Anti Kanser, David Servan-Schreiber

Fransız asıllı Dr. Servan-Schreiber, sinirbilim dalında yaptığı öncü çalışmalarla genç yaşında ün kazanmış bir psikiyatr.30 yaşlarında kanser olduğu meydana çıkınca, geleneksel tıpla yetinmek yerine, alternatif tıp araştırmalarına başladı ve bu arada öğretim üyesi olduğu Pittsburgh Ünversitesi’nde bir Entegre Tıp Merkezi kurdu. Bu kitap, onun hem doktor, hem de kanserli hasta olarak yaşadığı deneyimlerin ürünü.

“Hepimizin içinde atıl kanser hücreleri var ve her birimiz onlarla savaşabilecek bir bedene sahibiz.”

— David Servan-Schreiber

Merhaba

Kitapta yazarın kendi öyküsü ve karşılaştığı vakalar anlatılırken, kanser hastalığına tamamen tıbbi açıdan odaklanan bölümler de var. Özellikle beden-kanser ilişkisi, kanserin yayılmasını engellemekte bağışıklık sisteminin hayati rolü ve bağışıklık sistemini etkileyen beslenme, duygusal yaşam, fiziksel etkinlik gibi faktörler üzerine çok yararlı bilgiler içeren kitabın ekinde, tamamen renkli bir ‘Kansere Karşı Günlük Yaşam Rehberi’ pratik bilgiler veriyor.

Bu kitabın ilk bölümü kanser mekanizmaları hakkında yeni bir görüş sunuyor. Bu görüş, bağışıklık sisteminin temel ama hala pek bilinmeyen işleyişine, tümör gelişiminin temelindeki iltihaba [enflamasyon] yol açan mekanizmanın keşfine ve yeni kan damarlarından beslenmesini önleyerek bu tümörlerin yayılmasını durdurma olasılığına dayanıyor.

Bu yeni bakış açısından dört yeni yaklaşım doğuyor. Herkes bunları uygulamaya koyup, hem bedenini hem de zihnini kendi antikanser biyolojisini yaratmaya yönlendirebilir. Bu dört yaklaşım şunlardan oluşuyor:

  1. Çevremizin, 1940’tan bu yana gelişerek şimdiki kanser salgınını besleyen dengesizliklerden korunmak.
  2. Beslenmemizi, kanseri teşvik eden unsurları azaltıp tümörlerle etkin biçimde savaşan en yüksek sayıda bitkisel kaynaklı bileşenleri dahil edecek şekilde ayarlamak.
  3. Kanserde rolü olan biyolojik mekanizmaları psikolojik yaraların beslediğini anlamak ve onları iyileştirmek.
  4. Bedeninizle, bağışıklık sistemini harekete geçirip tümör geliştiren iltihabı azaltacak bir ilişki kurmak.

Ama bu, biyoloji konusunda bir ders kitabı değil. Hastalıkla yüz yüze gelmek, yakıcı bir içsel deneyimdir. Kendi serüveninizde şifa yollarını bulacağınızı ve o serüvenin güzelliklerle dolu olacağını umuyorum.

“Hasta” Olmak, Beynimde u tümör olduğunu öğrendiğimde, tanıdık görünen, ama aslına bakılırsa hakkında çok az şey bildiğim bir dünyayı -hastaların dünyasını- geceden sabaha keşfediverdim.

Bir de beynini kurcalayan şu ölüm meselesi vardı. Kanser teşhisine karşı ilk tepki çoğu kez inanmamaktır. Kendi ölümünüzü tahayyül etmeye çalıştığımızda aklımız isyan eder. Sanki ölüm yalnızca başkalarının başına gelebilirmiş gibi… Tolstoy, İvan İlyiç’in Ölümü‘nde bu tepkiyi çok iyi betimler. Çoğu kişi gibi ben de bu öyküde kendimi gördüm.

Hasta bir gezegende sağlıklı yaşayamayız.

Yazar, geleneksel tıbbın kemoterapi gibi yöntemlerini göz ardı etmiyor, ancak doktorların önerdiği tedavinin yanı sıra -sıklıkla ihmal edilen- doğal savunma mekanizmalarını harekete geçirmenin ve böylece her insanda potansiyel olarak var olan kanserden topyekûn kaçınmanın yollarını gösteriyor.

Fransa’da çok satan kitaplar listesinde bir ay boyunca birinci sırada yer alan ve 300.000’den fazla satan bu yararlı eser, onlarca dile çevrildi. Türkiye’de Amerika ve İngiltere ile eşzamanlı olarak çıkıyor.

Anti Kanser, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: