
Dışa Yolculuk, Virginia Woolf
Dışa Yolculuk, Virginia Woolf’un 1910-1915 yılları arasında yazdığı ilk romanı. Yazarın daha sonraki yapıtlarına ışık tuttuğu gibi o yapıtlarda öne çıkan pek çok özelliğin ve temanın da öncüsüdür: yaratıcı bir üslubun, kadın bilinçlenmesine odaklanışın, cinsellik ve ölüm temalarının.
“Görünüşe göre kimse aklındakini söylemiyordu, ya da duygularından söz etmiyordu, ancak müzik bunun için vardı. “
— Virginia Woolf
Merhaba
Benlik Nedir?Ne demektir? Kimin tanımıdır? Sanatçının kendisi mi, yoksa toplumsal benliği midir? Bireyin kurallarca mecbur edilmiş, maskelerin ardındaki benliği midir? Peki maske nerede biter, benlik nerede başlar? Bir tane mi benlik vardır, yoksa hesaplanacak kadar çok miktarda mıdır? Değişken midir, yoksa bölünemez bir bütün müdür?
1908’de tasarlamaya başladığı ve 1913’te tamamladığı, ağır bir ruhsal çöküntü geçirdiği için 1915’te yayınlanan ilk romanı ‘Dışa Yolculuk’ büyük yankılar uyandırdı.
Roman, yazarın daha sonraki yapıtlarında karşımıza çıkacak olan teknik ustalığın, serbest dolaylı anlatımın, kadın bilinçlenmesine odaklanışın, cinsellik ve ölüm temalarının da öncüsü oldu.
Dışa Yolculuk, Virginia Woolf’un 1910-1915 yılları arasında yazdığı ilk romanı. Başka hiçbir romanında olmadığı ölçüde gençliğin, hayatın heyacanını yansıtır. İngiliz toplumunun yapısını, inançlarını ve önyargılarını, ayrıca kadın-erkek ilişkilerini, dini ve ölümü irdeler.
Woolf’’un iç dünyasının, aşklarının, tutkularının, inançlarının ve özyaşamının izlerini görmek mümkündür.
Dışa Yolculuk belli bir zamanda yer alsa da insanlar arasındaki ilişkileri ele alışı evrenseldir.
Edebiyat dünyasının derinliğini dergilerle daha iyi kavrıyoruz, diye düşünüyorum. Woolf’u yeniden çerçevelenen bilgiyle anlatan Sabitfikir yazarlarına teşekkür ederim.
Dışa Yolculuk, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatmak amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle, okuyunuz…
Bir Cevap Yazın