Palto Sahaf ,”Yeni Nesil Eski Kitapçı”

03 Mayıs 2023

Merhaba

Yol bizi Kıbrıs Şehitleri Caddesine getirmişti.

İlk defa hastane ya da doktor telaşı olmadan; yeniden bu caddede olmak yeni bir kapı açmıştı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi İzmir ilinin Konak ilçesinde bulunan, şehrin simge caddelerinden biridir. Cadde trafiğe kapalı olup üzerinde restoranlar, cafeler, barlar, kitapçılar ve alışveriş yerleri bulunmaktadır. Eski adı Mesudiye Caddesi’dir.

Talatpaşa Bulvarı ve Ali Çetinkaya Bulvarı’nın kesiştiği yerden başlayıp Kordon’a doğru uzanır.

Farklı mutfakları bir arada toplayan ve aynı zamanda her damak zevkine hitap eden menüleri ile restoran & cafeler var.

Acıkmıştık. Yemek için güzel bir mekanda durduk. Yağmur damlaları minik adımlarla yere düşerken, yemek eşliğinde Hale ile sohbet ederken bir sonraki durağı Gönül Yazar Sok. olarak belirledik.

Gönül Yazar Sokağı’nda sağlı sollu dükkanların olduğu bu yerde önünde masalar bulunan bir grup insanın oturduğu Palto Sahaf’ın kapısından içeri girdik. Palto Sahaf üstadın izinden giderek “Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık…”diyor.

Hale, “Bahsettiğim yer burası” dedi. Gülümsedim yıllar önce sahaflarda kitap araştırması yaparken instagram sayfasından eklemiştim Palto Sahaf’ı. Bir sahaf dostlarının yağıştan etkilenen dükkanı için sahaflar bir araya gelerek kısa sürede sahafın ayağa kalmasına yardımcı olmuşlardı.

Şimdi ise sahafın kendine has enerjisi ve kitap kokusuyla buluşurken bir süre etrafı izledim. Kitap rafları boyumuzun ulaşamayacağı yükseklikte yer alıyordu. Merdivene dokundum. Kitapları anlamak için yükselmeniz gerekiyordu.

“Ben, Ben Bilmem, Bilmiyorum diyen insanlar tanıdım. Kitap düşkünüydüler. Ben bilirim, diyenler kitap okumayanlardı; Sen bilmezsin, diye başlarlardı söze, Sen anlamazsın, diye bitirirlerdi.

Kitap insana “bilmiyorum” deme bilgeliğini öğretiyor. Alçakgönüllü, hoşgörülü. Çirkef bir kitap tiryakisi tanıdınız mı hiç? Yalancı, hilekar? Yobaz? Hırsız? Ahlaksız? Tanıyamazsınız, yokturlar…

İlhan Durusel, belki de gerçek kitap okurlarını kast ediyor olmalı…

Arkamızdan bir ses “Yardım edebilir miyim?” diye sordu. Genç adamın gözlerine baktım. Ruhunu gözlerinden tanıdım. Ve sordum, ölülerle yıllardır uzlaşan biri olarak; “yazınsal kültüre ait bilgi arıyorum” ekledim “yaşadığımız dönemin yazarları olmalı!”

Kağıt ve kalemin ritmiyle başlayan yolculuk bir edebiyat sevdalısının kelimeleriyle zamanı durdurdu. Ruhun egzersizlerini yaparken; bilginin köprü kurduğu o yüce noktada kaybolabilmek, aşan bilgiyle kitap isimlerinin ve yazarların içinde kaybolabilmek. İşte burası ayna tutan başka bir dünyaydı.

Elimdeki kağıtta yazan yazar isimleriyle Palto Sahaf’tan çıkmadan önce Gilles Deleuze’nin Nietzche ve Felsefe, Ampirizim ve Öznellik kitabını satın aldım. Batıgün Sarıkaya’ya karşılaşma için teşekkür ettim…

Kitap Tiryakisi olarak ayna tutan bu dünyadan öğrenmem gerekenleri de zihne not ederek akşamın karanlığında içimde yanan ışıkla yürüyüşe devam ettik.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: