Bilinç Nehri, Oliver Sacks

Yaratıcılığın gizemleri, bilincin doğası, insan dışı yaşam formlarının zihinsel hayatı ve bilim tarihinin kör noktaları gibi konuları inceliyor.

Bilgi ve becerilerden oluşan bir temel yoksa, zeka, hayal gücü yetenek ve yaratıcılık bir yere vardırmaz. Bir yere vardırması için eğitimin yeterince yapılandırılmış ve odaklanmış olması gerekir.

— Oliver Sacks

Merhaba

“Ben zamandan yapılmışım,” der Jorge Luis Borges, “zaman beni sürükleyen bir nehir, ama nehir benim.” Algılarımız düşüncelerimiz ve bilinç içeriklerimiz gibi, hareketlerimiz ve eylemlerimiz de zamana yayılır.

Dünyaca ünlü nörolog yazar, ölümünden kısa bir süre önce taslağını hazırladığı Bilinç Nehri’nde okurları evrimden botaniğe, kimyadan nörobilime, tıptan sanata çeşitli alanlar arasında bir gezintiye çıkarıyor.

Yaratıcılığın gizemleri, bilincin doğası, insan dışı yaşam formlarının zihinsel hayatı ve bilim tarihinin kör noktaları gibi konuları inceliyor.

Peki, yanlış anlamalar İçin neler yapıyorsunuz?

İnsanların birbirini anlamada zorlandığı dönemler yaşıyoruz. Yeni iletişime geçtiğiniz, iletişim halinde olduğunuz insanları anlayabiliyor musunuz?

Oliver Sacks’ın kitabındaki sözlere kulak verelim istedim. Sesi ulaşabilecek mi, sizlere.

“Yanlış anlamaları, “Parakuziler” diye etiketlediğim küçük kırmızı bir deftere özenle kaydediyorum. Bir sayfaya kırmızı kalemle kendi işittiğimi, karşı sayfaya yeşille gerçekte söyleneni ve morla yanlış anlamalarıma insanların verdiği tepkiyi ve sık sık temelde saçma olan bir şeyi anlamlandırma çabası içindeyken aklıma gelen ve genellikle zorlama olan hipotezleri yazıyorum.”

Sınırsız merak, öğrenmek ve keşfetmekten daha büyük haz ne olabilir?

Ufuk açıcı bir derlemeye hazır olun…

Bilinç Nehri, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: