Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, Ursula Le Guin

Beceri, nasıl yapılacağını bildiğimiz şeydir. Yazı alanındaki beceri, sizi yazmak istediğiniz şeyleri yazabilmeniz için özgürleştirir. Bir yandan da size yazmak istediğiniz şeyi söyleyebilir. Ancak beceriler çalışıldıkça kazanılır.

“Sanatın disiplini özgürlüktür… “

— Ursula Le Guin

Merhaba,

Yazmakla, yaratmakla derdi olanların elinden tutmayı, iyi bir okur olmanın yolunu açmayı hedefleyen “Atölye” serisinin ilk kitaplarından biridir Ursula Le Guin’in Dümeni Yaratıcılığı Kırmak. Çıkılan yol, ilerlemeyi de gerektirir elbette.

Hikaye denizine yelken açabilmek için kılavuz edinilmeli. Öncelikle şunu söylemem gerek, bu kitap yeni başlayanlar için değil. Hedef kitlesi, zaten yazdıkları üstünde yoğun şekilde çalışan insanlar.

Gemiyle bir yerleri aşma düşüncesinden önce, yazma becerisi kazanmak gerekli. Fırtınaya kapılmış bir gemiye harita fayda etmez. Yine de bu gemiyi denize elverişli hale getirecek, alabora olmasını, parçalara ayrılmasını ve buzdağına çarpmasını engelleyecek basit yöntemler mevcuttur.

Hikaye Denizine Yelken açmak için bizlere kılavuzluk edecek bazı şeyler var. Noktalı virgüllerle yüzleşmek, her türlü fiil kipini ehlileştirmek , anlatıcının sesini kazanmasını gibi.

Beceri, nasıl yapılacağını bildiğimiz şeydir. Yazı alanındaki beceri, sizi yazmak istediğiniz şeyleri yazabilmeniz için özgürleştirir. Bir yandan da size yazmak istediğiniz şeyi söyleyebilir. Ancak beceriler çalışıldıkça kazanılır. Yeteneğinizi hak etmeyi öğrenmelisiniz. Bir şeyi iyi yapabilmek, kendinizi ona adamaktır; bir bütünlüğün peşinde olmak, işin özünü gözetmektir. Bir şeyi öğrenmek ömür boyu sürebilir. Buna değer.

Hikaye anlatmak için başlıklar ise şunlar:

  • dilin sesi
  • noktalama işaretleri, sözdizimi, öyküleyici cümle ve paragraf
  • ritim ve tekrarlar
  • sıfatlar ve zarflar
  • fillde şahıs ve kip
  • bakış açısı ve anlatıda ses
  • örtülü anlatı; bilgi aktarımı
  • yükleme, atlama, odak ve kontrol

Söz konusu bu tür alıştırmalar olduğunda, yazdığınızın kurmaca yahut kurgu dışı olması bir şeyi değiştirmez- anlatı anlatır. Alıştırmaları kullanırken de verilen yönergeler üzerinde düşünülmesi gerekir.

Dilin sesi, her şeyin başladığı yerdir. Bir cümleyi sınamanın en güzel yolu kulağa düzgün geliyor mu diye sormaktır. Yazının anlamı ve güzelliği bu sesler ile ritimlere bağlıdır. Bu durum şiirde olduğu kadar düzyazıda da geçerlidir; gerçi sesin düzyazıdaki etkileri genellikle üstü kapalı şekilde ve daima düzensizdir.

İyi bir yazar, tıpkı iyi bir okur gibi, metni zihninde duyar.

Bence, zihin ne kadar temizse çıkan seslerde o kadar güzel olur.

Dümeni Yaratıcılığa Kırmak, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Ben’i Sorgula
Kategoriler
%d blogcu bunu beğendi: