Kendini Bilmek İçin Kitap!

"Ruhsal enerjide ilk basamak insanın kendini bilmesidir. Kendini bilen insan maneviyatını keşfeder ve yolculuğuna başlar." Lao Tzu

Olumlu/Olumsuz Karakter Özellikleri, Angela Ackerman, Becca Puglisi

İyi kitaplar, en iyi üniversitelerin yerine geçer...

İyi bir roman yazmak için öncelikle neye ihtiyacınız var? Parlak bir fikre mi? İyi bir atmosfere mi? Güçlü mekan tasvirlerine mi? Sağlam bir olay örgüsüne mi? Hepsini başardınız ama hala İçinize sinmiyor mu? Karakterlerinizi tekrar gözden geçirmeye ne dersiniz?

Merhaba,

Karakterinizin nasıl biri olacağına karar vermek kolay ama iş orada bitmiyor. Diyelim ki iyimser bir karakter yarattınız. Karakteriniz hayatta neler yaşamış ki iyimser olmuş? İyimser biri olarak nasıl davranır? Neler düşünür? Edebiyatta, gerçek hayatta ya da sinemada aynı özelliğe sahip karakterler var mı?

Okurun seveceği ilginç karakterler yaratmak için denge çok önemli. Gerçekçi karakterler yaratmak istiyorsanız bir amaca ulaşmasını sağlayacak olumlu özelliklerin yanı sıra ona engel olacak kusurları, zaafları da iyi belirlemelisiniz. Karakterinizin neden o kusura sahip olduğunu, geri planda bir travma olup olmadığını, temel ihtiyaçlarını o kusurun hayatını nasıl etkilediğini, düşüncelerine nasıl yön verdiğini bilmelisiniz. Zaaflarının üstesinden gelmek için ne tür senaryolarla karşılaşabileceğini düşünmelisiniz.

Okuyucuları duygusal bir yolculuğa çıkaracak gerçekçi, daha önce hiç görülmemiş karakterler yaratmak her yazarın hedefi olmalı ancak bu hiç de kolay bir iş değil. Yazarlar bir karakterin arzularını, güdülerini, ihtiyaçlarını, korkularını anlayabilmek için onun kişiliğini didik didik etmeli. Kusurlar ve olumlu nitelikler birlikte iyi inşa edilmiş bir karakter yaratmaya yardımcı olur. Kusurlar sadece hikayedeki kahramanları insanlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda karakterlerin gelişimlerini tamamlayabilmeleri için aşmaları gereken bir şey verir. Olumlu niteliklerde aynı derecede önemlidir çünkü insan doğası kusurlara odaklanmamıza sebep olurken aslında en hayran olduğumuz şey kişinin güçlü yanlarıdır.

Kişiliğin doğasına dair pek çok kuram var ve görüş farklılıkları olsa da insanlar genellikle şunda hemfikir: Her birey kendi ahlaki yargılarına göre temel istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet eden özelliklerinin benzersiz bir karışımıdır. Her bireyin yetiştirilme tarzı, genetiği ve geçmiş deneyimleri hangi olumlu, nötr ve olumsuz özelliklerin ne derece ortaya çıkacağını belirler. Güçlü karakter özellikleri ihtiyaçlarımızı ve arzularımızı karşılamamıza yardımcı olup kendi gelişimimizi teşvik ederken zayıflıklar bizi sık sık durdurur. Bazı durumlarda, güçlü yönlere bakarak zayıflığı söylemek zor olabilir, özellikle kusurların bizi incinmekten korumak için anlaşılabilir bir arzudan doğabileceğini düşünecek olursak. Bir hikayede, kahramanın güçlü ve zayıf yanları karakter gelişiminde önemli rol oynar, bu yüzden yazarların hangi karakter özelliklerinin kusur olup olmadığını bilmeleri çok önemlidir.

Kusurlar ilişkilere zarar veren ya da onları asgariye indiren ve başkalarının refahını dikkate almayan karakter özelliklerdir. Diğerlerine odaklanmaktansa kendilerine odaklanmaya meyillidirler.

ATÖLYE ÇALIŞMASI

Olumlu Karakter Özellikleri

Olumlu nitelikler kişisel gelişimi sağlayan ya da bir karakterin sağlıklı yollardan hedeflerine ulaşmasını mümkün kılan karakter özellikleridir. Bu nitelikler ilişkileri geliştirir ve genellikle başkalarına yarar sağlar.

Kişilik, bir karakterin beğenilerini ve beğenmediklerini, fikirlerini, düşüncelerini ve inançlarını gösteren eylem ve tutumlardan oluşan hayli karmaşık bir yapıdır. Peki bu bireysel tercih ve davranışları yönlendiren şey nedir? Bir karakterin ise düşünceli gözlemci ve anlayışlı olmasını sağlayan sebepler nelerdir?

İlk birleşen ahlaktır, bazı davranışların doğru ya da yanlış olduğuna dair denetleyici inanç. Ahlak bir karakterin en derininden gelir ve gördüğü, deneyimlediği ve düşündüğü her şeye bir değer biçmesine neden olur. Derine işlemiş olan bu tutumlar karakterin seçimlerini yönlendirir, böylece zaman zaman fedakarlık gerektirse de karakterin seçimleri kendi ahlaki değerleri doğrultusunda olur. Ahlak, karakterin diğer insanlara nasıl davrandığını, sahip olduğu hedefle arzuları ve günlük hayatını nasıl yaşadığını etkiler. Öyle ki karakterin kişiliğinde ortaya çıkan en etkili nitelikler genellikle ahlaki bir inanca bağlı olacaktır.

Toplumsal normlar, kültürel değerler ve rol modelleri; bunların hepsi bir karakterin inanç sisteminin gelişmesine olumlu ve olumsuz bir katkıda bulunur.

Karakter özelliği gelişimindeki ikinci faktör “İhtiyaçlar Hiyerarşisi”nde yatmaktadır. Psikolog Abraham Maslow’a göre bireyler beş kategoriye ayrılan ihtiyaçlar tarafından yönlendirilir:

1.Fizyolojik, 2.Güvenlik ve Emniyet, 3. Sevgi ve Aidiyet, 4. Saygı ve Tanınma, 5.Kendini Gerçekleştirme

Temel ihtiyaçlar güçlüdür, bu nedenle yazarlar karakterlerini motive etmek için bunları nasıl kullanacaklarını dikkatlice düşünmelidir.

Olumlu nitelikler okuyucuya karakterin gerçekte kim olduğunu gösterirken, onun önemsenmeye değer olduğunu da gösterir. Ancak yazarlar yüzlerce karakter arasından karakterlerini sevimli ve benzersiz kılacak olanları nasıl seçerler? Cevap bireyin kişiliğini şekillendiren etkenleri anlamakta yatıyor.

Olumlu Karakter Özellikleri Nasıl Gelişir?

Genetik, Etik ve Değerler, Yetiştiriliş ve Yetiştirenler, Olumsuz Deneyimler, Fiziki Çevre, Akranlar.

Bir karakterin olumlum karakter özellikleri farklı kaynaklardan doğar.

Karakter gelişimi basit bir dille karakterin evrimidir. Karakterin en önemli gelişimi yolculuğun başında bir şekilde eksik, yaralı ya da kaybolmuş durumdayken olur. Halinden memnun görünse bile içinden bir şeyler eksiktir ve yalnızca değişim yoluyla bu eksikliği doldurup gelişebilir.

Olay örgüsüne odaklı bir yazarsanız, kendinize şu soruyu sorun: Bu hikayede ne olmasını istiyorum?

Karakter odaklı bir yazarsanız, kendinize şu soruyu sorun: Bu karakter kim ve hikayesini yazacak kadar ona önem vermemi sağlayan şey ne?

ATÖLYE ÇALIŞMASI

Olumsuz Karakter Özellikleri,

İnsanların eğlenmek ve kaçmak için okuduğuna inanılır ancak tüm seçenekler bunlar değildir. Okuyucular düşünmek için zaman ayırırlarsa muhtemelen en iyi kitapların -son sayfa okunduktan sonra da uzun süre onlarla kalan kitapların- kendileri ve yaşadıkları dünya hakkında daha derin bir gerçeği ortaya çıkaran kitaplar olduğu sonucuna varacaklardır. Peki bu içgörü nasıl oluşuyor? Bakış açısı, karakterinin kendi özfarkındalığı, içsel dönüşümü ve gelişimi sayesinde.

Kusurlar karakteri bozan yalanlar ve olumsuz inançlarla beslenir. Bu karakter özellikleri öğrenme ve gelişimi sınırlandırabilir, muhakemeyi engelleyebilir ve başkalarıyla olan ilişkilere zarar verebilir. Çoğu durumda karakterlerimizin kişisel ve profesyonel hedeflerine ulaşmasını engeller.

Sizi ve hayatınızdaki insanları sınırlayan kusurları düşünün.

Hikayemiz için yapabileceğimiz en kötü şeylerden biri değersiz bir kötü karakteri hikayeye dahil etmektir. Yazarların kaçınması gereken en büyük klişeler: Berbat Lider, Duygusuz ve Kurnaz, Kefaretten Fersah Fersah Uzak, Aşırı Bencil ve Savsak Yaşayan.

Yazar olarak hayal ettiğiniz evrenin yaratıcısı sizsiniz. Bu, hikayenizin her yönünü -buna karakterler de dahil- en ince ayrıntısına kadar bilmek anlamına gelir.

Yıllardır insana dair her konuda çalışan biri olarak; atölye çalışması yapabileceğim “yazarlık” konusunda bilgi sahibi olabileceğim tavsiye niteliğindeki kitapları sizlerden bekliyor olacağım.

Olumlu/Olumsuz Karakter Özellikleri, Angela Ackerman, Becca Puglisi okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: