“Gökte fırtına bulutları gürleyip haziran sağanakları boşalınca. Bambular arasına tulumunu çalmak için ıslak doğu rüzgarı gelir fundalıklardan.
Ansızın çiçek sürüleri fırlar kimse bilmez nereden; çılgınca bir sevinçle oynarlar.
Anne, bana kalırsa çiçekler okula giderler yeraltında.
Derslerini kapalı kapılar ardında yaparlar; ders bitmeden çıkıp oynamak isterlerse, onları köşeye diker cezalandırır öğretmenleri.
Yağmurlar gelince tatil olurlar. Dallar birbirlerine vurur ormanda, yapraklar yırtıcı rüzgarda hışırdar, yıldırım bulutları dev ellerini çırpar, pembe, sarı, beyaz giysileriyle fırlar çiçek çocuklar.
Biliyor musun, evleri gökyüzünde, yıldızların olduğu yerdedir, anne.
Ortaya çıkmak için nasıl da istekliler, görmedin mi?
Neden böyle tez canlılar biliyor musun?
Anlıyorum, kime kaldırıyorlar kollarını; benim gibi onlarında anneleri var.”
— Rabindranath Tagore
Merhaba
Kalbime göre Blog tasarımı bulmanın huzuruyla, kitap paylaşım saati gelmişken, pencerenin önünde her gün biraz daha büyüyen bengonvillerle doğanın içinde doğayı anlatan satırlarla nefes alalım.
Anın keyfini çıkaralım.
Modern Hint edebiyatının uluslararası alandaki ilk büyük imzalarından Rabindranath Tagore. Başta William Butler Yeats olmak üzere çağının önemli yazar ve şairleri tarafından takip edilmiş, 1913’te Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görüldüğünde bu ödülü kazanan ilk Asyalı yazar olmuştu. Yüz binlerce dizeye imza atan üç binin üzerinde şarkı besteleyen, ömrünün son yıllarında Avrupa ve Amerika’da resim sergileri açan çok yönlü bir sanatçıydı. Tagore, eğitimci kimliğinin yanında Hindistan’ın sosyal ve politik tarihi açısından da önemli bir figürdü.
Usta şair ve çevirmen Ülkü Tamer’in çevirip derlediği şiirlerinden, öykülerinden ve mektuplarından oluşan Sessizlikle Yıka İçini, Tagore’un büyülü dünyasını ortaya koyuyor.
Tagore’un yaşamı da yapıtları da sevgiyle örülmüştür.
Sanatçının dünyasına girmek için kullanılması gereken anahtar sözcük “sevgi” olacaktır.
Şiir ve mektup sevenler için kitabı buraya bırakıyorum.
Sessizlikle Yıka İçini, Rabindranath Tagore okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın