Toksik Aile İlişkileri, Dr. Sherrie Campbell

Size Zehrini Akıtan Aile Üyeleri İle Bağınızı-Suçluluk Duymadan- Nasıl Kesersiniz Ve Öz Saygınızı Kazanırsınız?

“Bana zarar veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Hayatımda yarattığınız acı beni derinlerde kendimi anlamaya, kabul etmeye ve sevmeye zorladı. Yükseldim ve sizden ilham alarak yükselmeye devam edeceğim. Yoluma koyduğunuz engeller sayesinde, ruhumun derinliklerine güveniyor ve her şeyi aşabileceğim harika bir direnç geliştirdiğimi biliyorum.”

— Dr. Sherrie Campbell

Merhaba

Zor bir yolculuk, belki bugüne kadar yaptığınız her şeyden daha zor. İyileşme sağlayan türden bir umutla tanışmak İstemez misiniz?

Dr. Sherrie Campbell kendi deneyimlerinin yanı sıra danışanlarının deneyimlerini de aktararak “toksik aile” ilişkilerini her yönüyle ele alıyor. Zehirlenmeye son vermenin yollarını da gösteriyor.

Herkes toksik mi? Hayır, herkes toksik değil tabii. Bu iyi haber.

Hiçbirimiz mükemmel değiliz, bu kesin. Hepimizin kusurları var ama kusurların olması ve patalojik veya toksik olmak birbirinden tamamen farklıdır. Toksik insanların diğer insanlardan ayırt edilmesi zordur; çünkü toksikliği sıradan gözlemcinin fark etmesi kolay değildir ve buna aile üyeleri olarak bizler de dahiliz. Toksik aile üyelerimiz iyi görünüyorlarsa, iyi olmaları gerektiğini varsayarız. Ancak bu varsayım yanlıştır. Görüntü altta, yüzeyin altında, gözden uzakta olanın gerçekliğine ihanet edebilir. Toksik gerçekte bir durumdur, bir insanın gerçek karakteri, zihniyeti ve iradesinin durumudur. Sadece davranışların tutarlılığı ve kalıcılığı görebilmenizi sağlar.

Sağlıklı insanlar söz konusuysa, denge ve sakinlik duygusuyla hareket eden bireylerle muhatap oluruz. Kendileri üzerine düşünürler, mantıklı ve sakindirler ve öğrenmeye açık şekilde başkalarını dinlerler.

Toksik insanlar başkalarını düşünmeye tahammül edemez. Onlarla konuşmaya çalıştığınızda, kendi üzerine düşünmek yerine kendine göndermelerde bulunur. Bu insanlarla sizinle ilgili bir şey paylaştığınızda, konuyu hemen kendileri hakkında bir hikayeye döndürürler. Doğal ileri-geri akış olan yerde karşılıklı olarak faydalı bir sohbet olamaz. Toksik insanlarla iletişimde paylaşım olmaz. Elbette sağlıklı kusurlu insanlar bazen toksik insanlarla aynı şeyleri yaparlar. Ancak sıradan ve toksik yalanlar arasındaki fark, toksik insanların davranışlarının kurnazlığı, sürekliliği ve tutarlılığıdır.

Aile, yani en yakınlarımızdakiler, iyi ve kötü günlerimizde yanımızda olmasını beklediğimiz, en güvendiklerimiz… Ama ya en yaralayıcı, en sinsi kötülük onlardan gelirse? “Kutsal yuva” denilen ortam aslında zehir saçıyorsa;

  • Söylediğiniz ya da yaptığınız hiçbir şey yeterli değilse;
  • Mükemmel olduklarına ve asla hata yapmadıklarına inanıyorlarsa;
  • İlgi odağı olmak istiyorlarsa;
  • Özel günleri ve olayları mahvediyorlarsa;
  • Geçmişteki yanlışları incitmek ya da utandırmak için kullanıyorlarsa;
  • Kendinizi suçlu hissetmenize ve kişiliğinizden utanmanıza yol açıyorlarsa;
  • Kendinizi yenik, yıpranmış ve paramparça hissetmenize yol açıyorlarsa;
  • Sınırlarınızı ihlal ediyorlarsa; asla hayırı yanıt olarak görmüyorlarsa;
  • Duygularınızı önemsemiyor ve acı çektiğinizi görmezden geliyorlarsa;
  • Masum olduklarına inanıp, aksi yönde herhangi bir kanıt karşısında inciniyorlarsa;

İşte toksik insanların bazı ortak özellikleri; bunlardan herhangi birinin tanıdığınız insanlarda, özellikle de size yakın olanlarda olup olmadığına bakın. Toksik insanların özelliklerinin hiçbirinin sevgiyle ilgisi olmadığını fark etmişsinizdir. Sağlıklı insanlar başka birini istemeden kırdıklarında kendilerini feci hissederler ve olanları düzeltmek için ellerinden geleni yapmaya hazırdırlar. Diğer yanda sağlıksız insanların öngörülmesi imkansızdır. Arka planda her zaman gizli bir şeyler vardır, kişiliklerinde bir andan diğerine hiçbir tutarlılık bulamazsınız ve hareketleri sözlerinin tantanasına nadiren uyar. Kontrolü elinde bulundurmakla ve başkalarının ihtiyaçlarından etkilenmemekle gurur duyan kelime sihirbazlarıdırlar.

Gerçekten iyi kalpli insanlar sadece faydalanacakları insanlara değil, herkese naziktir. Samimi insanlar isteklerini elde etmek için kişiliklerini değiştirdikleri yapmacık oyunlara dayanmaz.

Sürekli bir şaşkınlık içinde yaşıyor ve biriyle ilişkinizin ince buz üzerindeymişçesine kırılganlaştığını hissediyorsanız, muhatabınız sağlıklı bir insan değildir. Bazı ciddi değişiklikler yapmanız gerekir.

Toksik aile üyelerinizin size neler hissettirdiğini incemeli ve ne zaman artık yeter diyeceğinizi düşünmeye başlamalısınız…

Sağlıklı Sevgi Nedir?

Ne yazık ki büyük çoğunluğumuz sağlıklı sevginin ne olduğu ya da neye benzediği hakkında en küçük bir fikre sahip olmadan, sağlıksız sevgiyi daha çok deneyimleriz.

Elimizdekinin gerçek sevgi olup olmadığını belirlemeye çalışırken başlangıç noktası, biriyle birlikte geçirdiğimiz zamanın çoğunluğunda ne hissettiğimize bakmaktır. Buz üstünde yürüyormuş gibi sürekli endişe, güvensizlik ve paranoya hissediyorsak, kendimiz olamıyor ve tartışmaktan kaçınmak adına konuşmaktan kaçınmayı tercih ediyorsak, sağlıklı sevgi dinamiği içinde değilizdir.

Toksik insanlar bizimle aynı kurallara göre düşünmez, davranmaz veya oynamaz ve bunu fark edemeyişimiz bizi kendiliğinden manipülasyon ve mutsuzluk tuzağına düşürür.

Toksik aile üyelerimiz ne yaptıklarını bilir ama yaptıkları şeyi umursamaz. Umursamamalarının nedeni yaptıklarının kendilerine faydalı olması ve dolayısıyla farklı bir şey yapmak için hiçbir sebep görmemeleridir.

Toksik aile üyelerimiz içten içe bizi sevdiklerine inanabilirler ama nihayetinde bizim üzerimizden yaşayarak bizi kullanırlar. Manipülasyon, aşağılama ve güvensizlik, korku, hüzün, suçluluk, yükümlülük duygusu öfke yaratma gücü ve yetkisiyle beslenirler. Onların yakıtı budur. Yollarına devam etmek için bizi kullanırlar.

Güç, toksik kişinin ilacıdır…

İlaç veya Psikoterapiyle Tedavi Edilebilirler Mi?

İlaç işe yaramaz ; çünkü toksik olmak bir bireyin kimyası meselesi değil, bir karakter kusurudur. İçgörüden yoksundurlar. İçgörünün psikolojik tanımı şöyledir:

  • Kişinin kendisinin veya başkalarının zihinsel süreçlerine anlayış gösterme kapasitesi;
  • Bir olayın veya eylemin önemini hemen anlama;
  • Kişinin kendi sorunlarını anlama kabiliyeti.

Toksik insanlar, onlara temas eden herkese tahribat ve ölüm yayar. Toksiklere ne kadar yaklaşırsak ölümcül zehirlerine o kadar çok maruz kalırız. Onlar için kabul edecekleri hiçbir tedavimiz yok. Yapabileceğimiz en iyi şey bize verdikleri hasara çare bulmaktır.

Bir kişinin karakterinin yıkıcı şekilde yanlış olduğu her alan toksiktir.

Kardeşlerimizle olan ilişkilerimizin ne zaman toksik hale geldiğine dair ipuçları; Kardeşimiz bizimle iletişime geçtiği tek zaman, bir şeye ihtiyacı olduğu veya bir şey istediği zamansa, ilişki karşılıklı değil, tek taraflıdır.

Sadece bazen iyi hissetmek ve kronik olarak nerede olduğumuzu sorguladığımız bir yaşam sürmek istiyor muyuz?

Çünkü toksik insanlar, biyolojik kökenli veya organik olarak gelişen anksiyeten çok farklı olan, özel bir tür durumsal anksiyete yaratır.

Hiç Değişecekler Mi?

Toksik aile üyelerimiz, yaptıkları eylem egolarını beslediği sürece bunların bizi nasıl etkilediğini umursamaz.

Toksik aile üyelerimiz, yanlış yaptıklarını kabul etmek, yerine ölmeyi tercih eder.

İletişimi Kesmeden Önce Sorulması Gereken Önemli Sorular

  • Bu kişi hiç yanlışını kabul ediyor mu?
  • Bu kişi davranışları için samimi şekilde özür diliyor ve bunları değiştiriyor mu?
  • Bu kişi yaptığı şey için pişmanlık duyuyor mu?
  • Bu kişi algıladığımız şeylerin doğru olduğunu hiç kabul etti mi?
  • Bu kişi koyduğunuz sınırlara uyuyor mu?
  • Bu kişi sizinle bir ilişki kurmak için her şeyi yapmaya hazır mı?

Bu soruların cevapları şüphesiz hayırsa, bağları koparmayı düşünmelisiniz.

Yine de kesin olarak bildiğim şu; iletişimi kesip kendi kalbimizi kırma kararını vermek, toksik aile üyelerimizin kalbimizi tekrar tekrar kırdığı bir ilişkide kalmaktan çok daha iyidir.

İlişki şimdi dramatik ve kaotik olmaktan ziyade sessiz ve düzenli...

İyileşmenin önemli bir kısmı, paramparça kimliğimizin parçalarını toplayıp tekrar sağlığına kavuşturmayı öğrenmektir.

Dr. Sherrie Campbell, son bölümde şöyle yazıyor:

Bana zarar veren herkese teşekkür etmek istiyorum. Hayatımda yarattığınız acı beni derinlerde kendimi anlamaya, kabul etmeye ve sevmeye zorladı. Yükseldim ve sizden ilham alarak yükselmeye devam edeceğim. Yoluma koyduğunuz engeller sayesinde, ruhumun derinliklerine güveniyor ve her şeyi aşabileceğim harika bir direnç geliştirdiğimi biliyorum.

Toksik Aile İlişkileri, okumayanlara tavsiye, okuyanlara bilgiyi hatırlatma amaçlı.

Yazarlar sizi okumaya davet ediyor.

Sevgiyle okuyunuz…

Bir Cevap Yazın

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: