Merhaba

Edgar Allan Poe Amerikan edebiyatının en tuhaf ve büyüleyici kişisi olarak kabul edilir. Yoklukla, kayıplarla, hastalıklarla, alkol bağımlılığıyla ve sanrılarla uğraşmasına rağmen, hem dünya edebiyatında hem de Batı kültürü üzerinde derin etki bırakan olağanüstü öyküler ve şiirler yazmış, fantastik ve doğaüstü olayların yer aldığı korku edebiyatının yanı sıra bilim kurgu, polisiye edebiyatın evriminde de basamak taşlarını oluşturmuş, gelişmesinde öncü rol üstlenmiştir.

Fransız yazar ve psikanalist Marie BonapartePoe hakkında şöyle der:

“Garip, dengesiz ve saplantılarla dolu yapısının kendini cinayete ya da deliliğe sürüklemesini önlemek için, Poe’nun elinin altında bir başka zehir vardı. Herkesin aynı rahatlıkla kullanamayacağı bir zehir; Güzel ve özenli yazısıyla, arada bir derin üzüntüsünden ayrılmasını sağlayan, ürkünç, kasvetli ama avutucu imgeleri kağıda döktüğü mürekkepten söz ediyorum.”

Yazının felsefesi nedir?

Bu felsefeyi anlayanlar ve kavrayanlar için iyi yazmak nedir?

Ünlü Amerikalı yazar Edgar Allan Poe’nun 1846’da aylık Graham’s dergisi için kaleme aldığı “ Yazının Felsefesi” İyi Yazarlar Neden İyi Yazarlar? teorisi ile ilgili izahat veren bir denemedir. İyi yazmada, uzunluk, etki bütünlüğü ve mantıksal yöntemin önemli faktörler olduğu sonucuna varan Poe, sanat felsefesinin temelini oluşturan bu üç ana faktöre örnek olarak kendi şiiri Kuzgun’un düzenlemesini sunar.

Poe, tüm edebi eserlerin kısa olması gerektiğine inanmaktadır. Şiirselliğe saygı adına bu kuralı özellikle vurgular. Kısa hikayenin romana üstünlüğünün de bu sebepten olduğunu belirtir.

Biyografi yazarı Joseph Wood Krutch Poe’nun bu denemesini bir edebiyat eleştirisinden çok, müthiş bir ustalıkla yapılmış “rasyonelleştirme sanatı” olarak nitelemiştir.

Kısa yaşamının son yıllarında üne kavuşmaya başlamış, asıl ünü ve edebiyat dünyasında yarattığı etkinin değeri ölümünden sonra anlaşılmıştır.

Kuzgun

Amerikalı şair Edgar Allan Poe tarafından yazılmış ve ilk olarak 1845’te yayımlanmış öyküleyici şiir. Şiir genelde müzikselliği, stilize dil kullanımı ve doğaüstü atmosferiyle bilinir.

Yazdığı öykülerle okurlarının hafızalarında derin izler bırakan Poe, iyi bir şair olduğunu da ispatlamıştır. Kullandığı imge ve metaforlarla okurunu, kendi zihninin derinliklerine çeken Poe, unutulmaz şiirlere imza atmıştır. Kuzgun’un diğer şiirleri arasında çok özel bir yeri vardır; çünkü Kuzgun, kendi adının yanına bir gölge gibi düşmüş, Poe’nun adının duyulduğu her yerde bir yankı gibi kendini hatırlatmıştır.

Gururlu, sert havasına siyah kuşun alışınca hiçbir belirti kalmadı o hazin şaşkınlığımdan; “Gerçi yolunmuş sorgucun” dedim, “Ama korkmuyorsun gelmekten, kocamış Kuzgun, Gecelerin kıyısından; Söyle, nasıl çağırırlar seni Ölüm kıyısından? ” Dedi Kuzgun: “Hiçbir zaman.”

Morgue Sokağı Cinayetleri

Kurgu kitap okumak, hayal gücünü arttırmanın yanı sıra zihinsel olarak gelişmemize yardımcı oluyor. Kurgu olmayan kitapları okumanın belirli bir konu ve olgu üzerinde etkili olduğu ve konu/olgu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya yardımcı olurken kurgu kitapların konu/olguya farklı bakış açılarıyla yaklaşabildikleri belirtiliyor.

Sadece Amerikan edebiyatına değil dünya edebiyatına da yön veren Edgar Allan Poe‘nun büyüleyici kaleminden çıkmış ve Batı dünyasının ilk modern dedektif öyküsü olan Morgue Sokağı Cinayetleri, iki kadının sıra dışı bir şekilde öldürülmesinin ardındaki gizemi olağanüstü bir gözlem ve analiz yeteneğiyle çözen Aguste Dupin‘in analitik çıkarımlarının isimsiz arkadaşının zihninden okuyucuya aktarımını konu edinir.

Sherlock Holmes ve Hercule Pairot gibi kült karekterlerin oluşmasına ilham vermiş ve yüz yılı aşkın süredir popülerliğini korumuştur.

Edgar Allan Poe, hayatı da eserleri kadar ilginç…

Yazının Felsefesi, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: