlığı özel plaketine değer görülmüştür.

Resim sanatının eğitim ve psikolojik hizmetine ağırlık veren Z.Köseler, 40 yıllık öğretim hayatında mitoloji, estetik ve sanat tarihi derslerini vermiş, resmî görevini sanat tarihçisi olarak sürdürmüştür. İyi bir gözlemci araştırmacıdır.

“Yazmak sanatı yaşamaya koyulma başarısıdır.” diyor.

Edebiyatçıların hoş görüsüne sığınan yazar, Kadınlığın Faturası eserini imlasız ve kuralsız yazmıştır.

Hepimiz villa bahçesi veya fosseptik çukuru kenarındaki otlardan bir kesitiz. Önemlisi sevgiyle yeşerme başarısıdır. Sevgi emirle alınmaz ve bırakılmaz.

Sevmek, sevgiyi sunmak kural değil, kültürdür.

Kendimizi sevmeyi öğretelim kendimize. İlahi planda hak, sevgiyle gelendir. Hak edilmek soluklanmayla olur. Soluk sevgi demektir doğrudan.

Kadınlığınızın yüceliğinin mistik düşünce birimleriyle küçülmesine izin vermemek. Kadınlığınızın “yalnız yetersizliğine” toplumsal gelişmemişlik aynası diyerek açıklamada bulunmak. Kadınlığınızın istemlerini, zekanız, duygusallığınız, kültürünüzün yeteri kadar açıklamak ve de afişe olmamak. “Yalnız kadın” veya “eksik etek” deyimlerine susmamak. Yalnız olan kadın ısırılmış elma değildir. Kadın her yaşında ağaçtır. Gölgesinde dinlendirendir.

Erkeği olan kadının kapısını kapatması çok kuvvetli gürültüyle olurmuş Orta Anadolu’da. “Benim erkek arkadaşım var, kapıyı nasıl kapatacağım o yörede” diye düşünürüm bazen. Belki de “Kapını hep açık tut” diyecekler, kadınım ya!…

Ben mal değilim kadınım. Ben yaratık değilim dişi varlık’ım. Varken aranmanın güzelliğini yaşıyorum. Ayrılıkların buruk ve canlı bir tadı vardır. Tatsız ayrılıklar şarkılarda, romanlarda olandır. Yok’u yaşamasını bilmek kadın olmaya yeter. Yalnız yaşayan kadının bedeninin tamamı yürektir, geleceğini koklar. Geleceğini dokur. Zaten geleceğinde süprizler yenmiş yaşlanmış ve eskimiştir.

Kadın, kader yolunun başında hayatını yazmaya başlar. Yolun sonuna yaklaştığını gördükçe, yazdıklarını karalar.

Görüyorsunuz ki, faturamız yüklü ve zor. Ve görüyoruz ki, yalnızlığın kilidi değil, anahtarıdır kadın. Sevginin, aşkın arzusu değil, gerçeğidir.

Kadını görebilmek bir çizimdir; projenizde başarılı olunuz. Hayatınızın çizimleri olgu denetiminde önünüze gerilirler, tekrar çizin, tekrar çizin… Yüce Mevlana’dan öğreniyorum:

Gelmek zor değil
Gülmek zor…

Yarın Emekçi Kadınlar Günü… Yıllarca ayaklarının üzerinde duran bir kadın olarak, tüm kadınların bu özel günü kutlarım.

Şu ana bırakacağım nota gelecek olursak: Erkeklerle yaşamanın yolunu bulmak gerek. Mutluluğu erkek ve dişi birlikte oluşturur. Çünkü hayat beraber deneyimlediğimizde güzel. Eşitliğimizi sağlayan da bu olağanüstü yaşam deneyimi.

Kendimizi geliştirdiğimiz; Dişil enerji olarak, merhamet ve sevginin imzasını atmış; sadece kendi çocuğuna değil, dünyanın tüm kız ve erkek çocuklarına kalpten, sevginin gözüyle bakan kadın olabilmek gerek.

Tüm bunları gerçekleştirmek kadınlar için asıl başarı.

Kütüphaneden yayınlanmak için, varlığını hissettiren Kadınlığın Faturası okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: