
“Kendi ışığın ol”
Buddha’nın son öğretisidir.
Buddha hayatta karşılaşacağımız her olay ve meseleyle başa çıkabilmek için hepimizin gerekli güç, bilgelik, iç görü ve cesarete sahip olduğumuzu söyler.
Ve bu güç canımız acıdığında, kaybolduğumuzda, terk edildiğimizde, hevesimiz kırıldığında da daima oradadır.
“Mutluluk, sağlıklı olanı hakkıyla işlemeye ve zararlı olanı terk etmeye bağlıdır.”
— SONAN RINCHNEN
Merhaba,
Bir gün Buddha yolda yürürken bir adamla selamlaştı. Adam, yoldan geçen bu yabancının sıra dışı bir sakinlik, güven ve dinginlik yaydığını hemen fark etmiş. Böylece Buddha’yı durdurup “Sevgili dostum, sen Tanrı mısın?” diye sormuş.
“Hayır” demiş Buddha.
Adam devam etmiş “O zaman sen kutsal kitap alimi misin?”
Buddha yine, “Hayır” diye cevap vermiş.
“Belki de ritüeller ve ilahiler üzerinde uzmanlaşmış bir rahipsinizdir?”
Buddha gülümsemiş ve bir kez daha, “Hayır”, diye yanıtlamış.
“O zaman söyle bana sevgili dostum, kimsin sen?” diye sormuş.
Buddha kısa ve öz yanıtlamış “Ben uyanığım!”
Buddha burada farkındalıktan bahsediyor. Farkındalık temelde her an farkında, uyanık ve dikkatli olmak demektir. Bu tarz bir yeteneğe sahip olduğumuzda, sonucunda pozitif bir hayat yaşarız. Buddha’nın dediği gibi: Bütün faziletli düşünceler, kelimeler ve eylemler farkındalıktan filizlenir. Fakat eğer zihin eğitilmezse, sonucunda negatifliğin gölgesinde bir hayat yaşarız. Bu noktada Buddha’nın sözleri şu şekilde yeniden yazılabilir: “Bütün faziletsiz düşünceler, kelimeler ve eylemler akılsızlıktan filizlenir.”
Bu kitaptaki okumalar; günlük düşüncelerimizde, kelimelerimizde ve eylemlerimizde daha fakında olmamız gerektiğine dair nazikçe hatırlatmalar sunar çünkü farkındalığın karşısında kayıtsız ve ihmal vardır. Sıklıkla anda olduğumuzu “unuturuz”. Yemek yerken, dinlerken, konuşurken, çalışırken, gün doğumunu ve gün batımını izlerken, arkadaşlarımızla birlikteyken veya bir yudum çay içerken farkında olmayı ihmal ederiz. Bunun sonucunda hayatlarımızın olası potansiyelini sonuna kadar yaşamakta ve hayatı yaşamanın keyfini çıkarmakta başarısız oluruz.
Buddha gibi düşünmek, 108 günlük bir farkındalık serüveni içeriyor. Bu kitapta derlenen hikayeler ve dersler, günlük farkındalığını geliştirebilmek için okura içgörü, bilgi, teknik ve ilham vermeyi hedefliyor. Bu kitaptan maksimum faydayı alabilmeniz için size birkaç önerim var:
108 gün boyunca her gün bir maddeyi okuyun.
Okuma eyleminizi her gün aynı saatte ve aynı yerde yaparak küçük bir ritüel haline getirin.
Okuduktan sonra, yaklaşık beş dakika kadar “sindirme” meditasyonu yapın. Sessizce oturun ve o günün okumasını günlük hayatınızda nasıl uygulayabileceğinizi düşünün.
Sakince ve olumlu niyetlerle yapacağınız bu okumalar, günlük hayatınızdaki farkındalık pratiğinizi geliştirecektir. Kendinizi düşüncelere, duygulara, kelimelere, eylemlere ve deneyimlere daha dikkatle bakarken bulacaksınız. Böylece yaşadığınız olaylara alıştığınız tepkileri vermek yerine, cevap verme gücünüzü açığa çıkaracaksınız.
BUDDHA Gibi Düşünmek, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.
Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.
Sevgiyle, okuyunuz…
Bir Cevap Yazın