
Keyif aldığınız aktiviteleri yapın. Olumlu düşünün. Korkularınızla yüzleşin. Şimdiki anda var olun. Kendinize iyi bakın…
“İnsan olmak bir anlamda geleceği tahmin etme ve belirsizliği kabullenme arasındaki dengeyi yönetmektir. Endişe ise dengenin sarsıldığının bir işaretidir.”
— Dr.Seth Gillihan
Merhaba
Depresyon, anksiyete, panik, öfke ya da endişe gibi sorunlar hayat kalitenizi etkilediğinde , size yardımcı olacak bir dizi güvenilir yönteminizin olması önemlidir. Bu kaynak BDT’nin en temel noktalarından yararlanabilirsiniz. Böylece yaşadığınız sıkıntıların üzerine gidebilir ve rahatlayabilirsiniz.
Bilişsel Davranışçı Terapi, kaynağını duyguların ve bu duygularla bağlantılı davranışların tutarlı ve kapsamlı teorisinden alan güçlü bir psikolojik tedavidir. Teori her bir bireyin duygusal zorluklarının kaynağını keşfetmesine rehberlik edebilir.
Dr. Seth Gillihan, iyi bir zihinsel sağlık için kendi engellerini anlamak ve ele almak isteyen her okuyucu ile açık, sade ve şık bir dil ile bağ kurabilmiştir.
Bilişsel Davranışçı Terapi, semptomları azaltmak ve iyi hale olabildiğince çabuk kavuşmak için tasarlanmış, çözüm odaklı bir psikoterapi türüdür. İsminden de anlaşılacağı üzere, BDT’nin hem sorunlu düşünce şekillerini değiştirmeye odaklanan bilişsel yönü hem de bize fayda sağlayacak eylemleri geliştirmemize katkı sağlayan davranışçı yönü bulunmaktadır.
Psikiyatrist Aaron T. Beck ve psikolog Albert Ellis, düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımız üzerinde güçlü etkisi olduğunu öne sürmüşlerdir. Buna göre, üzüntülerimizin düşüncelerimizden kaynaklandığını ortaya koymuşlardır. Beck ve bilişsel terapiyi geliştiren psikologlara göre, tedavi için önce can sıkıcı düşüncelerin belirlenmesi ve daha sonra bunların daha doğru ve faydalılarıyla yer değiştirilmesine çalışılması gerekmektedir. Pratik yaparak, insanlar olumlu duygu ve davranışa yol açacak düşünce biçimleri geliştirilebilir.
Bu terapiler Duygu, Düşünce ve Davranışlarımızın nasıl birbiriyle ilişkili olduğunu görmemizi sağlar.
Farkındalık Temelli Terapi
1970’lerde, moleküler biyolog olarak eğitim almış olan Jon Kabat-Zinn, binlerce yıldır var olan uygulamalara dayanan, farkındalık temelli stres azaltma (MBSR) adında yeni bir program test etmeye başladı. Farkındalık, geçmiş hakkında kafa yormak ya da gelecek için endişelenmek yerine, dikkatimizi yaşanan andaki tecrübelerimize odaklayarak dertlerimizden kurtulabileceğimiz düşüncesi üzerinde temellenmiştir. Kabat-Zinn ve çalışma arkadaşları MBSR’nin kronik ağrıları olan insanların sıkıntısını hafifletmede çok etkili olduğunu bulmuşlardır. O zamandan beri farkındalık temelli tedaviler geliştirilmiş ve depresyon, uyku bozukluğu ve kaygı bozukluğu gibi durumlar için test edilmiştir.
Bilişsel ve davranışsal terapilerin bir araya gelmesinin ardından, farkındalık temelli terapi, bazı BDT programlarına dahil edilmiştir.
BDT yolculuğuna başlamadan önce bazı temel prensipleri bilmek gerekir.
BDT, hedef odaklıdır, belirli ihtiyaçlara odaklanır.
BDT, kaynağını içinde bulunduğunuz yer ve zamandan alır.
BDT, size nasıl kendi terapistiniz olacağınızı öğretmeyi hedefler.
BDT, nasıl iyi durumda kalacağınızı öğretir.
BDT, olumsuz düşünceler ile başa çıkmanıza yardımcı olur.
BDT, tekniklerini “Düşünün” (bilişsel), “Harekete Geçin” (davranışsal) ve “Anı Yaşayın” (farkındalık) başlıkları altında düzenlemek gerekir.
Temel Koçluk Eğitimi yukarıda belirtmiş olduğum terapi yöntemlerinden destek alan grup çalışmasıdır.
Şuana kadar paylaştığım tüm bilgilerden derinlemesine geçerek, araştırarak, yöntem ve ilkeler üzerinde kararlı bir şekilde disiplinle çalışarak, gelişim odaklı öğrenmeyle hedeflere ulaşacak becerileri kazanarak, kendinizi tanır en iyi versiyonunuzu yaratırsınız.
Peki, sizce bu eğitimlere katılan kaç kişi değişmiştir?
Bilişsel Davranışçı Terapi, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle okuyunuz…
Bir Cevap Yazın